Rata reală a impozitului pe venit plătit de magnatul financiar Warren Buffett este de doar 0,1%, acesta ținându-și toată averea în acțiuni ale fondului său de investiții, Berkshire Hathaway, care nu plătește dividende pentru a nu fi impozitate, relatează Market Watch.

Warren BuffettFoto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Informația a fost dezvăluită de o anchetă a site-ului de investigații ProPublica, jurnaliștii analizând declarațiile fiscale ale lui Buffett între 2014 și 2018.

Aceștia au stabilit că deși averea CEO-ului Berkshire Hathaway a crescut cu 24 de miliarde de dolari în cei 4 ani, acesta a raportat venituri de doar 125 de milioane de dolari și a plătit impozite de doar 24 de milioane.

Asta ar însemna că „rata reală” a impozitului pe venit plătit de acesta ar sub cea de 1% plătită de CEO-ul Amazon Jeff Bezos și cu mult sub cea de 3,3% plătită de CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk.

„Nimeni din cei mai bogați 25 [de oameni din lume] nu a evitat atât de mult impozitele cât Buffett, bunicul centibilionar”, notează ProPublica, precizând că venitul anual situat între 12 milioane și 25 de milioane de dolari raportat de Buffett între 2015 și 2018 este minuscul raportat la valoarea sa netă reală.

Peste 14.000 de contribuabili americani au raportat un venit mai mare în 2015 decât Buffett.

„Dorința acționarilor”

Buffett a răspuns la acuzații prin prezentarea a 23 de pagini de documente, printre care o declarație scrisă, pagini din rapoartele anuale ale Berkshire, titluri de presă și copii ale unor relatări din ziare și reviste.

Magnatul a afirmat că vasta majoritate a investitorilor Berkshire preferă ca aceasta să își reinvestească profiturile în detrimentul acordării de dividende întrucât știu că o bucată mare din fonduri vor merge în cele din urmă către cauze caritabile.

„Mulți acționari majori, printre care și eu, se bucură de creșterea valorii pe termen lung, știind că este destinată filantropiei, nu consumului sau aspirațiilor dinastice”, a afirmat Buffett.

Acesta a subliniat că deținătorii acțiunilor „A” ale companiei au votat cu 87-1 împotriva acordării de dividende în 2014 și cei ce dețineau acțiuni „B” cu 47-1, dorind să arate că Berkshire evită plata de dividende la dorința investitorilor, nu pentru a putea el evita personal impozitarea venitului.

Miliardarul în vârstă de 90 de ani a amintit de asemenea că și-a luat angajamentul de a dona 99% din averea sa netă pentru cauze filantropice și că a donat deja aproape jumătate din acțiunile sale „A” începând cu 2006.

Buffett a declarat de asemenea că preferă să dea bani organizațiilor caritabile decât guvernului federal care să îi folosească pentru a plăti datoria națională.

„Cred că banii vor fi mai folositori societății dacă sunt împărțiți filantropic decât dacă ar fi folosiți pentru a micșora ușor o datorie publică mereu în creștere a SUA”, a afirmat Buffett.

Citește și: