Vor crește taxele în următorii ani? Trei lucruri insuficient explicate în PNRR: taxarea muncii și capitalului, proprietăți și autovehicule

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 2 iunie 2021, 16:42 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul Citu
Foto: Guvern
Autoritățile vor o regândire a sistemului fiscal, dar înainte de asta doresc să identifice unde sunt distorsiuni, conform Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ce se dorește nu este suficient explicat, chit că vorbim de „stimulente fiscale excesive” sau de taxarea proprietății și mașinilor.

Trei lucruri insuficient explicate în PNRR pe fiscalitate


1. Un paragraf din PNRR (printre multe altele, dar le fel de puține detalii): "Revizuirea cuprinzătoare a sistemului fiscal vizează sa identifice distorsionările și domeniile în care se poate dezvolta legislația fiscală incidentă, în special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale (CAS, CASS, CAM) precum și impozitarea proprietăților, astfel încât să fundamenteze decizii pentru o retragerea treptată a stimulentelor fiscale excesive, în special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit și CAS, CASS, CAM, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală.

Ce înseamnă stimulente fiscale excesive? Dacă au fost menționate aceste cuvinte, înseamnă că se știe care sunt. Poate autoritățile ar trebui să detalieze mai bine.

Cel mai probabil se referă la sectorul construcțiilor al căror angajați nu plătesc impozit pe venit, contribuții la sănătate și la Pilonul II, precum și la IT sau cercetare unde nu există impozit pe venit. Nu știm dacă se gândesc și la activitățile independente, se aplică doar impozitul pe venit, dar contribuțiile sociale sunt aplicabile doar asupra unei sume reprezentând 12 salarii minime pe economie.

În ceea ce privește firmele, având în vedere că se menționează impozitul pe profit și pe venit, cel mai probabil se gândesc la scăderea pragului pentru microîntreprinderi.

Toate acestea sunt doar presupuneri, bineînțeles, pentru că documentul nu oferă mai multe detalii, având în vedere că mai există un paragraf: „Ritmul eliminării treptate a stimulentelor fiscale acordate în legislația actuală se va baza pe rezultatul revizuirii asistate a legislației actuale. Aplicabilitatea stimulentelor fiscale va fi foarte strâns legată de capacitatea administrativă a ANAF, precum și de menținerea competitivității economiei românești și a importanței crescute a anumitor sectoare economice”.


2. Taxarea clădirilor și vehiculelor în funcție de emisii?


Pe partea de taxe pe proprietate (unde vorbim puțin mai jos), există un paragraf care se referă și la autovehicule: „revizuirea impozitului pe proprietate, respectând principii precum: încurajarea libertății de impunere a cotelor de către autorități în intervale mai largi definite la nivel central, estimarea bazei impozabile cât mai aproape de valoarea de piață a proprietății în detrimentul altor criterii folosite până acum, includerea unor mecanisme de ajustare a sarcinii fiscale care sa țină cont de eficiența energetică în cazul clădirilor și de nivelul emisiilor în cazul vehiculelor”.

Cu alte cuvinte, se va introduce o taxă de poluare pe mașini în funcție de nivelul emisiilor? La fel și la clădiri? Așa reiese din document. Sunt două întrebări la care nu avem răspuns momentan.

3. Taxarea proprietăților, lucru menționat la punctul 3, mai are câteva detalii, dar tot insuficiente.


Se are în vedere revizuirea principiilor privind impozitul pe proprietate, în special în ceea ce privește diferitele regimuri de impozitare a clădirilor, în funcție de statutul proprietarului (persoană juridică sau fizică).

Obiectivul este întreruperea practicii de folosire a unei baze impozabile care nu este legată de valoarea de piață.

• Vizează abordarea potențialului arbitraj între cele două sisteme de impozitare, aplicabile persoanelor fizice și persoanelor juridice care obțin venituri din proprietățile imobiliare, precum și stabilirea automatã a valorii impozabile a proprietăților supuse impozitelor locale.

Obiectivul reformei este "de a dezvolta legislația privind impozitarea proprietăților printr-un proiect legislativ ce va fi supus dezbaterii publice sfârșitul anului 2022, cu implementare etapizată (în funcție de rezultatul studiilor comparative și a determinării pașilor de dezvoltare, respectiv determinarea necesității de dezvoltare a capacității administrative necesare pentru implementare), începând cu anul 2023".

Cel mai probabil urmează să se creeze un mecanism nou de impozitare. S-a tot vorbit în ultima perioadă despre creșterea taxelor pe proprietate. Posibil să vedem acest lucru în câțiva ani.


Un lucru concret, totuși:
„Aria de aplicabilitate a cotelor reduse de TVA nu va fi extinsă”. Probabil va rămâne totul similar în ceea ce privește TVA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7785 vizualizari

 • -11 (29 voturi)    
  impozitele pe clădiri sunt ridicole (Miercuri, 2 iunie 2021, 16:57)

  NicuPandemicu [utilizator]

  Și n-au nicio legătură cu valoare de piață a imobilelor. De exemplu statul încasează doar 37 de bani/zi impozit pe un apartament de 3 camere în zona semicentrală a Bucureștiului.
  • +23 (29 voturi)    
   si cat ar trebui sa mai fure statul (Miercuri, 2 iunie 2021, 17:35)

   blec-bierd [utilizator] i-a raspuns lui NicuPandemicu

   avem vreo 40-45% taxe pe salariu, e suficient sau ar trebui sa mergem spre 60-70%? ce ofera statul la schimb pentru taxele care le incaseaza, inafara de umilire?
   • -1 (19 voturi)    
    impozitele pe muncă sunt invers proporționale (Miercuri, 2 iunie 2021, 18:37)

    NicuPandemicu [utilizator] i-a raspuns lui blec-bierd

    cu impozitele pe proprietate. Deci dacă vreți taxe mai mici pe salariu, vor trebui crescute taxele pe dețineri. Așa e oriunde în lume, se suprataxează ori munca, ori proprietatea. Ai noștri au ales, din motive electorale, să taxeze mai tare munca.
   • +1 (15 voturi)    
    Pai de asta platiti 45% impozit pe munca (Miercuri, 2 iunie 2021, 19:18)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui blec-bierd

    Pentru ca taxele sunt asezate anapota in Romania.

    Avem o gramada de exceptii in lege legate de fiscalizarea muncii (plati prin PFA, drepturi de autor, microintreprinderi, scutiri in anumite sectoare). Impozitam la nivel de paradis fiscal dividendele, catigurile din bursa, chiriile. Impozitam in bataie de joc proprietatile pe persoana fizica.

    E nevoie de o asezarea mai corecta a taxelor, tocmai pentru a putea reduce impozitarea muncii, care e la cote uriase, mai ales pentru salariile mici.
   • +6 (6 voturi)    
    Pai daca adaugi si tva la taxele pe salariu (Miercuri, 2 iunie 2021, 20:43)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui blec-bierd

    Acolo esti, spre 65-70%.
   • +4 (8 voturi)    
    Cum ce ofera ? (Miercuri, 2 iunie 2021, 22:12)

    sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui blec-bierd

    Privilegii nenumarate bugetarilor (din care fac parte si alesii poporului)
   • -3 (3 voturi)    
    Statul neocomunist stapanul nostru. (Joi, 3 iunie 2021, 7:48)

    dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui blec-bierd

    Nu este nici o deosebire intre un stat comunist si un stat pseudodemocratic ca la noi. In comunism statul era proprietar asupra a tot. Iar la noi taxeaza excesiv munca , nu si nemunca , cei care nu muncesc primesc ajutoare de la stat. Majoritatea muncesc ce i-i impiedica pe lenesi sa munceasca.
    Zicem ca santem proprietari dar in schimb statul ne pune sa platim toata viata impozite pe terenuri si masini parca statul ne-a dat ceva sau ne-a ajutat sa le cumparam.Ar trebuii platit doar o taxa de inscriere , nu toata viata. In decursul vieti platim de vreo cateva ori in plus valaorea proprietatii. De cate ori trebuie sa cumparam o proprietate . Stau si ma intreb santem proprietari sau santem chiriasi cu banii nostrii. Patim ca un batran in comunism , cand a fost intrebat in instanta de ce si-a taiat vitelulu, el a raspuns am crezut ca este al meu, eu i-l ingrijesc, eu i-i dau de mancare. Cum putem numi statul de acum decat neocomunist. Acum o sa vina cu taxa pe cos si alte taxe ca cei favoriti sa traiasca bine.
  • +8 (20 voturi)    
   De ce (Miercuri, 2 iunie 2021, 17:42)

   A123 [utilizator] i-a raspuns lui NicuPandemicu

   De ce ar trebui sa platesc impozit ca am o casa in care locuiesc?
   De ce pentru o masina de 1000 eur se plateste impozit si pe un telefon de 1000 eur nu se plateste?
   • -1 (1 vot)    
    pentru ca (Joi, 3 iunie 2021, 12:49)

    catelu [utilizator] i-a raspuns lui A123

    Pentru ca statul iti construieste drumuri pana la casa ta, le intretine, iti face parcuri si scoli. Toate astea, cam la acelasi nivel de calitate ca si impozitele pe proprietate platite, adica printre cele mai mici din Europa.
  • +4 (14 voturi)    
   Tu sigur lucrezi la stat (Miercuri, 2 iunie 2021, 18:40)

   HankRearden [utilizator] i-a raspuns lui NicuPandemicu

   Si nu-ti mai ajung banii si vrei sa mai tragi ceva de pe plebi.

   Ce om intreg la minte se plange ca ii ia statul prea putini bani???
  • +6 (12 voturi)    
   voi astia (Miercuri, 2 iunie 2021, 20:38)

   Dan_Nemes [utilizator] i-a raspuns lui NicuPandemicu

   care militati pentru taxe mai mari, fac pariu ca in viata voastra nu ati platit un singur leu sub forma de taxe.

   Care e diferenta dintre impozitul pe venit si taxa de protectie platita catre mafie?
   Mafia iti garanteaza protectia fata de oricine.
   Statul iti garanteaza apararea infractorilor in fata legii.
 • +3 (7 voturi)    
  Răspuns (Miercuri, 2 iunie 2021, 17:10)

  Mazeta [utilizator]

  Da.
 • +13 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 2 iunie 2021, 18:29)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 2 iunie 2021, 20:16)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Impozit pe proprietate (Miercuri, 2 iunie 2021, 20:17)

  NimeniNeica [utilizator]

  Impozitul pe proprietate poate sa tempereze piata imobiliara dar sunt sanse mici sa creasca semnificativ.

  Relansarea economica se bazeaza destul de mult pe creditele imobiliare luate de tineri.
 • +3 (7 voturi)    
  Evident ca vor creste (Miercuri, 2 iunie 2021, 20:23)

  mihaipricop [utilizator]

  in conditiile in care se mareste contributia Romaniei la ue de la 1.2% din PIB la 1.4% - adica un plus de 400-500 milioane de euro/an.
 • +6 (10 voturi)    
  Taxele cumulate care trec de 35% (Joi, 3 iunie 2021, 0:27)

  Dodel540 [utilizator]

  Sunt furäciune din partea statului. Toti cei care platiți acum 45% din venit ca taxe veti fi pielea p.. la pensie sau dacă veți avea nevoie de servicii medicale decente.
  Dacă actualul guvern va mări taxele pe microintreprinderi, pfa-uri sau IT, pregătiți-vă pentru incă 10 ani de psd incepând din 2024.
 • 0 (0 voturi)    
  Opinie (Joi, 3 iunie 2021, 10:29)

  kolonelu [utilizator]

  Eu as zice ca mUE sa continue planul lui Ceausescu, adica daca acum platim aproape 70% din venituri statului, suntem mai rai decat iobagii aia de pe vremuri, cine nu crede sa socoteasca, cu pixul, cu creionul, adica vreo 45 taxe pe salariu, plus 19 % TVa care si aia este tot o taxa pe care o platesti vrei nu vrei, si inca intre 3-5 % diverse adica impozit pe masina, pe apartament, pe proprietate si adunam 45+19+5 adica 69, si daca mai adaugam acel 1 la suta ia uite cum iobagii Romaniei platesc 70 % din venit statului si primesc mUE, si ziceam sa ne ia dracu toti banii, sa reconstruiasca circurile foamei sa mergem sa mancam acolo, 3 mese pe zi si la munca, sa ne ia si casele si masinile, sa le folosim doar cu titlu de inchiriere, comunistii sunt mandrii de urmasii lor capitalisti!
 • -1 (1 vot)    
  despre (Joi, 3 iunie 2021, 11:29)

  costelo999 [utilizator]

  vrem o tara ca afara, ete ca se face, ca afara, afara din tara ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by