El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată, relatează CNBC.

El Salvador a devenit prima tara din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plataFoto: Millenium / Alamy / Profimedia Images

Legiuitorii țării din America Centrală au votat cu o „supermajoritate” în favoarea Legii Bitcoin, aceasta fiind adoptată cu 62 de voturi dintr-un total de 84 posibile.

Prețul bitcoin a crescut cu 5% până la 34.239,17 dolari la scurt timp după vot.

„Scopul acestei legi este de a reglementa bitcoin ca mijloc de plată legal cu putere de eliberare, nelimitat în orice tranzacție”, indiferent că este vorba de sfera privată sau publică, notează legea.

Prețurile pot fi afișate acum în bitcoin, taxele și impozitele pot fi achitate cu moneda digitală și schimburile cu bitcoin nu vor fi taxate ca impozit pe venit.

Moneda oficială al El Salvadorului este dolarul american, nefiind deocamdată clar dacă bitcoin va prelua acest rol, pentru moment cele două monede urmând să circule în paralel.

Legea adoptată stipulează de asemenea că statul „va promova instruirea și mecanismele necesare astfel încât populația să poată accesa tranzacții cu bitcoin”.

Economia El Salvador se bazează în mare măsură pe remitențe sau pe banii trimiși acasă din străinătate, care reprezintă aproximativ 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării. Cei două milioane de salvadorieni care trăiesc în afara țării, trimit anual acasă peste 4 miliarde de dolari.

Aproximativ 70% din țară nu are acces la servicii financiare tradiționale, potrivit expunerii de motive a Legii Bitcoin, aceasta urmărind să crească incluziunea prin utilizarea monedei digitale.

Președintele Nayib Bukele a trimis legea parlamentului după ce a anunțat săptămâna trecută că El Salvador a încheiat un parteneriat cu compania de portofel digital Strike pentru a construi o infrastructură financiară modernă în țară cu ajutorul tehnologiei bitcoin.

Citește și: