Atât Amazon cât şi Facebook vor intra sub incidenţa noilor propuneri privind impozitul minim de 15% pe profitul companiilor, valabil la nivel global, convenit sâmbătă de miniştrii de Finanţe ai ţărilor din G7, a anunţat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Janet YellenFoto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Întrebată dacă cele două companii vor fi vizate de propunere, Yellen a răspuns: "Propunerea va include marile firme profitabile iar acele firme, cred, se vor califica în aproape orice definiţie".

În comunicatul comun al miniştrilor de Finanţe din G7 se arată că propunerea va taxa "cele mai mari şi mai profitabile întreprinderi multinaţionale" în ţările în care realizează profitul, nu doar unde sunt înregistrate.

Amazon are o marjă de profit mai scăzută decât a majorităţii companiilor din domeniul tehnologiei, iar ţările europene sunt îngrijorate că nu va intra sub incidenţa impozitului minim de 15% pe profitul companiilor.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a declarat că acordul reprezintă "o veste proastă pentru paradisurile fiscale din întreaga lume".

În schimb, ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe, a cărui ţară va fi potenţial afectată, din cauza ratei impozitului pe profit de 12,5%, a afirmat că orice acord global trebuie să ţină cont şi de statele mai mici.