Cererile săptămânale de şomaj au scăzut în Statele Unite sub pragul de 400.000 la sfârşitul lui mai pentru prima oară de la oprirea brutală a economiei americane în martie 2020, a anunțat joi Departamentul american al Muncii, potrivit AFP și MarketWatch, citate de News.ro.

Vaccinare in SUAFoto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

În perioada 23-29 mai, 385.000 de persoane au depus o cerere de ajutor de şomaj - cu 20.000 mai puţine decât în săptămâna precedentă, cel mai redus nivel de la începutul pandemiei de Covid-19. Este vorba despre un număr mai mic decât cel estimat de către unii analişti, care se aşteptau la 395.000 de noi înscrieri.

La sfârşitul lui aprilie, înscrierile la şomaj au scăzut sub 500.000 la nivel naţional.

Prin toate programele de asistență financiară puțin peste 16 milioane de persoane primeau în continuare la jumătatea lui aprilie un ajutor după ce şi-au pierdut locul de muncă sau veniturile.

Pe de altă parte, înfiinţarea unor noi locuri de muncă în sectorul privat este mai importantă decât se estima, iar o mare parte dintre angajări au avut loc în sectoarele divertismentului şi hotelier, potrivit unei anchete lunare a companiei de servicii pentru întreprinderi ADP, publicată joi.

În sectorul privat s-au creat 978.000 de locuri de muncă în mai - o surpriză pentru analişti, care anticipau o încetinire faţă de aprilie şi mizau pe crearea a 675.000 de locuri de muncă.

Citește și: