Banca Națională a României (BNR) a continuat să cumpere titluri de stat de pe piața secundară în martie și aprilie 2021, după o pauză de 6 luni. Este vorba despre o sumă totală (cumulată) de 247,4 milioane lei. Nu este mare, comparativ cu anul trecut când timp de 5 luni (aprilie – august) a luat de 5,28 miliarde lei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reamintim că în martie 2020, ca răspuns la pandemie, BNR a anunțat că a decis „cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public”.

Practic, în perioada aprilie – august 2020 BNR a achiziționat titluri de stat, iar apoi a avut o pauză de 6 luni până în februarie 2021.

În 18 iunie 2020, Guvernatorul Mugur Isărescu spunea într-o declarație de presă că opțiunea BNR pentru operațiuni pe bază bilaterală este legată de preocuparea de a asigura lichiditatea în strictă legătură cu necesarul de finanțare și de a coborî în mod sustenabil ratele de dobândă, în condițiile prevenirii volatilității excesive a cursului de schimb al leului şi a deprecierii ne-necesare a monedei naționale.

Această abordare, spunea Guvernatorul atunci, a permis finanțarea fluentă a cheltuielilor statului și economiei reale, concomitent cu scăderea treptată a ratelor de dobândă și relativa stabilizare a cursului de schimb al leului - realităţi ce au devenit evidente în ultimele săptămâni.