România a înregistrat un deficit bugetar de 1,81% din PIB, în primele 4 luni din acest an, mai mic cu 0,73 puncte procentuale comparativ cu perioada similară din 2020. Conform notei Ministerului Finanțelor, motivul este reprezentat de “efectul de bază redus aferent perioadei mar-apr a anului trecut, când s-au adoptat măsuri fiscale menite să sprijine contribuabilii în contextul pandemiei (preponderent amânarea termenului de plată a obligațiilor fiscale), cât și recuperării parțiale a unor categorii de venituri”.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Ca sumă, este vorba de un deficit de 20,7 miliarde lei, în perioada ianuarie – aprilie 2021.

Veniturile totale au urcat cu 20%, iar cheltuielile cu 11,3%.

„Veniturile bugetului general consolidat au însumat 118,39 miliarde lei în primele patru luni ale

anului 2021, cu 20,6% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut”, spune Ministerul Finanțelor.

O creștere procentuală mare pe zona veniturilor se observă la taxele pe proprietate, aproape dublu (97,3%) - 4,5 miliarde lei.

  • Evoluția se datorează atât efectului de bază, ca urmare a prorogării termenului de plată al impozitelor în 2020 (de la 31 martie la 30 iunie), cât și unor modificări legislative, intrate în vigoare în ianuarie 2021.

Efectul de bază este mentionat și pe alte categorii de venituri.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 139,09 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 11,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

“Dinamica anuală a cheltuielilor totale a fost determinată în principal de creșterea semnificativă a cheltuielilor de investiții pe primele 4 luni (31,8% an/an), în timp ce celelalte cheltuieli au avut un ritm mai lent de creștere (an/an). Se observă o încetinire a dinamicii cheltuielilor de personal pe primele 4 luni an/an comparativ cu evoluția din primul trimestru an/an”, menționează sursa citată.

Pentru mai multe detalii citește execuția bugetara la 4 luni.