”În contextul evoluției, în cursul ultimului an, a ratei Lombard (prin intermediul căreia BNR oferă lichiditate pe termen scurt instituțiilor financiare- N. Red.)) și având în vedere necesitatea continuării activității de creditare la nivelul IFN-urilor și importanța menținerii unei abordări prudente în derularea acestei activități, a fost considerată necesară eliminarea legăturii criteriilor de înscriere a IFN în Registrul special cu rata Lombard, arată un proiect de Regulament postat vineri pe site-ul BNR. În prezent, DAE era limitată la de 10 ori nivelul ratei Lombard (în prezent Lombardul e la 1,75%), iar pentru orice sumă împrumutată peste acest nivel, IFN-urile trebuiau să aducă capital social suplimentar. Noua propunere de Regulament elimină legătura DAE- Lombard și fixează pragul DAE la 50% în cazul creditelor în lei.

Banca Naționala a RomânieiFoto: Hotnews

Propunerea vine să corecteze și o altă anomalie. IFN-urile (înțelegând prin asta atât acele payday loans cât și firmele de leasing sau diviziile băncilor comerciale gen BRD Finance, BT Direct șamd) aveau în derulare împrumuturi acordate pe când Lombardul era la peste 3% și care pe fondul scăderii acestei dobânzi ar fi fost obligate să aducă bani de acasă pentru a respecta cerințele de capital impuse de instituția condusă de Mugur Isărescu.

Discuțiile dintre reprezentanții IFN-urilor și cei ai bancherilor centrali durează de circa un an de zile, proiectul fiind pus în dezbatere azi, iar intrarea lui în vigoare fiind prevăzută pentru toamna acestui an, timp în care IFN-urile să poată efectua ajustările necesare ale sistemelor de raportări ale IFN și ale Sistemului de raportări directe către BNR (RAPDIR) legate de evaluarea îndeplinirii noilor criterii.

”În cazul creditelor de consum cu durata inițială de peste 90 de zile proiectul propune revizuirea limitelor DAE prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. d) pct. (iii) din Regulamentul BNR nr. 20/2009, în sensul stabilirii unui prag fix de 50% pentru creditele de consum acordate în lei, respectiv 33,3% pentru creditele de consum acordate în valută sau indexate la cursul unei valute.

Potrivit proiectului, aceste modificări urmează să opereze începand cu trimestrul III al anului 2021, respectiv raportarea la noile limite ale DAE se va face începând cu data de 1 iulie 2021, fiind evidențiată în raportările transmise de IFN în luna octombrie 2021 (în termen de 25 de zile de la încheierea trimestrului pentru care se întocmeşte raportarea)”, se arată în proiectul publicat vineri.

Vezi aici proiectul integral.