Un fermier își distruge cultura de castraveți pentru că prețul din piață e prea mic Bill Gates cultivă cartofii folosiţi de McDonald’s. Plantaţiile sunt atât de mari încât pot fi văzute din spaţiu The Frims. Întorși din Irlanda, cei nouă membri ai unei familii bistrițene s-au apucat să adune mizeria din pădurile din zonă: „Am găsit gunoaie de când am plecat” Cum se face educație în Estonia, cea mai digitalizată țară din lume. Copiii invata la gradiniță cum funcționează roboții Cele mai exotice locuri unde oricine poate sa muncească. Chiria este de 500 de dolari, iar preţul unei case cu vedere la ocean, mai mic decât al unui apartament cu trei camere în Bucureşti Cristian Grosu: 404 – sau ce mai rămâne din istoria unei vieți de om Economia românească, evoluţie surprinzătoare în pandemie. Chiriţoiu: Lucrurile au mers mai bine decât era de aşteptat Un loc pentru o călătorie în spațiu cu Jeff Bezos, vândut cu 28 de milioane de dolari la licitație Gigantul bancar Deutsche Bank avertizează: Inflaţia în creştere ar putea da naştere unei „bombe cu ceas”.

Business reportFoto: Colaj foto

Protest în solar! Un fermier își distruge cultura de castraveți pentru că prețul din piață e prea mic! Iulian Badea, un legumicultor din Isalnița, județul Dolj își strigă supărarea pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, chiar din solarul cu castraveți pe care spune că îi vinde cu 80 de bani. Sumă prea mică pentru a acoperi măcar costurile de producție, de profit nici nu mai poate fi vorba. ”În primul rând mă adresez cultivatorilor, și ulterior guvernanților. Uite cum am ajuns să muncim ca proștii și să vindem cu 80 de bani, să plătim manoperă de cules, de transport, taxă de piață, mai bine uite ce facem cu o cultură de castraveți impecabilă (legumicultorul smulge lujerii din pământ – n.r). La 80 de bani (pe kilogram – n.r) și 1 leu, niciodată acest preț nu va aduce profit legumicultorului”, este mesajul legumicultorului, scrie AgroIntel.ro.

Bill Gates cultivă cartofii folosiţi de McDonald’s. Plantaţiile sunt atât de mari încât pot fi văzute din spaţiu. Bill Gates este cel mai mare proprietar de terenuri agricole private din SUA - şi potrivit unui nou raport al NBC, cartofii folosiţi de McDonald’s, în America, sunt crescuţi pe câmpurile fostului şef al Microsoft, transmite Business Insider. Citând date de The Land Report şi propriile sale cercetări, NBC a spus că terenurile din statul Washington pe care sunt cultivaţi cartofii prăjiţi de la McDonald's sunt atât de vaste încât se pot vedea din spaţiu. Potrivit sursei citate, Gates deţine 269.000 de acri de terenuri agricole în 18 state, ceea ce îl face cel mai mare proprietar de terenuri agricole private din America. Purtătorii de cuvânt pentru McDonald’s şi Gates nu au răspuns imediat la cererea Insider pentru comentarii, scrie Adevărul.

The Frims. Întorși din Irlanda, cei nouă membri ai unei familii bistrițene s-au apucat să adune mizeria din pădurile din zonă: „Am găsit gunoaie de când am plecat”. „Când am plecat din România, am lăsat gunoaiele aici. După 30 de ani, ne-am întors și erau tot acolo”, spune Nicu Frim (51 de ani), un bistrițean amator de plimbări în natură, revenit din străinătate după aproape trei decenii în Austria și Irlanda. Când a văzut că multe din zonele verzi din jurul Bistriței sunt pline de gunoaie a vrut să ofere un exemplu comunității și s-a apucat de curățenie alături de soția Aura și de cei 7 copii. Au început cu pădurea din Dealul Târgului, la una dintre ieșirile din oraș, în zona din apropierea unei parcări. În câteva ore au umplut 30 de saci de mari dimensiuni și au sunat la primărie ca să fie ridicați. Apelul lor lansat pe Facebook s-a transformat în știre, în presa locală, și câteva zile mai târziu prefectul județului i-a premiat pentru civism în sala de ședințe a instituției, scrie PressOne.ro

Cum se face educație în Estonia, cea mai digitalizată țară din lume. Copiii invata la gradiniță cum funcționează roboții. Victor Guzun, un moldovean aflat de 14 ani în Estonia și tatăl unui băiețel de șase ani, a făcut pentru Școala 9 o analiză a sistemului de învățământ din cea mai digitalizată țară din lume, potrivit revistei Wired. Victor Guzun este de 14 ani în Estonia. A ajuns acolo cu o bursă a Ambasadei Finlandei pentru a face cursuri de diplomație în Tallinn și apoi a fost o perioadă și ambasadorul Republicii Moldova în micuța țară ex-sovietică. Îndrăgostit de țara de adopție, Guzun (foto) a decis să rămână în Estonia împreună cu familia, scrie Școala 9. Cum se face educație în Estonia, cea mai digitalizată țară din lume. Copiii invata la gradiniță cum funcționează roboții Acum este profesor invitat la Universitatea din Tallinn, unde predă E-governance (guvernare electronică) și în paralel are și o mică afacere cu vinuri moldovenești. Are un băiat de șase ani la grădiniță și prin el a putut să vadă beneficiile sistemului educațional într-o țară care, deși are doar 1,3 milioane de locuitori, cam cât trei județe românești, s-a remarcat la nivel internațional la multe capitole care încep cu „cel mai”, potrivit Libertatea.

Cele mai exotice locuri unde oricine poate sa muncească. Chiria este de 500 de dolari, iar preţul unei case cu vedere la ocean, mai mic decât al unui apartament cu trei camere în Bucureşti. Visaţi sa renunţati la locul de munca şi sa va mutaţi în paradis? Ei bine, nu sunteţi singurii. Exista însă şi câteva opţiuni pentru oamenii care încep sa se gândească din ce în ce mai mult la viitor, cu atât mai mult incat noul context permite mai multor tipuri de angajaţi sa lucreze remote. Potrivit celei de-a 30-a ediţii a Indexului global al Pensionarii, realizat de experţii de la International Living si publicat de platforma internationala Forbes, cele mai bune opţiuni când vine vorba despre costul vieţii şi de climatul blând sunt: 1. Costa Rica - denumita “Elveţia Americii Centrale”, ca urmare a democraţiei paşnice aflate intr-o regiune în care domina conflictele, este casa unei societati căreia ii pasa de oamenii săi, unui cost al vieţii accesibil, unor opţiuni imobiliare vaste, frumusetii naturale şi localnicilor prietenoşi. Majoritatea celor care vin aici se muta în capitala San Jose şi în împrejurimile din Valea Centrală, în timp ce alţii se îndreaptă spre plajele din Guanacaste. O singura persoana poate trai confortabil aici cu 1.615 dolari pe luna, în timp ce pentru un cuplu costul se ridica la 2.000 de dolari pe luna - acesta include închirierea unui apartament cu doua dormitoare, dotat cu aer condiţionat, scrie Business Magazin.

Cristian Grosu / 404 – sau ce mai rămâne din istoria unei vieți de om. Acest text nu e numai pentru cititorii CRONICILOR – ci pentru toți cei dispuși să se oprească 10 minute pentru a înțelege cum stau lucrurile în turbionul informațional în care am putea citi viitorul și istoria noastră pe termen mediu. Două flash-uri mai întâi. Primul: când, la începutul anilor 90, fluviile de cerneală colorată revărsate peste titlurile tâmpe din tabloide trimiseseră cărțile la plimbare, cei lucizi s-au îngrijorat de irelevanța violentă care inunda percepția publică asupra transformărilor radicale din societate. N-aveau de unde să știe, acești lucizi, că se numărau printre norocoșii unei istorii care tocmai accelera – de vreme ce, la aceleași tarabe și chioșcuri, puteau fi cumpărate și ziarele articulate după temele, abordările și problematizarea cu adevărat ”serioase”. Al doilea – de 25 de ani mai târziu: o căutare pe google sau alte motoare de indexare, la începutul pandemiei, a celor mai relevante momente și decizii din criza precedentă (2009-2012) s-a soldat cu același flux de informații benigne; a trebuit să mă bizui aproape exclusiv pe analizele făcute la vremea aceea pe cursdeguvernare.ro. De această dată, ”oferta” de ziare tipărite – din arhivele bibliotecilor – era cu mult mai subțire decât în urmă cu 25 de ani, când ”scripta manet” chiar rămânea, scrie Curs de Guvernare.

Economia românească, evoluţie surprinzătoare în pandemie. Chiriţoiu: Lucrurile au mers mai bine decât era de aşteptat. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a transmis, duminică, în cadrul unei emisiuni, că economia românească a mers suprinzător de bine în pandemie şi a existat o capacitate excelentă de adaptare la criză a privaţilor. Potrivit acestuia, lanţurile de magazine, cu câteva dificultăţi la început, au reuşit să aibă alimente, nu a fost penurie, în ciuda faptului că transportatorii aveau probleme şi se închideau graniţe. „Cu tot haosul ăsta, industria de comercializare a alimentelor a funcţionat.”, a transmis Bogdan Chriţoiu, potrivit Adevărul.

Un loc pentru o călătorie în spațiu cu Jeff Bezos, vândut cu 28 de milioane de dolari la licitație. Un loc într-o navă spațială a Blue Origin care va efectua zborul său inaugural în spațiu în luna iulie, avându-l la bord pe miliardarul Jeff Bezos, a fost adjudecat, prin intermediul unei licitații transmise în direct, cu o ofertă de 28 de milioane de dolari, transmite Reuters. La patru minute de la deschiderea licitației care a avut loc în direct, prin telefon, ofertele au atins 20 de milioane de dolari. Procesul de licitație s-a încheiat după șapte minute de la deschidere, scrie profit.ro

Gigantul bancar Deutsche Bank avertizează: Inflaţia în creştere ar putea da naştere unei „bombe cu ceas”. Inflaţia ar putea părea o problemă trecătoare, însă economiştii Deutsche Bank avertizează că sunt şanse mai mari ca aceasta să persiste şi să genereze o potenţială criză în anii următori, potrivit CNBC. Într-o serie de previziuni care nu sunt neapărat în linie cu consensul autorităţilor şi al analiştilor de pe Wall Street, banca a avertizat că ar fi o greşeală ca lumea să se concentreze doar pe stimuli şi revenire, în timp ce ignoră pericolele inflaţioniste. Acestea s-ar putea manifesta într-o problemă mai mare fie pe termen scurt, fie începând din 2023. Analiza Deutsche Bank arată cu degetul în principal către Rezerva Federală (Fed), respectiv către cadrul adoptat de banca centrală americană, care îşi propune să tolereze creşterea inflaţiei „de dragul” revenirii economice, scrie ZF.ro