Pretul aurului a urcat luni pana aproape de nivelul de 1000 dolari pe uncie, stabilind un nou record pentru a patra sedinta consecutiv, dupa ce dolarul a continuat sa se deprecieze iar pretul petrolului s-a mentinut aproape de valoarea maxima istorica, potrivit agentiei Reuters, citata de NewsIn. Argintul a depasit 20 dolari pe uncie pentru prima data din noiembrie 1980.

Valoarea platinei si a paladiului s-a mentinut aproape de recordurile recente, in vreme ce intarirea yenului a determinat vanzarea contractelor la termen japoneze pentru metale pretioase in yeni.

Pretul aurului a atins luni 983,90 dolari pe uncie, sustinut in parte de cumpararile speculatorilor japonezi, care au profitat de deprecierea dolarului pana la nivelul minim al ultimilor trei ani fata de yen.

Pe piata de la New York, aurul a fost cotat vineri la 973,30 - 973,75 dolari pe uncie.

In acest an, aurul s-a apreciat cu aproximativ 18%, pentru ca investitorii si-au transferat o parte din bani in metale pretioase, pe fondul estimarilor unor noi reduceri ale dobanzii de politica monetara in Statele Unite, al volatilitatii burselor si al temerilor legate de scumpirea energiei.

"Toata lumea vorbeste despre pragul de 1000 dolari/uncie. Cei ce cumpara acum sunt japonezii, pentru ca acum este mai ieftin pentru ei", a declarat Ronald Leung, directorul Lee Cheong Gold Dealers din Hong Kong, adaugand ca acestia si-ar putea marca profitul in momentul in care aurul atinge 1000 dolari pe uncie.