Apetitul românilor pentru noile emisiuni Fidelis, de iunie, ale Ministerului Finanțelor este mai redus decât în prima săptămână de subscriere din martie, cu circa 9%, iar atunci vorbeam de o sumă de trei ori mai mică decât în noiembrie 2020. Săptămâna aceasta românii au subscris pe cele trei emisiuni puțin peste 154,7 milioane lei. Motivul poate fi nivelul dobânzilor oferite și așteptările mai mari ale inflației, având în vedere că 5.000 de lei investiți în Fidelis îți aduc 147,5 lei pe emisiunea pe un an, în timp ce inflația la această sumă "mănâncă" 150 lei.

FidelisFoto: MFP

Subscrierea în prima săptămână:

1 an (lei) – 58,1 milioane lei

2 ani (lei) – 52,5 milioane lei

2 ani (euro) – 8,9 milioane euro

În perioada 22 iunie - 12 iulie 2021, persoanele fizice rezidente și nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul bãncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercialã Românã și B.R.D. – Groupe Société Générale titluri de stat FIDELIS denominate în lei și în euro.

Cei care au conturi de tranzacționare pe bursă o pot face mai simplu, din câteva click-uri.

Ulterior, titlurile de stat vor fi listate pe bursă.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de cãtre bãncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

În ce se poate investi în vreme de inflație

În urmă cu o săptămână a avut loc o dezbatere la Bursa de Valori București la care au participat mai mulți manageri de fonduri. Pe scurt:

• O clasă de active care performează într-un mediu inflaționist sunt acțiunile

• Managerii recomandau să ne uităm în special la companiile care au capacitatea de a transmite creșterea de prețuri către consumatori

• Trebuie să ne uităm la REIT și companiile de construcții care au aceeași capacitate sau putere de a transfera prețuri mai mari către clienți

• Clasa care este cea mai dezavantajată: cash-ul și banii care se află pe contul de overnight și în depozite bancare

• Potrivit managerilor, atunci când inflația se mișcă în linie cu așteptările, o acțiune te protejează

• La BVB avem companii din energie, bănci, care beneficiază de pe urma așteptărilor de inflație

• Un minim trend inflaționist, pe deoparte optimizează operațiunile interne ale unei companii, iar pe de altă parte, companiile reușesc să transfere inflația în marjele lor operaționale către clienții pe care îi deservesc.

Mai multe detalii în: În ce să investești în vreme de inflație. Recomandările unor manageri de fonduri

Citește și:

5.000 de lei investiți în Fidelis îți aduc 147,5 lei după un an. Inflația îți mănâncă 150 lei