​DOCUMENT Comisia Europeană: Măsurile de sprijin anti-Covid din România au fost de 1,6% din PIB, anul trecut. Florin Cîțu anunțase 3,2% și spunea că vor urca la 7%

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 3 iunie 2021, 14:45 Economie | Finanţe & Bănci


Comisia Europeană
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
​România este în procedură de deficit excesiv. În acest sens, Comisia Europeană a publicat un document cu privire la situația economică, făcând referire la deficitul bugetar și măsurile de sprijin ca răspuns la COVID luate de România. Potrivit acesteia, costul s-a ridicat la 1,63% din PIB, deși premierul Florin Cîțu, fost ministru de Finanțe în octombrie 2020, anunța printr-o postare pe Facebook că a injectat în economie peste 3%, iar sprijinul până la final de an va fi de 7% din PIB.

DOCUMENT Comisia Europeană privind analiza situației bugetare a României (click pentru a deschide)

Din documentul Comisiei Europene (un tabel) reiese că nu ar fi fost luată în calcul amânarea taxelor de anul trecut, de circa 1,8% din PIB (în octombrie era în jurul a 1,6%). (Pentru acestea s-a acordat posibilitatea unei eșalonări simplificate, iar multe firme și persoane fizice au început să plătească, dacă ne uităm pe rapoartele recente ale Ministerului Finanțelor).

Așadar, cifra anunțată de premier atunci e plauzibilă, de 3,2% din PIB, dar la 7% pare că nu a mai ajuns, dacă ne uităm pe ce spune Executivul european.

Totuși, se pare că oficialii europeni se așteptau și la sprijin pentru HORECA, iar acolo scrie 0% din PIB.

Ce spune documentul Comisiei Europene:


Deteriorarea bugetară semnificativă din 2020 a fost condusă parțial de măsurile fiscale ca răspuns la COVID-19 și de scăderea economică. Totuși, deteriorarea a fost condusă și de măsurile expansioniste existente.

Costul total a măsurilor de sprijin legate de COVID-19 a fost de aproximativ 1,6% din PIB, din care 0,1 puncte procentuale a reprezentat finanțare prin fonduri europene. Măsurile legate de pandemie au inclus cheltuieli suplimentare pentru scheme de sprijin pentru ocuparea forței de muncă, pentru sectorul sănătății și unele stimulente fiscale. Măsurile expansioniste adoptate înainte de pandemie au inclus creșteri ale cheltuielilor sociale și de altă natură, precum și reduceri de taxe.

În special, cheltuielile cu pensiile au crescut considerabil, determinate de efectul unui an întreg al majorării cu 15% din septembrie 2019 și a creșterii cu 14% din septembrie 2020.

Drept consecință, cheltuielile cu pensiile au crescut cu 1,8 puncte procentuale din PIB în 2020. Cheltuielile sociale au fost de asemenea afectate de creșterea cu 19% a alocațiilor pentru copii în 2020. Pe partea de venituri, autoritățile au adoptat unele modificări fiscale în decembrie 2019, incluzând reducerea accizelor la combustibil (se referă la supraaciză n.r.) și o scădere a contribuțiilor sociale pentru part-time cu o pierdere a veniturilor de 0,3% din PIB în 2020.

Îmbunătățirea proiecției deficitului în 2021 se datorează în principal amânării creșterii pensiilor și salariilor din sectorul public, tăieri adiționale la unele bonusuri și remunerații și expirării parțiale a măsurilor de urgență legate de COVID-19.

Cheltuielile suplimentare de urgență pentru cumpărarea de vaccinuri și sprijin pentru companii vor fi compensate de costul mai mic al măsurilor de sprijinire a ocupării forței de muncă și salariilor.

Fondurile europene ar trebui, de asemenea, să acopere o parte dintre costurile cu măsurile de urgență în 2021.

Poziția fiscală este prognozată să beneficieze de pe seama unor venituri mai mari datorită recuperării economice.

Riscuri la adresa sustenabilității datoriei


Când vorbim despre sustenabilitatea datoriei, ne referim de fapt la capacitatea de a o finanța.

Comisia Europeană spune:

Analiza pe termen mediu și lung a sustenabilității datoriei publice confirmă că riscurile de sustenabilitate sunt mari pe termen mediu. Potrivit proiecției pe 10 ani, datoria publică ca procent din PIB va continua să crească și va ajunge aproape de 90% din PIB. Riscurile sustenabilității datoriei sunt susținute de deficitule fiscale mari, costul îmbătrânirii și vulnerabilității căii datoriei la șocuri macro-fiscale.

În 2024 anticipează că datoria publică va fi puțin sub 60% din PIB, respectiv la 59,5%.

Creșterea pensiilor (din actuala Lege n.r.) care a fost amânată până la finalul anului 2022 reprezintă sursa predominantă a riscului sustenabilității datoriei.

Potrivit notificării pe Procedura de Deficit Excesiv din 19 aprilie 2021, validată de EUROSTAT, deficitul bugetar a fost de 9,2% din PIB în 2020, în timp ce daoria publică s-a ridicat la 47,3% din PIB. Conform previziunilor de vară ale Comisiei Europene, deficitul va fi de 8% din PIB în 2021 și 7,1% în 2022.

Ce spunea Florin Cîțu în octombrie 2020 pe Facebook


„Fară precedent în România!
Pachetul de susținere a economiei o să depășească, ATENȚIE, 7% din PIB până la finalul anului.
Deja în primele 9 luni am injectat SUPLIMENTAR în economie 34.5 miliarde lei (3.2% din PIB).
Sumele injectate suplimentar în economie de guvernul PNL:
- 14,4 miliarde prin masuri fiscale
- 250 de milioane lei bonificații la plata impozitului pe profit
- 3,2 miliarde lei rambursare TVA în plus față de anul trecut
- 6,9 miliarde lei cheltuieli cu investițiile mai mari ca anul trecut (cea mai mare sumă din ultimii 10 ani și mai mult decât s-a cheltuit în 2016 sau 2017 tot anul)
- 9,8 miliarde lei cheltuieli legate direct de COVID-19
La aceste cheltuieli de la buget adaugăm programe de garanții de aproximativ 30 miliarde lei-2.9% din PIB. Bani care ajung în economie prin intermediul sistemului financiar bancar si sunt garantați de stat.
Nu ne oprim aici.
Acest program MASIV de stimulare a economiei a stopat declinul economiei în 2020 (evităm recesiunea tehnica) și garanteaza o creștere economica puternică în 2021.”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5432 vizualizari

 • +26 (32 voturi)    
  La astfel de deficite trebuie sa gaseti un motiv.. (Joi, 3 iunie 2021, 14:52)

  Amad [utilizator]

  Pe ce s-au cheltuit aceste deficite, probabil vedeti in pretul imobiliarelor, salariile bugetarilor, nr. de masini de lux inmatriculate, etc.
  Daca inca mai exista creduli care cred ca statul exista pentru cetateni, atunci este cazul sa se spele pe ochi.
  Cetatenii exista pentru stat, nu invers.
  • +6 (20 voturi)    
   Eu cred in Cutzu, Uraganul perfect! (Joi, 3 iunie 2021, 17:07)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   Eu cred in Cutzu, Uraganul perfect!

   Atat a ametit deficitul ala, ba 3,2%, ba 7%, ba una, ba alta, ca ioropienii s-au predat si au spus adevarul:

   ________________9,2% din PIB_____________

   "Potrivit notificarii pe Procedura de Deficit Excesiv din 19 aprilie 2021, validata de EUROSTAT, deficitul bugetar a fost de 9,2% din PIB în 2020".

   Ca in an de razboi!
 • +16 (30 voturi)    
  zombiu asta (Joi, 3 iunie 2021, 14:57)

  andr1stE [utilizator]

  e mai periculos decat Viorica douzeci-douazeci
  • +4 (24 voturi)    
   mda (Joi, 3 iunie 2021, 15:45)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui andr1stE

   orlando era 10 clase peste asta
   • +2 (20 voturi)    
    mda (Joi, 3 iunie 2021, 17:01)

    nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    hai sa nu sarim calul. OUG 114 si alte gogorite nasite de el stau marturie la ce pramatie de om e. vad ca ramai fidel partidului de continui sa-i faci reclama.
    • 0 (16 voturi)    
     daaa (Joi, 3 iunie 2021, 17:54)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui nea_caisa

     OUG 114 limita furtul de profit nefiscalizat comis de multinationale, adica o veritabila crima, nu-i asa?
    • 0 (12 voturi)    
     sezi blanda (Joi, 3 iunie 2021, 18:48)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui nea_caisa

     Exceptand cateva rahaturi, tipice partidelor sau specifice psd, orlando chiar a luat masuri liberale.

     Iar la oug 114 iar comentezi prost si se vede ca pui botu la titluri. E rau sa ceri redevente un pic mai corecte, dar chiar si asa departe de tarile care nu sunt sclave? Iti convine sa dai/prelungesti licenta exxon, ca dupa aia sa o cumperi cu miliarde pentru romgaz? Numai patrioti de carton pe aici...

     Pentru ca am prostul obicei sa gandesc, nu face proiectii cu propriile alegeri tip turma. Eu laud/injur fapte si/sau persoane. Asa l-am laudat pe boc pt legea pensiilor varianta initiala, si-l injur pentru restul, asa l-am laudat pe nasui pentru unele chestii facute ca parlamentar, ca e nulitate ca ministru. Si tot asa. Nu trebuie sa tin cu partidul x.
     Ca fapt divers, am votat cu stampila pnl pana l-au pus re batistutza raresel la europarlamentare si pana l-au pus pe citu, ala de a atacat moneda tarii asteia de-i plangi cica de mila, min de finante. Ii votez si de atunci, cu pixul.

     Vezi ca au bagat acum o burtiera breaking niuz. Mai baga o culturalizare.
  • +5 (9 voturi)    
   daa e infricosator de-a dreptul (Joi, 3 iunie 2021, 17:40)

   clam [utilizator] i-a raspuns lui andr1stE

   cred ca e psihopat sau ceva pe-acolo, sanatos la cap sigur nu e.
 • +20 (30 voturi)    
  Mda (Joi, 3 iunie 2021, 15:13)

  Unforgiven [utilizator]

  Cei mai mari mincinosi au ajuns la putere si sunt pupati in fund de mincinosii care au activat prin piete in urma cu cativa ani.

  Sa-i pupe in continuare.
 • +6 (16 voturi)    
  vaaaiii... citu minte (Joi, 3 iunie 2021, 15:45)

  Nevermind [utilizator]

  ce srupriza
 • +6 (18 voturi)    
  Situatia este foarte grava ! (Joi, 3 iunie 2021, 15:58)

  Radu I [utilizator]

  Daca este trecuta cu vederea si nu se iau masuri urgente, de indepartare a celor vinovati, viitorul va fi intunecat grav. Cu minciuni si incompetenta nu se poate merge mai departe. Mult trambitata reforma trebuie sa inceapa cu aducerea la conducere a unor oameni competenti, cu pregatire corecta, de exceptie, specialisti de elita in domeniul economic si politic. Daca coalitia nu-i are sa-i sprijine politic pe cei ce se pot angaja intr-un asemenea demers.
  • +3 (3 voturi)    
   cum nu se poate cu minciuni? (Vineri, 4 iunie 2021, 9:12)

   mbembe [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   nu am pus botu la minciuni si i-am votat?
   acum ce facem? Piata Victoriei?Demisia? NUUUUU! nu este PSD, doar PSD-ului cerem demisia! Hotii nostri sunt mai simpatici!
 • +9 (19 voturi)    
  De cate ori este intrebat unde s-au dus (Joi, 3 iunie 2021, 16:15)

  xrogo [utilizator]

  banii imprumutati raspunsul este acelasi, ajutoare pentru firme in pandemie, unde-s banii Citule, i-ati impartit intre voi si poporul va plati hotia voastra?
  • +4 (12 voturi)    
   pai nici nu cred ca minte prea tare (Joi, 3 iunie 2021, 17:42)

   clam [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   normal ca s-au dus pe ajutoare pt firme, pt antreprenorii nostri, eroii nostri, martirii neamului, patronii romani. mai ales pt cei care le sunt tovarasi si prieteni.
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 iunie 2021, 18:29)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Inseamna ca (Vineri, 4 iunie 2021, 21:18)

  szadi62 [utilizator]

  mai bifam o minciuna in dreptul primului M Catu.
  A cata deja?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by