Ministerul Finanțelor și UiPath au semnat un acord de colaborare în vederea operaționalizãrii Centrului de Excelențã RPA (Robotic Process Automation) din cadrul instituției. Cele două părți vor identifica procesele software repetitive la nivelul sistemelor informatice ale Ministerului Finanțelor și vor dezvolta roboți software de automatizare a acestor procese.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Conform unui comunicat de presă al Ministerului, implementarea soluțiilor de automatizare va ajuta la diminuarea timpului de așteptare în cazul solicitãrilor de informații fiscale venite din partea contribuabililor, precum și la creșterea gradului de securitate a informațiilor procesate.

"Împreunã cu reprezentanții UiPath, aducem în administrația fiscalã din România cele mai noi tehnologii de automatizare a proceselor repetitive, precum eliberarea anumitor certificate fiscale, care necesitã un timp de lucru îndelungat din partea inspectorilor fiscali. Automatizarea acestor procese scade încãrcarea aferentã task-urilor repetitive și permite funcționarilor sã-și utilizeze expertiza pentru activitãți complexe, cu valoare adãugatã mai mare", a declarat ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare.

Acordul semnat astãzi, spune comunicatul, pune bazele unei colaborãri de duratã în cadrul Centrului de Excelențã RPA, care are ca obiectiv identificarea și implementarea la scarã largã a soluțiilor de digitalizare în cadrul Ministerului Finanțelor, fiind orientat cãtre tehnologii inovatoare, precum Blockchain, soluții Cloud, BigData / Analytics și Robotic Process Automation.

Acest demers își propune sã accelereze adoptarea și implementarea noilor tehnologii în cadrul administrației fiscale, precum și creșterea gradului de securitate a datelor procesate, în vederea îmbunãtãțirii experienței contribuabililor cu administrația fiscalã și scãderea costurilor administrative pe termen lung.