INS: ​Salariul mediu net a scăzut în mai, ajungând la 3492 lei

de DP     HotNews.ro
Luni, 12 iulie 2021, 9:21 Economie | Finanţe & Bănci


Salariu pe card
Foto: Dreamstime.com
În luna mai 2021, salariul mediu net a fost de 3492 lei, cu 69 lei (-1,9%) mai mic decât în luna aprilie 2021, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică. Scăderea este pusă pe faptul că în luna aprilie s-au acordat prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, de fidelitate ori pentru sărbătorile de Paşte). ”De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/ proiecte), precum și de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice”, transmite INS.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învățământ (+5,3% ca urmare a plății cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administrație publică (+0,1%). În sănătate şi asistență socială, câștigul salarial mediu net a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă (-0,8%).
 • Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8192 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1850 lei).
Mai 2021 comparativ cu Mai 2020: Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,8%.

Mai 2021 comparativ cu Aprilie 2021

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 21,0% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);

• între 14,0% și 16,0% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), telecomunicaţii, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii;

• între 5,5% și 8,5% în extracţia minereurilor metalifere, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat, industria metalurgică, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea produselor din tutun;

• între 3,5% și 5,0% în alte activităţi extractive, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), transporturi pe apă, fabricarea băuturilor.

Ȋn anumite activități economice s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, determinate de acordarea de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare bănești, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat reluării activității anumitor agenți economici, realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 14,5% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv ȋn extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;

• între 3,5% și 6,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi aeriene, hoteluri şi restaurante;

• între 1,0% și 2,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), transporturi terestre şi transporturi prin conducte, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activităţi de producție cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare).

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1491 vizualizari

 • -2 (10 voturi)    
  Economia duduie (Luni, 12 iulie 2021, 9:36)

  EuConstat [utilizator]

  Desi preturile cresc la toate articolele, salariile scad. Asta arata cat de bine "duduie" economia.
  • +5 (7 voturi)    
   Nu ca m-as baza pe Citu (Luni, 12 iulie 2021, 10:26)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui EuConstat

   Dar INS ia salariile de la angajatori. Fiecare angajator selectat in esantion raporteaza salariile din luna anterioara. Unii raporteaza la plesneala ca sa scape de corvoada si de mailurile repetitive de la statistica.

   Apoi s-au intors in activitate cei din HORECA unde salariile nu sunt niciodata cele pe bune, de regula sunt salarii minime (bacsisul nu e trecut in statul de salarii).

   Problema este ca salariul mediu raportat de statistica e folosit pentru diverse lucruri: fundamentarea bugetului, calcul pensie etc.

   Nu am inteles niciodata de ce INS nu ia datele din ANAF: toate salariile nete pentru toti salariatii activi. Cifra ar reflecta realitatea.
   • -1 (1 vot)    
    dar stai (Luni, 12 iulie 2021, 20:56)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

    Nu-i adevarat ca le iade laangajator, asa le-ar putea lua direct de la fisc. Minti ca o mazeta ruseasca. INS culege altfel datele
    • +2 (2 voturi)    
     Ba stai tu (Luni, 12 iulie 2021, 21:47)

     Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     Ai auzit de UNICA? Ai auzit de IND_TS si de SERV_TS? Anchete structurale asupra castigurilor salariale. Te trezesti sa comentezi aiurea. Normal ca ar putea sa le ia de la ANAF dar ar insemna ca institutiile statului sa comunice intre ele. Mai bine freaca angajatorii la cap cu portalul lu' peste prajit pentru colectarea datelor lunare.
    • +2 (2 voturi)    
     Penibil (Luni, 12 iulie 2021, 21:52)

     Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     Uite un IND_TS https://insse.ro/cms/files/chestionare/ancheta_Unica/2021/metodologie_INDTS_2021.pdf
     Are capitole intregi despre numarul salariatilor, venituri, contributii, sporuri, ore lucrate.
     Pe langa el mai e SERV_TS pentru cei care au caen de servicii si CON_TS pentru cei din constructii.
     Odata intrat in esantionul statistic nu te mai scoate nimeni si luna de luna iti vin cu mult mai multe chestionare, de la consum de energie pana la salarii.
     Am foarte multi clienti intrati in esantion de ani de zile si lunar completez datele iar o data pe an vine un S3 care contine mult mai multe date despre salarii si impartirea pe studii, sex etc
     Dar te trezesti tu sa comentezi...
  • +3 (3 voturi)    
   Apropo de pensie (Luni, 12 iulie 2021, 10:27)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui EuConstat

   Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică.
 • +5 (5 voturi)    
  A scazut/crescut in mai (Luni, 12 iulie 2021, 10:51)

  TrueBlue [utilizator]

  cred mai utila ar fi o statistica a salariului anual care sa includa toate castigurile de tip salarial obtinute intr-un an. Unele variatii sunt date de numarul de ticjete de masa, vauchere/indemnizatii de concediu, etc. Catigul lunar este cel anual impartit la 12.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by