​Fondul suveran al Rusiei îşi va vinde toate activele în dolari americani pentru a majora ponderea deţinerilor în alte valute, a anunțat joi ministrul rus al finanţelor, adăugând că aceste modificări ar urma să aibă loc pe parcursul următoarelor săptămâni, transmit Reuters și Agerpres.

DolariFoto: Dreamstime.com

Rusia şi-a redus treptat deţinerile în dolari, după ce Occidentul a introdus sancţiuni Moscovei pentru anexarea peninsulei Crimeea în 2014, şi de asemenea încearcă să se decupleze parţial de la sistemul financiar occidental.

„La fel ca şi în cazul Băncii Centrale, am decis să reducem investiţiile în active denominate în dolari ale fondului suveran”, a spus Anton Siluanov, ministrul rus al finanțelor, cu ocazia forumului economic de la Sankt Petersburg (SPIEF).

Oficialul citat a precizat că, după ce vor fi operate aceste modificări, fondul suveran al Rusiei va deţine 40% din active în euro, 30% în yuani şi 20% în aur. De asemenea, activele în yeni japonezi şi lire sterline vor avea o pondere de 5% fiecare.

Analişti de la ING au calculat că aceste modificări vor presupune vânzarea a aproximativ 40 de miliarde de dolari în schimbul achiziţionării de aur, yuani şi euro.

Decizie cu caracter politic

Fondul suveran al Rusiei (National Wealth Fund -NWF) este fondul unde se acumulează veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei. Conceput iniţial ca un fond care să sprijine sistemul public de pensii, fondul suveran al Rusiei avea la 1 mai anul curent active în valoare de 185,9 miliarde dolari.

Acest fond face parte din rezervele de aur şi valută ale Rusiei, care la finele lunii mai se situau la 600,9 miliarde de dolari.

Decizia de a renunţa la activele în dolari în cazul fondului suveran nu va afecta cursul de schimb al rublei, a subliniat prim-vicepremierul rus, Andrei Belousov.

Cu toate acestea, analistul Tim Ash de la BlueBay Asset Management a apreciat că efectul acestei dedolarizări va depinde de opţiunea aleasă de Banca Centrală a Rusiei, care ar putea să înlocuiască dolarii cu euro sau alte valute pentru fondul suveran sau să îşi modifice structura propriei sale rezerve valutare.

De asemenea, Tim Ash a apreciat că este vorba de o decizie cu caracter politic menită să trimită un semnal înaintea reuniunii dintre presedintele Rusiei, Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden.

Banca Centrală a Rusiei a început să îşi reducă deţinerile de obligaţiuni emise de Trezoreria SUA încă din 2018 iar în 2020 a redus ponderea ocupată de dolarul american în rezervele sale de aur şi valută până la 21,1%, de la 24,5% în urmă cu un an.

Citește și: