​Sistemul Național de Pensii din Coreea de sud, în starea actuală, ar putea fi văzut ca o schemă Ponzi, în special de către generațiile tinere care vor trebui să-l facă să meargă în continuare, potrivit lui Lee Chang-soo reprezentant al Asociației de Pensii din Coreea de Sud, scrie Korea JoongAng Daily.

Imagine din Coreea de SudFoto: Hotnews

Pe măsură ce populația Coreei îmbătrânește rapid, cererile fondului de pensii devin atât de mari, încât se așteaptă să se epuizeze complet la începutul anului 2053.

„La un moment dat, va fi o rebeliune a generațiilor viitoare”, a spus Lee Chang-soo, actual vicepreședinte al asociației.

Asociația de Pensii este o grupare de experți care face cercetări și dezvoltă politici alternative pentru sistemele public și privat de pensii.

Îmbătrânirea populației coreene este o problemă fundamentală, a spus Lee.

„I-a luat 157 de ani Franței să ajungă de la îmbătrânită (cu o populație de peste 65 de ani care să depășească 7% din populația totală) la o societate super-îmbătrânită (depășind 20%) - dar este de așteptat să-i ia doar 27 de ani Coreei de sud. Societatea noastră va experimenta sentimentul de a fi într-un roller coaster”, a precizat Lee.

Când Guvernul a calculat finanțele pensiilor în 2018, se aștepta ca rata fertilității să fie cuprinsă între 1,24 și 1,38 până în 2040, iar fiecare persoană care muncește să susțină 0,9 seniori de peste 65 de ani în 2065.

Prognoza a fost prea departe. Rata fertilității a fost de 0,84 persoane în 2020 și se așteaptă să scadă la 0,7 în acest an.

„Chiar și dacă rata ar fi de 1,05 persoane (cum era în 2017), o persoană care muncește trebuie să susțină cel puțin un vârstnic”, a spus Lee.

Dacă rata fertilității ar fi de 1,05, deficitul ar crește de la 109 miliarde dolari, spune Lee, la 210 miliarde, când se epuizează fondul de pensii, probabil în 2057.

În 2065, 22,8% din bugetul de stat va trebui cheltuit pentru a acoperi deficitul de la sistemul de pensii și alte sisteme publice, inclusiv cele pentru învățători, oficiali guvernamentali și soldați.

Lee spune că actualul sistem de pensii este ca o schemă Ponzi care mută povara pe generația următoare, iar liderii nu s-au străduit destul pentru o soluție pe termen lung.