​70% dintre românii din diaspora folosesc rețelele sociale pentru a se informa despre ce se întâmplă în țară, reiese dintr-o cercetare sociologică realizată de RePatriot. De asemenea, circa 30% doresc să primească informații prin e-mail sau prin aplicații mobile dedicate Diaspora.

Diaspora se informeaza de pe retelele de socializareFoto: RePatriot

Unul dintre trei români care locuiește în diaspora comunică cel mai bine cu ambasadele.

• 30% comunică bine cu bisericile din comunitățile respective, iar 25,7% sunt de părere că au o comunicare bună cu administrațiile locale din România.

“Indiferent de cât timp sunt plecați în străinătate, de vârstă sau de nivelul de educație, românii din afara granițelor își doresc să știe ce se întâmplă în țară și mai ales de noutățile și oportunitățile din localitatea de unde au plecat”, se arată într-un comunicat al organizației.

• 54% vor să primească informații despre locurile frumoase din România care ar merita vizitate, iar peste 33% sunt interesați de locurile de muncă din România și oportunități de afaceri.

Conform sondajului, peste 82% dintre românii din Diaspora preferă să comunice online cu cei din țară, prin Whatsapp în primul rând (81% dintre aceștia), și în proporție mai scăzută prin e-mail și Instagram.

• Aproape 67% dintre respondenți comunică cel mai mult cu părinții, iar 70% dintre aceștia spun că vorbesc cu cineva de acasă de câteva ori pe săptămână, 16% o dată pe săptămână și 5% doar o dată pe lună.

La sondaj au răspuns 1.141 români din 31 de țări. Peste 75% sunt plecați din mediul urban.

Au părăsit România de peste 11 ani: 34,2% între 11-20 ani, 9,1% între 21-30 ani. Studii: universitare (24,3%), postuniversitare (16%), studii liceale (35,3%) și profesionale (11,4%).