VIDEO De ce atunci când ne cumpărăm ceafa de porc, ne creștem fără să știm rata la bancă. Economist: La carnea de vită avem 0,6% din producția europeană. La porc avem 1,5 % iar la pui avem 3,4%

de DP     HotNews.ro
Duminică, 13 iunie 2021, 17:45 Economie | Finanţe & Bănci


Discutie cu Ionut Dumitru despre agricultura
Foto: Hotnews
”La mere, România produce doar 4,5% din producția europeană, în timp ce Polonia produce 29% din producția UE de mere. La fel, la carne de vită avem doar 0,6% din producția europeană, la porc avem 1,5%, iar la pui avem 3,4%. De ce sunt importante cifrele astea? Pentru că ele se văd mai departe în balanța comercială. Dacă ne uităm în balanța comercială avem un deficit mare structural de produse agroalimentare, localizat la câteva produse mari: carne, legume, fructe, lapte și produse lactate”, explică Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, într-un interviu acordat HotNews.ro

Ce spune Ionuț Dumitru:

 • Ceea ce e clar pentru mine ca economist este că România dispune de resurse foarte mari în agricultură. Suntem o țară cu potențial agricol enorm. Suntem în top 5 la nivel european ca suprafața arabilă, după Franța, Spania, Germania și Polonia. Deci din perspectiva dimensiunii noastre ca jucător în zona agricolă ar trebui să fim un jucător foarte mare la nivel european. Agricultura are și un rol social foarte important în România. Avem și o populație care este destul de mult localizată în zona rurală și care se ocupă de agricultură - populația ocupată în agricultură e cam 21,8% din total, însă valoarea adăugată brută a agriculturii e de numai 3,8% din PIB. la sută. E foarte mult. Media europeană este de 4,6%.
 • Când 20% din populație ocupată îți produce doar 4 la sută din PIB, înseamnă că avem o mare ineficiență în zona de utilizare a forței de muncă în agricultură. În același timp avem problema aceasta a agriculturii de subzistență. Dacă ne uităm pe cifre vedem că aproximativ 87 la sută din populație ocupată în agricultură este așa numita ”auto-ocupare” , în mare parte a ei face ceea ce numim agricultură de subzistență.
 • Față de celelalte state europene avem o auto-ocupare în agricultură multe mai mare.
 • Dacă ne uităm la dimensiunea fermelor, dimensiunea medie a fermei în România este 3,7 hectare ceea ce este ridicol, pentru că nu ai cum să faci agricultură eficientă pe o suprafață de 3,7 hectare. La extrema cealaltă avem Cehia, unde dimensiunea fermei este de 130 de hectare. Vecinii noștri bulgari au o dimensiune medie de 22 de hectare și au o viteză de comasare foarte mare. La noi comasarea are loc într-un ritm mult mai încetinit.
 • Avem multe ferme de subzistență. Avem peste 86% din ferme care consumă mai mult de 50% din ce produc (asta însemnând că aceste ferme produc mai mult pentru consumul propriu) și în același timp avem printre cele mai mari ponderi din Europa a fermelor în care managerul are peste 65 de ani. Avem manageri de exploatații îmbătrâniți și lucrul ăsta evident că are și implicații majore.
 • Dacă ne uităm la educația celor care fac agricultură sau la ponderea celor care spun că învață meserie la locul de muncă sau la cei care s-au bazat doar pe experienta proprie, în România avem ponderea cea mai mare. La noi, cea mai mare parte- 90%- a celor care fac agricultură se bazează pe experiența dobândită la locul de muncă.
 • Zootehnia ne plasează la coada clasamentului european. Avem dealtfel o mare problemă cu zootehnia. Ca număr de animale/ fermă suntem ultimii în UE. Chiar și la numărul de animale pe hectar stăm prost, iar toate acestea se reflectă și în balanța comercială.
 • Productivitatea e destul de slabă și la porumb și la cultura de grâu, deși s-au făcut progrese destul de mari în ultimii ani, dar tot suntem spre coada clasamentului.
 • Producția agricolă este foarte dependentă de climă, iar noi nu am investit mai nimic la irigații. Îmi amintesc că acum câțiva ani participam la o conferință la care era prezent și ministrul Agriculturii care ne explica că s-au investit câteva zeci de milioane de euro în irigații. Păi în ritmul ăsta cred că ne trebuiau vreo 2000 de ani ca să putem să refacem sistemele de irigații.
 • Dacă ne uităm la cum stăm noi față de ceilalți, se văd foarte bine zonele unde avem probleme foarte mari.
 • Spre exemplu noi avem o suprafață agricolă la nivel european care reprezintă cam 7,2%. Deci 7,2% din suprafața agricolă utilizată în spațiul european este în România. Avem 32% din ferme. E clar că numărul pe ferme este foarte mare, iar ferma de subzistență probabil că încet-încet își va diminua importanța.
 • Producția de cereale: România produce cam 10 la sută din cerealele din Europa ceea ce e relativ bine.
 • La cartofi stăm destul de slab (5,8%) , la sfeclă de zahăr stăm catastrofal, importăm aproape tot. În general la legume stăm foarte prost (4,2%) și avem un potențial mult mai mare.
 • La mere, noi producem doar 4,5% din producția europeană în timp ce Polonia spre exemplu, produce 29% din producția UE de mere.
 • La fel, la carne de vită avem doar 0,6% din producția europeană, la porc avem 1,5 % la pui avem 3,4% iar la lapte doar 2,6%. De ce sunt importante cifrele astea? Pentru că ele se văd mai departe în balanța comercială.
 • Dacă ne uităm în balanța comercială avem un deficit mare structural de produse agroalimentare, localizat la câteva produse mari: carne, legume, fructe și lapte și produse lactate.
 • Subvențiile pe hectar la noi sunt cu 20% mai mici decât media europeană.
 • Mai mult, noi utilizăm resursele solululi și nu prea le refacem. Suntem țara în care balanța nutrienților la azot e ușor negativă- suntem singura țară din UE cu această balanță negativă. Practic, dăm solului mai puțini nutrienți decât extragem din el.
Vezi întreaga discuție aici


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

83898 vizualizari

 • -16 (48 voturi)    
  Pai, e bine ca sclavii sa manance mai putin (Duminică, 13 iunie 2021, 18:00)

  newlook [utilizator]

  Pai, e bine ca sclavii sa manance mai putin, sa nu strice balanta de plati.

  Pe de alta parte, COMTIM si altele asemenea erau chestii comuniste, bine ca au fost date pe nimic partenerilor ioropieni.

  Si, ca sa nu-mi uit vorba, ce "mireasa frumoasa" facura astia de la Ministerul Agriculturii si "ce rai E unii" care nu inteleg ca au venit specialisti in Agricultura IT, nu d'aia invechiti cum era Daia! Imediat scot astia productii record ... din App.
  • +2 (14 voturi)    
   Lol (Duminică, 13 iunie 2021, 20:50)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Comtim este o ruina care astazi nu apartine nimanui. Du-te sa vezi, e asa cum a lasat-o domnul.
   • -2 (12 voturi)    
    daca nu te duce capul (Luni, 14 iunie 2021, 9:48)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui mitg

    sa iti dai seama ca voit a fost lasat in paragina, noi nu putem decat sa iti spunem cinstit ca esti usurel retardat. Sau rauvoitor. Sau ambele.
   • +4 (4 voturi)    
    COMTIM (Luni, 14 iunie 2021, 9:53)

    Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui mitg

    Este firma chinezeasca, se cheama Smithfield. Nu este deloc o ruina. Datorita "omertei" din presa romaneasca, tind sa cred ca au achizitionat deja cei mai multi producatori autohtoni falimentati de pesta porcina. Au mostenit probabil si zeci de mii de hectare de teren, si detin si fostul Frigorifer Tulcea. Poporul chinez e mare si trebuie hranit.
    • +1 (3 voturi)    
     posibil... (Luni, 14 iunie 2021, 10:40)

     mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui Razorxyz

     sa aveti dreptate in privinta poporului chinez, dar...ce te faci cu vajnicul popor roman, mic, micut pe langa cel chinez dar....maret in privinta coruptiei/smecheriei/jafului/si alte "calitati" asemenea, ca doar chinezii n-au fortat pe nimeni pentru preluarea activelor si nici conditionari de intrare in NATO/UE nu cred c-au fost pe tema asta asa cum sustin unii (ca sa acopere...urmele) c-au fost in
     cazul BCR/Bancorex/Bechtel/etc.....Frumoasa tara...pacat ca-i locuita de corupti si coruptibili in majoritate!
  • +4 (20 voturi)    
   hehe (Duminică, 13 iunie 2021, 21:46)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   "Si, ca sa nu-mi uit vorba"

   ------------------------------------------
   Baga ceva despre "uraganul perfect" ca-ti iesi din mana trolule fetid. Si nu uita sa arunci cateca galeti de laturi si pe "rezist", #penalule.
   • 0 (8 voturi)    
    fetid o sa fie (Luni, 14 iunie 2021, 9:49)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    cand o sa mananci tu carne sintetica produsa de useristii tai. pana atunci, mananci doar cacao.
  • -1 (1 vot)    
   COMTIM, (Luni, 14 iunie 2021, 10:27)

   Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   a fost vandut partenerilor nostri americani care l-au vandut partenerilor chinezi.
  • +6 (6 voturi)    
   cat la %? (Luni, 14 iunie 2021, 10:33)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   am aflat cum sta la carnea de pui, la carnea de vita, de porc, la mere, etc. dar... oare cum stam la pensiile speciale cat la suta? fata de europa? cat? .. dar la salriile bugetare fat de cele din privat? cat la suta fata de euroapa?
 • -16 (36 voturi)    
  A fost o sansa! (Duminică, 13 iunie 2021, 18:10)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  PNRR!
  '
  Dar guvernarea actuala este incapabila sa gestioneze economia si in mod special agricultura.

  Sa nu poți avea un proiect de țară numit simplu Irigatii e catastrofa!
  Nationala!
  Si rămânem acolo la coada clasamentului Europei!

  Ironia este ca in Iepoca de Aur erau niste activisti cu scoala profesională care făceau sa meargă agricultura!
  Oricum s-ar zice, se producea!

  Acum nu se produce nimic alimentar, importam tot pentru ca la butoane sunt politruci cu carnet de partid si scoala spiru, brancoveanu, biotera si alte scoli no name.

  De valorificarea potențialului intern nu au auzit acesti papagali care ne conduc!
  • -6 (20 voturi)    
   Lol (Duminică, 13 iunie 2021, 21:06)

   Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   Sa crezi ca PNRR era o sansa e ca si cum ai astepta salvarea de la otomani in secolul al XVIIlea.
  • +1 (3 voturi)    
   Ce vorbești Franț?! (Luni, 14 iunie 2021, 20:20)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   În vremea Iepocii de aur era foamete. Pâinea era pe cartelă. La fel carnea, uleiul, zahărul, făina. și untul. Tăranii erau arestați dacă culegeau un sac de cartofi sau de proumb noaptea de pe tarlaua CAPului cât să nu moară de foame. Au fost ciobani condamnați la moarte de „justiția” comunistă pentru „sabotarea economiei naționale” după ce au îndrăznit să taie niște oi ce trebuaiu date statului pe nimic.

   Starea de azi a României se datorează în primul rând activiștilor ăloara cu 4 clase de care vorbești tu. Ei au transformat una din cele mai bogate și prospere țări ale continentului în ceea ce în 1989 se numea „Etiopia Europei” - țara în care apăruseră bolile sărăciei: Podagra, tifosul și tuberculoza.
 • +16 (24 voturi)    
  Si cu asta ce am facut ? (Duminică, 13 iunie 2021, 18:44)

  Radu I [utilizator]

  Autorul articolului vine cu niste date cunoscute in mediul economic si politic.Multimea de analisti (analistii si consultantii sunt moda zilei ) spun ceva ca sa nu taca.
  Romania are nevoie de solutii si strategii pe termen lung, de oameni capabili sa le aplice, de schimb de experienta cu tarile care au rezultate foarte bune in domeniu. Nu cred ca I.D. nu a calatorit in Spania, Franta, Belgia si nu a vazut ca sunt si fermieri cu suprafete mici, dar duc o viata decenta, fata de taranul roman care-i strivit de saracie si inapoiere.Cauza - clasa politica interesata numai de avantajele proprii, excluderea specialistilor din actul de conducere, delasarea specifica romanului, lipsa de orice incredere intr-un viitor mai bun.
  • +6 (12 voturi)    
   fermierul mic e una, (Luni, 14 iunie 2021, 8:34)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   agricultura de subzistenta alta.
   Ajutati formarea micilor fermieri, prin sustinerea pretului la vinzare. Dati credite pentru "prima ferma"!(20-100 ha.) Cumparare sau marire.
   • +10 (10 voturi)    
    comentariu I.D. (Luni, 14 iunie 2021, 9:39)

    Ramsey [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

    Din anumite comentarii observ unele inexactitati:
    - multe produse de la Auchan, Kaufland, etc. sunt produse romanesti.
    Rosii romanesti, cartyofi...etc.
    Napolact, Covalact....carne de porc din Romania, etc.
    Cat despre preturile producatorilor romani, sa nu uitam comportamentul de piata inaintea aparitiei acestor mega-magazine.
    De Paste se scumpeau oualele de parca ar fi fost din aur.
    Telemeaua de vaca era la concurenta cu carnea de vita...de Craciun carnea de porc se scumpea (mai ales in hala la Obor) de parca ar fi avut binecuvantarea patriarhului.
    Producatorii romani niciodata nu au tinut cu consumatorii romani, ci numai cu propriul buzunar.
    Imi amintesc cand era Ciorbea prim-ministru...i-a avertizat ca daca nu se cumintesc cu politica pretului carnii de porc, vor aduce porci transati din Polonia...si a adus..si s-a stabilizat pentru mult timp pretul carnii de porc.
    Producatorii romani doresc sa-si cumpere Mercedes pe spinarea si nevoile consumatorilor romani...totul numai prin specula nevoilor romanilor.
    • 0 (0 voturi)    
     Carnea de porc inca se aduce masiv (Marţi, 15 iunie 2021, 22:42)

     kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Ramsey

     Din Polonia.
 • +14 (16 voturi)    
  mda (Duminică, 13 iunie 2021, 19:03)

  philby [utilizator]

  citat: avem un deficit mare structural de produse agroalimentare, localizat la câteva produse mari: carne, legume, fructe, lapte și produse lactate”.
  bravos, domnu' economist!
  daca astea-s cateva produse mari, ce-a mai ramas din categoria produse agroalimentare ?
 • 0 (14 voturi)    
  Statul roman de dupa revolutie (Duminică, 13 iunie 2021, 19:43)

  mmagic [utilizator]

  Statul Roman a fost un administrator deosebit de slab al bogatiilor romaniei, naturale, financiare si umane. Aproape iti vine sa plangi dupa epoca comunista cand vedem cat de slabi, incompetenti, lenesi, depasiti am devenit noi romanii pe mai toate nivelurile.
 • +13 (17 voturi)    
  Elvetia (Duminică, 13 iunie 2021, 20:48)

  Pacala se intoarce [utilizator]

  nu stiu cati stiti, dar in poti sa-ti cumperi teren, casa in Elvetia. Daca ai bani. Si daca iti vinde cineva. Numai nu ca nu prea iti vinde nimeni daa esti strain.
  Nu e interzis prin lege, dar nu-ti vinde nimeni, ca nu vor. Asa e cultura.

  In loc sa ne plangem ca importam una alta de afara, poate mai bine, cu mic cu mare, am cumpara ce se produce pe la noi. Nu e nevoie de PNNR si alte bazaconii, stimuli, daca tu ca si cuparator preferi in mod constant produsele romanesti. Pana la urma si supermarketurile or sa se aprovizioneze tot local daca numai astea se vand.

  Degeaba asteptam programe, is bune si alea evident, dar daca nu is reglementate de cerere degeaba.
  • -3 (5 voturi)    
   dar nu cauta nimeni (Luni, 14 iunie 2021, 8:32)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   sa cumpere pamint pe 2 lei, ca in Romanik....
  • -2 (4 voturi)    
   daca tot ati adus vorba de Elvetia, (Luni, 14 iunie 2021, 10:24)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   sa studiem si alta practica de la ei: la moartea unui fermier, ferma e mostenita de un singur urmas; ceilalti eventuali urmasi, sunt platiti de stat, la cota parte din valoarea mostenirii lor; fermierul se inregistreaza cu datorii catre stat, pe viata(termen lung) farta dobinda.
   Acum priviti si la noi. De la Cuza incoace, am tot dat pamint la tarani. Si taranii fara pamint. Pentru ca proprietatea se farimiteaza la fiecare generatie. Si faceau copii multi, taranii nostri....
   Ati priceput?
   Explicati si politicienilor nostri, acest lucru elementar!
 • +4 (6 voturi)    
  La mici e 100% (Duminică, 13 iunie 2021, 21:12)

  Fu Leng [utilizator]

  Garantat vanghele!!!
 • +8 (12 voturi)    
  legi proaste in agricultura! (Luni, 14 iunie 2021, 8:29)

  mongolul [utilizator]

  micul fermier este inexistent. Avem latifundii (iar), de data asta straine si arendasi care jefuiesc pamintul. Nu sunt interesati in investitii pe termene lung, pentru ca nu e pamintul lor. Si foarte multi oameni simpli ce fac agreicultura de subzistenta pe parcele mici si foarte mici.
  Politicienii nostri trebuiau sa faciliteze vinzarea/cumoararea de pamint, pentru formarea unor ferme solide, administrate de "tarani".
  Mita pe care arendasii o dau politicienilor (daca nu cumva politicieni insusi sunt arendasi : vezi un politician care s-a impuscat in "oua", socru de politician) gripeaza libera miscare a paminturilor intre vii (vanzare/cumparare). Asta produce probleme economice. Culmea, legile prostesti se iau mai departe, pentru a "bloca cumpararea de pamint de straini".Pai cine a vrut, a cumparat, ce sa mai blocheze? Bine, nu vreti sa cumpere straini,, dar liberalizati vanzare cumpararii in tara, intre cetatenii tarii si sustineti pretul la vinzare. Rahatii nostri de comunisto securisti vor sa cumpere pe 2lei hectarul....
  Legi bune, stimabililor! Restul vine de la sine.
 • +6 (6 voturi)    
  deci daca am depozite nu credite (Luni, 14 iunie 2021, 9:34)

  Francisc 1 [utilizator]

  e bine sa cumpar ceafa?
 • +2 (6 voturi)    
  pseudostiinta progresista (Luni, 14 iunie 2021, 10:09)

  Razvan_M [utilizator]

  Daca cumparam gipane si mertane cu cat crestem tovarasu' rata la banca? Ca deficitul vine din multe directii. Sau acuma incercam sa facem push publicitar la alte ramuri ale ideologiei woke, precum aia cu "nu mai mancati carne ca plang planeta si contul bancar de rate la credit, inapoiatilor cu mentalitate de Ev Mediu".

  Si apoi, conform teoriilor globalismului stiintific, care se aplica de ceva ani si in Romanika, este normal sa ne vindem fabricile si uzinele - sau sa le desfiintam - caci exista posibilitatea de a cumpara din afara kestii mai ieftine, produse de oameni superiori taranilor nostri incompetenti, prosti si habotnici, pupatori de moaste.

  Acuma eu ma intreb ca tot romanu' neutru dpv ideologic: pai suntem batuti cu batul psihologic si pentru ca vrem globalism stiintific si pentru ca nu vrem? Sau, mai bine zis, aia de vor globalism ajung sa-i faca tampiti pe ceilalti si cand se dovedeste ca globalismul stiintific este acelasi kkt de socialism falimentar, dar cu un nume mai curat si mai putin imputit deocamdata?
 • +2 (4 voturi)    
  sper ca macar liberalii (Luni, 14 iunie 2021, 10:28)

  mongolul [utilizator]

  sa nu se mai legene in iluzia colhozurilor!
  Desigur, se poate cooperatie in agricultura, dar nu de productie; nu re-unirea paminturilor. Unirea la desfacere, pentru a putea vinde mai bine si usor; si a-si procura cele necesare mai ieftin.
  Cred ca avem prea multi comunisti si neo-comunisti in politica si minister.
  De aici problemele.
 • +3 (3 voturi)    
  putin despre minister (Luni, 14 iunie 2021, 21:37)

  ..13 [utilizator]

  Nu ai cum sa ai rezultate mai bune, sa aduci politici care sa schimbe structural agricultura si zootehnia in Ro daca ai persoane de calibrul dl. Aurel Simion acolo.

  Adica pana in 1999 avea 12 clase la un liceu agricol si cam stim cum se invata acolo. Dupe 1999 se inscrie la facultate in Craiova dureaza pana in 2005 cand isi ia diploma si apoi in 2011 se apuca si de doctorat pe care reuseste sa il finalizeze in 2015...Pe cand s-a apucat de scoala asa de serios dupa 89 era deja director deci ce sa mai spui...

  Nu mai comentez despre picurare, despre modul in care prezinta cifrele si despre modul in care poate urmari firul discutiilor. este iepocal.

  Pacat de noi cei care il ascultam vorbind
  Mare pacat.
 • +3 (3 voturi)    
  ... (Marţi, 15 iunie 2021, 1:43)

  Yo_yo [utilizator]

  1. D-le redactor inainte sa scrii ceva despre carnea de porc ce nu faceai reportaje despre PPA inainte de intrarea acesteia in Romania. De cand este PPA in Ucraina? Degeaba fermierii se zbateau sa faca putina lumina.
  2. Cand UE latra sa nu mai avem porci in GP-uri (gospodariile populatiei) decat in cele autorizate sanitar veterinar ca nu o sa ne ridice restrictiile de PPC, de ce nu ati spus nimic? Si cand au ridicat restrictiile de PPC a intrat PPA. Fain nu?
  3. Avem ferme de subzistenta ca atat putem.
  4. Importam mere ca avem niste idioti in directiile agricole. Dau ca si exemplu: am vrut sa fac o mica livada de 2000 mo de zmeur. In afara de proiect facut de un inginer acreditat, mi s-a cerut STUDIU DE IMPACT AL LIVEZII ASUPRA MEDIULUI. Atentie 2000 mp. Un astfel de studiu la ferma de porci de la Satu Nou Tulcea ne-a costat 15000 lei fara TVA plus ceva pungute, pungi, sacosele, sacosi, saculteti, saci de carne.
  5. Carne de vita nu se prea consuma in Romania si de aceea plecam cu handicap. Nu avem traditie in vita de carne. Pe vremea lui Ceausescu mare parte din carnea de vita era din vacile de lapte reforma.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by