Gospodăriile, în medie, au cheltuit 4.640 lei pe lună (1828 lei/persoană), în primul trimestru din acest an, reprezentând 87% din totalul veniturilor, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Peste 60% au fost cheltuiți pe consum. Cu alte cuvinte, la 100 de lei câștigați, au cheltuit 60,6 lei pentru asta. 33,7 lei au mers pe plata taxelor și impozitelor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cinci categorii de cheltuieli de consum pe care s-au dus cei mai mulți bani:

Alimente și băuturi nealcoolice – 34 din 100 lei

Locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili – 17,3 lei din 100

Băuturi alcoolice și tutun – 8,1 din 100 lei

Îmbrăcăminte și încălțăminte – 6,7 din 100 lei

Transport – 6,7 lei din 100 lei

*Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,4%).

Un sfert dintre gospodării nu pot face față cheltuielilor

Este important cum privești statistica. Mai sus este vorba de medii pe total țară.

Un raport publicat recent al Institutului Național de Statistică (INS), care face referire la anul trecut, spune că 23,4% dintre gospodării nu pot face față cheltuielilor cu venitul total realizat. Din acestea, aproape 83% s-au aflat în imposibilitatea de a cumpăra produse alimentare suficiente pentru asigurarea hranei, în 2020.

În ceea ce privește întârzierea în a plăti la timp anumite servicii, 38,2% au avut probleme cu întreținerea locuinței, 15,7% cu energia electrică, iar 8,8% cu telefonul.

„Oamenii care sunt săraci gândesc ca niște comercianți, însă dinamica este destul de diferită. Spre deosebire de comercianți, săracii nu sunt indiferenți față de deosebirile dintre câștig și renunțare. Problema lor este că toate alegerile lor sunt între pierderi. Banii cheltuiți pe un bun înseamnă pierderea unui alt bun care putea să fie achiziționat în schimb. Pentru săraci, costurile sunt pierderi”, scrie Daniel Kahneman în cartea „Gândire rapidă, gândire lentă”.

Concluzia că banii cheltuiți pe cumpărături nu sunt percepuți ca pierdere, spune el, este mai probabil să fie adevărată pentru oamenii care sunt relativ înstăriți. Cheia poate fi dacă sunteți conștienți, atunci când cumpărați un bun, de faptul că nu veți mai putea să vă permiteți un alt bun.