Pandemiile au accentuat dintotdeauna diferențele sociale. Cei aflați în situații economice precare au avut de suferit mai mult decât ceilalți. Nici actuala pandemie de coronavirus nu face excepție, deși statistic, veniturile românilor au crescut, potrivit unei publicații ale INS apărute marți. Dacă ne uităm în detalii, vedem că lucrurile stau mult mai nuanțat.

HotNews.roFoto: Hotnews

Să le luăm pe rând: geografic vorbind, veniturile familiilor de români care locuiesc în zona de Nord-Est (Moldova), sunt singurele care au scăzut în pandemie. În Moldova sunt circa 1,2 milioane de familii, adică peste 16% din totalul gospodăriilor din România.

În Banat, creșterea a fost neînsemnată (13 lei/familie), iar în București, venitul mediu lunar pe familie a crescut cu peste 600 de lei, potrivit datelor INS.

Variații mari de salarii s-au înregistrat și în funcție de numărul de copii pe care familia îi are, iar aici asistăm și la un paradox. Deși veniturile lunare/persoană scad cu cât numărul de copii în întreținere este mai ridicat, în cazul familiilor cu 4 copii și peste, respectivele venituri au crescut în pandemie.

După nivelul de instruire, familiile de români unde capul familiei are doar studii primare au avut de suferit financiar mai mult decât familiile formate din persoane cu liceul la bază sau cele cu studii superioare.

Raportul dintre decila a 10-a și prima decilă a crescut în pandemie, mai arată datele INS.

De asemenea, diferențe mari de magnitudine a criei corona s-a simțit în funcție de sectorul economic în care familiile de români activau: serviciile de streaming, comercianții cu amănuntul online au avut de câștigat, în vreme ce sectorul HoReCa....

„Vedem inegalitatea din interiorul statelor în creștere. Lucrătorii slab calificați sunt mult mai afectați, femeile sunt și ele mai afectate, tinerii sunt de asemenea mai afectați decât ceilalți. Acest lucru va avea consecințe inter-generaționale”, spunea în octombrie Gita Gopinath, economist șef la Fondul Monetar Internațional.

Într-o carte apărută acum 4 ani, profesorul Walter Scheidel (austriac) de la Universitatea Stanford vorbește de cei 4 Cavaleri ai Inegalității: Războaiele, Revoluțiile, eșecul Statelor și Epidemii.

Ciuma din Europa medievală, de exemplu, a crescut masiv influența muncitorilor, deoarece aceștia se împuținaseră și deveniseră dintr-o dată o marfă de preț care se vindeau scump. În general, epidemiile au mai redus din inegalități, dar parcă ar fi de preferat alte căi...