Reacția BNR pe tema cumulului pensie – salariu: Demersul vizează semnalarea necesității de a fi respectat principiul independenței instituționale și personale

de F.B.     HotNews.ro
Vineri, 25 iunie 2021, 14:08 Economie | Finanţe & Bănci


Banca Nationala a Romaniei - BNR
Foto: Hotnews
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a scris recent Parlamentului, îngrijorat că legea care interzice cumulul pensiei cu salariul ar însemna să piardă funcţia de guvernator al BNR. În acest sens a fost redactată o scrisoare. În urma reacțiilor din spațiul public, BNR a venit cu o serie de precizări:


1. Aspectele sesizate de Banca Națională a României nu se referă sub nicio formă la problema cumulului pensii – salarii, abordarea de reglementare în acest domeniu nefiind, evident, de competența băncii centrale. Demersul BNR vizează semnalarea necesității de a fi respectat principiul independenței instituționale și personale a băncii centrale și, respectiv, a membrilor Consiliului de administrație al BNR, numiți de Parlamentul României.

2. Banca Națională este obligată să sesizeze autoritățile statului de fiecare dată când există riscul ca proiecte legislative, cu impact asupra băncii centrale, să intre în conflict cu legislația internă și europeană care reglementează activitatea acesteia. Prin aceste demersuri, banca centrală urmărește inclusiv evitarea declanșării unei acțiuni de infringement contra României pentru nerespectarea legislației UE, în condițiile în care Statele Membre au obligația de a asigura compatibilitatea legislației interne cu Tratatele și Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (potrivit art.131 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

3. Prin proiectul legislativ se încalcă, în principal, prevederile art.14.2 din Protocolul 4 la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene cu privire la Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, precum și prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României. În esență, BNR semnalează că, prin modul de redactare a art.2 alin.(1), art.3 alin.(1) și art.6 din proiectul de lege în discuție, se stabilesc, implicit, noi criterii pentru eliberarea din funcție a membrilor Consiliului de Administrație al BNR. Aceste criterii au impact asupra duratei mandatului membrilor organelor de conducere ale băncii centrale și, prin urmare, este afectată independența acestuia, prevăzută expres în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

4. Banca Națională a semnalat, semnalează și va continua să semnaleze autorităților Statului potențiale încălcări ale legislației interne și europene generate de proiectele de acte normative emise de Parlament sau de Guvern, care privesc activitatea băncii centrale a României, în calitatea acesteia de membru al Sistemului European al Băncilor Centrale.

Citește și:

Isărescu scrie Parlamentului, îngrijorat că legea care interzice cumulul pensiei cu salariul ar însemna să piardă funcţia de guvernator al BNR


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16781 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  //// (Vineri, 25 iunie 2021, 14:15)

  GemstonesPig [utilizator]

  Isareascu este de acord ca legea este foarte buna, este necesar sa se faca economii pentru a reduce deficitul urias, dar nu se face mare economie cu membrii BNR deci lor sa nu li se aplice legea. Decat o favoare cere si se stie ca este om de cuvant , a angajat-o pe Veorica pentru ca l-a ajutat candva? a angajat-o!
 • +4 (8 voturi)    
  Cumul venituri (Vineri, 25 iunie 2021, 14:23)

  Lukis [utilizator]

  Intr-o tara normala nu se poate cumula pensia cu salariul, ori esti la pensie si cheltui, ori produci si ai salariu.
  In Romania se aplica DOAR institutiilor statului, deci si BNR.
  Discutia referitoare la societatile cu capital privat ar trebui inceputa tot dinspre partea statului: de ce platim pensie (de stat!) unui angajat, nu de ce angajam un pensionar...
 • +10 (10 voturi)    
  Deci... (Vineri, 25 iunie 2021, 14:25)

  Cataleya [utilizator]

  ...Isarescu nu se lasa si considera ca el nu poate fi "atins" de pensionarea la 72 de ani pt ca asta ar fi impotriva legilor europene care reglementeaza statutul bancilor centrale.
  Daca are dreptate...asta e.
  Daca insa se dovedeste ca a incercat sa interpreteze legea in favoarea lui, in mod fortat, ar merita demis si cu un picior in dos. (ca bonus)
  Individul asta nu concepe ca, poate maine, (Doamne fereste) sufera un atac cerebral, un accident de masina sau un infarct si atunci ce se va intampla cu BNR?
  Se duce de rapa tot sistemul bancar romanesc sau european, pt ca el, marele Isarescu nu va mai fi la butoanele bancii?
  S-a lipit de fotoliul ala de parca s-ar fi nascut cu el sub fund.
  • +3 (3 voturi)    
   Dar nu-l pensioneaza nimeni !!! (Vineri, 25 iunie 2021, 17:22)

   gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Nu-l da nimeni afara, din postul pe care-l ocupa. Poate sa stea acolo si pana la 117 ani, daca-l tin balamamele si mintea....
   Doar ca, atat timp cat POATE munci pentru stat, nu mai incaseaza si pensia pe care e normal sa o primeasca, CAND NU MAI POATE MUNCI pentru stat.... Asta e tot ce i se cere, nu sa plece din functie. Dar nu vedeti ca nici macar unul, dar nici unul care le cumuleaza, nu concepe sa renunte la pensie, iar in mintea lor lacoma, a-i pune sa aleaga, echivaleaza cu a-i da afara ?!?!? Pur si simplu pentru ca mintea lor REFUZA sa renunte la vreun banut, chiar daca se bat cap in cap cu alti banuti...Caci uni sunt bani incasati pentru ca NU MAI POATE munci, iar altii, sunt bani incasati PENTRU CE POATE MUNCI....
 • +8 (8 voturi)    
  OK.... (Vineri, 25 iunie 2021, 14:27)

  mamenervat [utilizator]

  dar chestia asta cu "...necesității de a fi respectat principiul independenței instituționale și personale" sa fie pentru toti platitorii de taxe si impozite (principiile si aplicarea lor, vreau sa spun), nu numai pentru "specialii" astia: fosti si actuali securisti/masoni/si alti asemenea....
 • +7 (7 voturi)    
  Din tantar - armasar... (Vineri, 25 iunie 2021, 14:27)

  gmb72 [utilizator]

  A spune ca interdictia ca Statul sa plateasca doua venituri distincte SI TOTODATA CONTRADICTORII pentru aceeasi persoana e un atac la dreptul de a munci, la independenta institutionala si probabil va deveni in curand si un atac la siguranta nationala !.... inseamna a face din tantar armasar, pardon, in cazul asta, chiar elefant !!!
  Ce se spun ca pensia si salariul de la stat, sunt contradictorii ? Din simplul motiv ca pensia este un drept pe care si l-a asigurat salariatul prin contributii (sau, diverse functii speciale in Stat, deh...) si de care sa dispuna CAND NU MAI POATE, conform legii, MUNCI, iar salariul e un drept pe care il are un angajat, CAND POATE MUNCI.
  Pai, ori poate, ori nu poate ?!?!? A, daca un angajator iti plateste o pensie dupa ce i-ai muncit o viata, apoi te duci la altul, unde conditiile de munca poate sunt altele, mai usoare, mai flexibile, etc, unde POTI munci si dupa o anumita varsta, cand la celalalt nu mai puteai, atunci, nu mai sunt venituri contradictorii, s-ar putea cumula....
  Asa ca, nu bre, Isarescule, nu mai umfla balonul, nu iti afecteaza nimeni independenta institutionala, trebuie doar sa alegi la ce renunti DIN CELE DOUA VENITURI CARE SE BAT CAP IN CAP: la pensia pe care o iei ca nu mai poti munci, sau la salariul pe care il iei, fiindca mai poti munci ?
  E o chestie de alegere a ta, personala, nu amesteca BNR-ul in asta.
  P.S. sunt foarte curios cum se va sfarsi (pentru Cîțu). De cate ori s-a luat cineva de Isarescu, a sfarsit prost: In 2000, Nastase a vrut sa-l schimbe. In 2017 parca, Dragnea. Nu ca nici unul nici altul nu meritau sa ajunga unde au ajuns, dar am convingerea ca momentul in care s-au atins de Isarescu, a fost factorul declansator.... Altfel, puteau sa-si vada si acum, unul de tablouri si case, alalalt de proprietatile din Brazilia si de Irina....
  Sau poate Isarescu a fost "lasat din brate"..... ?
  Vom trai si vom vedea. Doar ca, din ce in ce mai prost....
 • +8 (8 voturi)    
  endependenta bancii centrale (Vineri, 25 iunie 2021, 14:37)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  -- ei sunt deasupra legii, nu se supun legii si Constitutiei, sunt mai speciali, adica au drepturi nelimitate, ca tre; sa fie endependenti. Doar cand e de luat pensie de la statul roman nu E endependenti, deloc, e taaare bun statu' roman asta, cand are de dat bani (si nu putini), basca ca si BNR pana la urma e tot o institutie a statului, sunt bani publici si salariile lor de zeci de mii de euro lunar sunt bani publici. Deci, independenti sa fim, cand e vb de obligatii, doar statul sa aiba obligatii (si restul de natie fraiera si gregara).
  Cam asta e talcul comunicatului BNR. Cam cum fac si cei de la CSM, CCR si nu numai, pensii speciale==endependenta justitiei. Nu e pensie speciala de jde de mii de lei pe luna la fiecare cap de vita justitiara furajata gras de poporul romani, asta e echivalent cu justitie dependenta. Fix asa.
  • +2 (2 voturi)    
   Tutankamon de la Scânteia! (Vineri, 25 iunie 2021, 23:30)

   DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Sa facem valuri prin comunicate!
   Suntem unici, nemuritori!
   Legea a lege pentru toti!

   Fara nicio excepție sau exceptii!
   După 70 de ani acasa la stranepoti!
   Sa nu mai facem iar o varianta la Pensiile Speciale ale : militienilor, judecătorilor, securistilor, procurorilor, Primari si VicePrimari!
   Nici un tratament preferențial pentru nimeni!
   Normal la 70 de ani sunteti pensionari.
   Normalitate!
   Nu sunteti Supraoameni!
   Doar nazistii propovaduiau acest cult!
 • +3 (3 voturi)    
  Ca la prosti (Vineri, 25 iunie 2021, 14:57)

  methalman [utilizator]

  Daca e Dancila acolo nu inseamna ca toti suntem prosti.
  Principiul independenței instituționale și personale a băncii centrale și, respectiv, a membrilor Consiliului de administrație al BNR, numiți de Parlamentul României. de a putea cumula pensia cu salariul. asta vor de fapt nicidecum crearea unei exceptii pentru a putea cumula pensia cu salariul.
 • +3 (3 voturi)    
  Din moment ce... (Vineri, 25 iunie 2021, 16:01)

  Cataleya [utilizator]

  ....Joe Biden, la 78 de ani a fost ales sa conduca destinele USA pt urmatorii 4 ani, cum de isi permit romanii sa-l scoata pe el la pensie, la 72 ?
  Pe EL, marele si indispensabilul Isarescu!
  Asa ceva e de neconceput.
 • +3 (3 voturi)    
  Vorbe frumoase (Vineri, 25 iunie 2021, 16:22)

  My50cents [utilizator]

  Si mestesugite, care ascund de fapt vointa neabatuta a specialilor de a deveni si mai speciali
  Probabil Isarescu nu a aflat ca cimitirul e plin de oameni de neinlocuit
 • -2 (2 voturi)    
  Raspuns (Vineri, 25 iunie 2021, 17:55)

  lipsa [utilizator]

  Nu virsta ,studiile ori sexul sunt regurile ce trebuie sa aiba sustinere in societatea Romaneasca.Norma si firesc este ca in momentul ce ai iesit la pensie sa stai cu ea da-ti permite iar daca nu cauta-ti ceva de munca.Vorbeste un pensionar din Romania ce are o pensie de 220euro si care acum munceste in Germania.
 • +1 (1 vot)    
  Cred ca pe Manole il va prinde in post (Vineri, 25 iunie 2021, 21:32)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Apocalipsa !
  Se va ciomagi cu d-zeu de vor umbla amandoi vineti la ochi, da' tot nu va demisiona, il va prinde ,,marea ruptura" in postul de guvernator.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by