Când pandemia îți răstoarnă toate planurile și te forțează să te pensionezi anticipat

de DP     HotNews.ro
Luni, 12 iulie 2021, 9:53 Economie | Finanţe & Bănci


Romania are 5 milioane de pensionari
Foto: romania.europalibera.org
Lucreția Amântulesei (57 de ani) trăiește de peste 15 ani într-un orășel din Olt. Nu plănuise nicio secundă să se pensioneze, dar pandemia i-a dat toate planurile peste cap. Ambele afaceri pe care ea împreună cu soțul ei le aveau au intrat în picaj și au fost nevoiți să le închidă. La mica pensiune pe care o aveau nu mai făcea nimeni rezervări din cauza lockdownului, iar spălătoria de TIR-uri rămăsese și ea fără clienți. Fiind o persoană activă, a încercat să se angajeze undeva, oriunde. ”Am aplicat la zeci de posturi, fără măcar să primesc vreun răspuns. Era apogeul pandemiei, dar toți suspendau contractele sau dădeau oameni afară. Mai aveam și 57 de ani...... ce mai, toate planetele îmi erau împotrivă”. Așa că altă cale nu vedea decât pensionarea. Lucreția a devenit unul din românii pe care Statistica îi contabilizează încă drept ”inactivi”, al căror număr a crescut în 2020. În curând va fi unul din cei peste 5 milioane de pensionari.

Utilajele de la spălătoria de TIR-uri le-a vândut, chiar dacă în pierdere, și și-a pus banii la bancă. ”După ce valul lockdown-ului a trecut, am vrut să re-deschid. Dar n-am mai găsit să angajez nici mecanic și nici un tinichigiu pentru micile reparații de care uneori mai aveau nevoie TIR-urile. Plecaseră toți care pe unde. Iar eu și soțul meu nu puteam singuri să ne descurcăm cu ambele businessuri. Așa că am decis să vând spălătoria cât încă aveam pe cineva dispus s-o preia”, spune ea.

Lucreția este doar unul dintre românii care au ieșit timpuriu din piața forței de muncă, reflectând modul în care pandemia a transformat peisajul economic.

E drept, ea are niște depozite bancare care îi vor ușura viața de pensionar, spre deosebire de mulți dintre noii pensionari generați de pandemie și care sunt în situații financiare precare. ”Știu, o să am o pensie mai mica decât dacă aș mai fi cotizat câțiva ani, dar nu am avut încotro. Noi mai avem cât de cât niște reserve în bancă,dar cred că muți dintre cei care se pensionează anticipat sunt de fapt niște șomeri mascați care nu văd cale de întoarcere în viața activă”, mai spune Lucreția.

Pensionarea anticipată a Lucreției inversează o tendință a ultimilor 20 de ani din piața muncii. Ponderea seniorilor români care prefer să lucreze în continuare a urcat de la 100.000 acum 20 de ani la peste 250.000 de români anul trecut, potrivit datelor INS. Unii continua să fie activi pe piața muncii pentru că nu își pot permite să se pensioneze, în timp ce alții- care sunt persoane active și se bucură de o sănătate relativ bună – vor pur și simplu să mai lucreze.

Pensionările anticipate reflectă nu doar impactul economic al pandemiei, dar pot fi privite și ca o frână în calea recuperării economiei, întrucât se știe că pensionarii își reduc chetuielile de consum și, de asemenea, apelează mai devreme pe fondul de pensii, ”tăind” contribuții viitoare pe care le-ar fi achitat dacă ar mai fi muncit.

În anul 2020, populaţia inactivă a fost de 10,34 milioane de români, reprezentând 53,5% din populaţia totală. Cele mai mari creșteri ale populației inactive s-au înregistrat în regiunile Sud-Muntenia, Nord-Vest și Sud-Vest Oltenia, potrivit datelor INS. Scăderi ale populației inactive au fost în București și în regiunea Centru.

 • Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (5,7 mil. persoane), 118.000 persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională. Dintre acestea 117.000 erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. Majoritatea era formată din femei care locuiau în mediul rural. In 2019, aveam 116.000 de români care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională. Dintre acestea 115.000 erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă.
 • In 2020, Raportul de dependenţă economică (numărul persoanelor inactive şi în şomaj ce revin la 1000 persoane ocupate) a atins valoarea cea mai ridicată (1533‰) în regiunea Centru şi valoarea cea mai scăzută (1015‰) în regiunea Nord-Est
 • În anul 2020, regiunea Sud Muntenia concentra 17,1% din totalul şomerilor, urmată de regiunile Sud-Est (16,7%) și Centru (15,4%). Cea mai mică pondere (7,6%) o deţinea regiunea Vest, cu numai 34 mii şomeri. În anul 2019, regiunea Sud-Est concentra 18,6% din totalul şomerilor, urmată de regiunile Sud Muntenia (17,9%), Centru (14,6%) și Sud-Vest Oltenia (13,3%). Cea mai mică pondere (7,3%) o deţinea regiunea Vest, cu numai 26 mii şomeri.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8604 vizualizari

 • -12 (34 voturi)    
  depinde ce stii sa faci.. (Luni, 12 iulie 2021, 10:30)

  pehash [utilizator]

  Din articol lipseste o informatie esentiala - Ce competente are Lucretia raportat la piata fortei de munca din 2020? Manager la spalatoria de TIR-uri? Cand a pus ultima oara mana pe o carte sa invete ceva nou? Societatea umana evolueaza extrem de rapid. Cine nu tine pasul, va ramane cu regretele.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Queen_hypothesis
  • +9 (19 voturi)    
   Tu esti serios? (Luni, 12 iulie 2021, 11:28)

   moto33 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Ai preluat legea junglei si vrei sa o aplici la societatea umana?

   Tipa are 57 de ani, realizezi ca te deteriorezi pe masura ce avansezi in varsta?

   In lumea muncii exista ceva numit "job security".
   Nu suntem lupi sau cimpanzei, cu masculi beta care se aduna laolalta sa-l destituie pe alpha. Ce zici tu e anarho-primitivism.

   Dragnea nu e fortat sa invete ceva nou, Ciolos la fel, etc.
   • -12 (22 voturi)    
    foarte serios (Luni, 12 iulie 2021, 12:45)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui moto33

    Ce legatura are "legea junglei"?
    Daca are 57 de ani si a terminat liceul in '82-'83, trebuie sa tinem blocata economic Romania la nivelul acelor ani ca sa-si gaseasca toata lumea un loc de munca pe masura competentelor dobandite pe vremea respectiva?
    Nu exista "job security". Societatea umana functioneaza pe principiul solidaritatii reciproce. Daca tot ce stii sa faci este depasit de tehnologie, nu poti sa pretinzi un job care nu mai are valoare. Unde este reciprocitatea? Tu ce oferi la schimb? Bete'n roate?
    • +6 (12 voturi)    
     Exista conceptul (Luni, 12 iulie 2021, 13:18)

     moto33 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     de "job security" cand aplici la o corporatie pentru un job, pentru ca ei stiu ca oamenii care doresc sa creasca copii au nevoie de stabilitate si predictiblitate economica.

     Ipoteza "Red Queen", e legea junglei.

     Din nou, daca oamenii nu percep o sansa la viata decenta, o sa se revolte, chiar si prin pasivitate, vezi "China lying flat movement".

     Si alta intrebare, care e valoarea progresului economic si tehnologic, daca ne trateaza ca unitati economice dispensabile in orice moment?
     • -1 (7 voturi)    
      E usor sa ceri.. (Luni, 12 iulie 2021, 20:14)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui moto33

      Viata decenta pe spinarea altora.

      Daca societatea dezvolta roboti care inlocuiesc muncile agricole, nu ai de ales.. nu te va mai plati nimeni sa dai la sapa pentru ca tu vrei "job security". Poti sa dai la sapa in propria gradina (daca o ai si pe aia..), sa faci agricultura e subzistenta.

      Valoarea progresului economic este ca iti ofera timp liber. Ce faci cu el e treaba ta. Aici intervine teoria Red Queen, pe care din pacate tu nu o intelegi.

      Te deranjeaza ca esti unitate economica dispensabila? Tu cumperi produse de care nu ai nevoie, doar ca sa le oferi altora venituri? De ce te-ar plati cineva sa faci o munca de care nu are nevoie?..
      • +1 (3 voturi)    
       Ai citit prea mult Ayn Rand (Luni, 12 iulie 2021, 20:47)

       moto33 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       (libertarianism) cred, btw Ayn Rand a cerut asistenta sociala.

       Dar stii ca au facut si altii munca inaintea ta de avem civilizatia asta, drumuri, poduri, infrastructura, oameni care au platit contributii la stat, inclusiv doamna de 57 de ani mentionata in articol ( Tu traiesti pe spinarea muncii depuse de ea in aia 57 de ani de viata contributii la sanatate si pensii)

       Red Queen e doar o teorie si se aplica la REGNUL ANIMAL numai. Richard Dawkins era un autist. Sa zici selectia naturala si sa o aplici peste sistemul economic?!, poate selectie artificiala.
       E un domn de 44 de ani din Iasi care nu a muncit vreoadata, are 2 copii si traieste din alocatii si munca la negru. Teoria selectiei naturale pica.


       Job Security e o metrica economica relevanta:
       https://en.wikipedia.org/wiki/Job_security

       Si din nou, nu ne nastem in acelasi stadiu economic si nu cerem sa ne nastem si sa traim in conditii mizere (agricultura de subzistenta). Nu suntem toti copiii lui Joe Biden sau Donald Trump etc.
       • -1 (5 voturi)    
        bufet cu de toate.. ;) (Luni, 12 iulie 2021, 23:38)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui moto33

        Nu m-ai lamurit..
        1) ce legatura are asistenta sociala cu gasirea unui job?

        2) cine trebuie sa-i ofere "job security" doamnei din articol?

        3) doi angajati se bat pentru aceeasi promovare muncind la fel de mult, unul din ei studiaza in timpul liber, ia o noua certificare (utila pentru companie) si este promovat. legea junglei?.. sau Red Queen?

        4) domnul de 44 de ani care "nu a muncit vreoadata" si "traieste din alocatii si munca la negru".. a muncit sau nu a muncit? ;)

        5) trebuie sa fii copilul lui Donald Trump ca sa pui mana pe o carte!?
        • 0 (0 voturi)    
         Uite articole sa te convingi (Marţi, 13 iulie 2021, 0:15)

         moto33 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

         2) Nu am inventat conceptul de "job security", face parte din oferta de munca.

         "20 Careers With the Most Job Security Right Now"
         https://money.usnews.com/careers/slideshows/careers-with-the-most-job-security

         4)
         "Are 44 de ani, dar nu a muncit niciodată și nici nu vrea. Ce a învățat Valentin la cursurile AJOFM Iași"
         https://stirileprotv.ro/stiri/social/are-44-de-ani-dar-nu-a-muncit-niciodata-si-nici-nu-vrea-ce-a-invatat-valentin-la-cursurile-ajofm-iasi.html

         Am dat acest exemplu pentru ca ai vorbit de selectia naturala, selectia celui mai daptabil, Red Queen, desi nu e aplicabil la oameni si la societate.

         3) In corporatii pot sa fii promovat si pe alte criterii in afara de competenta, gen nepotism, aspect estetic, varsta, diversity, vechime, loialitate, depinde de cultura companiei.

         Red Queen, din nou, domeniul de aplicare este regnul animal: pasari, paraziti, vulpi, iepuri, nu scrie ca se aplica la oameni. Zii "amanarea gratificarii imediate" si atat.

         Daca vrei sa zici, ca cel mai adaptabil angajat, care poate estima apriori cu 2,5,10 ani inainte ce skillset va fi relevant/inutil va avea cel mai mult success, de acord.

         5)Influenteaza mult conditile de plecare in drumul spre succes si afluenta.

         1), atacam pozitia libertariana cu exemplul de asistenta sociala (viata pe "spinarea altora") a campioanei ei ideologice
   • 0 (6 voturi)    
    Ce a învățat până acum? (Luni, 12 iulie 2021, 16:13)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui moto33

    Presupun că Lucreția voia să fie funcționară, având zero competențe profesionale. Spun asta pentru-că văd afișe cu cereri de angajare pe la toate magazinele, deci în comerț, distribuție, nu mai spun de șantiere care stau prost cu forța de muncă de orice calificare. Nu-ți trebuie multă carte, trebuie să vrei și să nu ai aere de superioritate când nu ai nici-o calificare. Cred-că asta a făcut să-și și închidă afacerea.
  • +2 (10 voturi)    
   S-ar putea totusi (Luni, 12 iulie 2021, 11:41)

   Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Sa nu fi fost managerul ci buretele.
  • +3 (11 voturi)    
   Totusi insa (Luni, 12 iulie 2021, 11:42)

   Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Pe langa regrete ramane si cu pensia! Iar la o pensie pe durata lunga s-ar putea sa fie chiar in castig.
  • +12 (18 voturi)    
   Multa vajeala ... de la unul cu PH-ul ZERO. (Luni, 12 iulie 2021, 12:05)

   Amad [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   1. Majoritatea job-urilor oferite sunt pentru slab calificati sau necalificati.
   2. Cu cat esti mai calificat, cu atat ai sanse mai mici sa-ti gasesti un job.
   3. Dupa 45 de ani nu mai conteaza ce stii sa faci, indiferent de domeniu. De ex. angajatorul unde lucrez nu vrea sa auda de contabil peste 40 ani motivul fiind ca singurul lucrul ca l-ar face ar fi sa-l frece la cap cu contul 121 (profit/pierdere). Toti vor contabili, platiti ca atare, dar sa ofere consultanta pentru "optimizare" fiscala.
   4. Daca aplici la un job slab calificat fata de experienta ta, nu vei primi niciun raspuns.
   5. Acum a vazut si doamna administrator cum este sa fii pe partea cealalta a baricadei. Nu degeaba au plecat 5 mil de romani afara. Acolo conteaza doar ce stii sa faci, nu varsta sau cine te recomanda.
   • -5 (17 voturi)    
    si totusi, ce stii sa faci?.. (Luni, 12 iulie 2021, 12:58)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Amad

    In realitate, nu mai vrea nimeni contabili. Cu tehnologia de azi, un contabil autorizat tine in spate cateva zeci de firme.
    • +6 (8 voturi)    
     Unele state (Luni, 12 iulie 2021, 13:25)

     moto33 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     prezic nevoia de UBI (universal basic income) pt cazurile prevazute de tine.

     Exista discriminare pe baza de varsta (pretentii salariale prea mari, un junior poate fi prostit etc), statutul civil, nu doar pe baza de compententa si skillset.
    • -2 (6 voturi)    
     despre (Luni, 12 iulie 2021, 14:36)

     costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     nu stii legea, habarnistule, citeste si mira-te, la orice firmulitza e nevoie de contabil , cu cit creste cifra de afaceri cu atit cresc si cerintele de reprezentare, si asa apar pe linga contabil , contabilul autorizat, expertul contabil, auditorul, etc, feisbucilistule
     • 0 (2 voturi)    
      clar. legea contabilitatii? (Marţi, 13 iulie 2021, 0:31)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

      "Art. 10 (2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii."

      Mai exact, poti sa pui orice pampalau sa-ti tina contabilitatea. Important este cine semneaza.
      • 0 (0 voturi)    
       hihihhi (Joi, 15 iulie 2021, 16:06)

       costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       daca tu pui un pampalau sa tina contabilitatea, ce pampalau o sa ai cind va trebui sa corecteze ce prostii a facut ala pampalau pe care l-ai angajat. este habarnaist, am lucrat si la firme mici si la firme mari , este pe liga subiect feisbucilistule
    • +2 (4 voturi)    
     Tu ai inteles ce am scris? (Luni, 12 iulie 2021, 15:27)

     Amad [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Repet ... asa ca la analfabeti functionali.
     Firma unde lucrez (domeniu pur tehnic) a cautat contabil full time dar sa fie sub 40 ani. Motivul acestei cerinte l-am mai scris odata.
     Ce treaba are sula cu prefectura?
     • -1 (3 voturi)    
      Nu am inteles.. (Luni, 12 iulie 2021, 23:51)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Amad

      1. Ce stii sa faci?
      2. De ce crezi ca firma la care lucrezi tu este reprezentativa pentru piata muncii?
      3. Care parte din "Cu tehnologia de azi, un contabil autorizat tine in spate cateva zeci de firme." nu ai inteles-o?..
  • 0 (4 voturi)    
   Te-ai gandit ca doamna cea competenta sau nu (Luni, 12 iulie 2021, 22:43)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Oferea totusi niste locuri de munca unor alti cativa "competenti"? Nu stim unde s-au dus, poate in UE, poate la alti angajatori. Cert este fiecare micro-afacere terminata inseamna mai putine locuri de munca.
   Te-ai gandit ca "competenta" doamnei era exact aceea de a creea locuri de munca la nivel micro? Crezi ca e usor? Ai incercat vreodata sa platesti salariul minim pe economie cu taxe cu tot macar unui singur angajat?
   • -1 (3 voturi)    
    lacrimogene.. (Marţi, 13 iulie 2021, 0:43)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Cine este de vina ca nu mai opresc TIR-urile la spalatorie? Eu? Guvernul? UE?..

    Nu este usor sa creezi locuri de munca, dar este mai greu sa le tii si mult mai greu sa le cresti. QED..
 • -4 (24 voturi)    
  Multe felicitari pedesereului! (Luni, 12 iulie 2021, 11:09)

  Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator]

  "unul din cei peste 5 milioane de pensionari."

  Felicitari pedesereului pentru cresterea nesperata a bazinului electoral!
 • -5 (15 voturi)    
  De-abia astept. (Luni, 12 iulie 2021, 11:44)

  AndreiSo [utilizator]

  Sa se stabilizeze societatea, sa nu mai fie riscul unor framantari sociale.
  In momentul in care conducatorii vor avea controlul, nu vor mai avea nevoie de patura de cumparati cu salarii mari pe munca putina. Sa vezi atunci concedieri, urmate de executari imobiliare...
  Estimez ca se va intampla in 5-10 ani.
  BTW, cine azi e destept, peste zece ani va fi complet depasit. In afara de o mana de specialisti, cu adevarat necesari. Sa vezi atunci cum vor intelege un articol asemanator.
  • +4 (6 voturi)    
   Adica sa aibe controlul (Luni, 12 iulie 2021, 13:01)

   vladionvladion [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSo

   cu armata si jandarmii banuiesc
   • +1 (7 voturi)    
    Asta-l au deja. (Luni, 12 iulie 2021, 14:26)

    AndreiSo [utilizator] i-a raspuns lui vladionvladion

    Controlul adevarat va fi cand nu te vei putea angaja pentru ca nu vei avea punctajul social acordat de guvern. Posi bil ca in 25-50 de ani nici bani sa nu mai fie, eventual tot niste credite sociale. primul pas, cu totul prin banci si disparitia banului fizic, e facut.
    Zic si eu. Poate sa para de film...
    • +2 (2 voturi)    
     filmul asta a mai rulat odata (Luni, 12 iulie 2021, 22:45)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSo

     Se chema comunism.
 • +6 (20 voturi)    
  Victime colaterale (Luni, 12 iulie 2021, 12:11)

  Gigi Kent [utilizator]

  Doamna este una dintre victimele colaterale ale fricii de gripa denumita pompos "pandemia Covid". Victime colaterale despre care nimeni nu vorbeste.

  Nu era din categoria pierde-vara inainte de pandemie. Nu pierdea vremea la birtul satului pe ajutor social. Nu era nici muncitor necalificat sau zilier. Ba dimpotriva, facea parte din clasa de mijloc, a micilor antreprenori, celor care isi castiga independent veniturile.

  Oameni care isi vad viata distrusa fara sa fi facut ceva gresit. Oameni a caror activitate a fost scoasa in afara legii uneori. Practic, daca organizai evenimente, brusc statul a venit si a spus, activitatea ta e ca si cum ai vinde droguri, se interzice complet. Fara alternativa. Fara sa ii pese cuiva.

  Oamenii in situatia asta vor refuza, pe buna dreptate, sa isi asume responsabilitati legate de raspandirea virusului. Pentru ca pandemia i-a invatat ca fiecare e pe cont propriu. Nu are rost sa iti bati capul pentru altii pentru ca nimeni nu isi bate capul pentru tine. Nici macar statul.
  • -3 (3 voturi)    
   Au fost condamnati ? (Luni, 12 iulie 2021, 16:54)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Suna de parca ar fi fost condamnati fara vina.
  • +1 (1 vot)    
   Nu-i frică, este lene. (Miercuri, 14 iulie 2021, 8:54)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Dacă vrei să-ți meargă afacerea trebuie să muncești, să înveți să fii competitiv. Chiar și o Spălătorie auto are nevoie de perfecționare și analiză a ritmicității cererii. Dacă tu închizi când clienții vor să-și spele mașina, că ai program de odihnă, pierzi clienții. Știu despre oameni care și-au deschis o afacere cu spălătorii auto în pandemie, profitând de cerința dezinfecției suplimentare a mijloacelor auto de transport persoane, alimente și mărfuri de larg consum. Mai văd și spălătorii auto uitate în timp, rămase cu un furtun cu apă murdară, o cârpă murdară și multă mizerie. Când vezi mizerie într-o spălătorie auto te întrebi dacă știe să spele, să curețe o mașină !
 • +1 (11 voturi)    
  Sa se inchida afaceri (Luni, 12 iulie 2021, 12:23)

  Victtor [utilizator]

  Cel mai bine ar fi sa dispara micile afaceri si sa ramana doar lanturile mari, internationale. Romanii sunt buni de salahori si pensionari.
 • -6 (8 voturi)    
  ca sa ne intelegem (Luni, 12 iulie 2021, 14:24)

  ..13 [utilizator]

  Tanara doamna pensionara este relativ bine dar intrebarea apare unde s-au dus angajatii domniei sale??

  daca mai erau pe langa firmele doamnei isi puteau relua joburile - dar oare nu putea doamna patroana sa le plateasca o parte din salarii pe schema aia de ajutor???

  Aici avem 2 aspecte: ori nu a putut sa ii includa, motive diferite, sau nu a stiut si atunci asta este...

  Evident ca tanara doamna pensionara se va reface in 6- 12 luni sau poate mai mult - doar nu o sa le lase numai cu o afacere iar salariati va mai gasi...

  ciclul este normal - afaceri mor dar altele se nasc.
  ceea ce este cel mai important este sa nu se piarda prea mult capital si resursa umana in acest ciclu.

  Viata merge inainte.
  Succes mai departe!
  • 0 (2 voturi)    
   pai... (Luni, 12 iulie 2021, 15:29)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   ... o firma NU inseamna numai "cheltuieli de personal"!
   O firma in seamna MULTE alte cheltuieli - si probabil la acestea nu mai putea face fatza, nici macar cu "schema de ajutor" (care "ajutor" n-a venit nici el pe loc, decat cel mult pentru "prieteni", in general a venit cu intarzieri f. mari, timp in care tu trebuia sa platesti in continuare salariile si, MAI RAU, TOATE contributiile catre Stat aferente - ca, daca nu le platesti, nu mai vine nici "ajutorul" >:)
   Iar angajatii, daca or mai fi pe acolo, pot f. bine sa lucreze la firma, chiar daca firma a trecut la alt proprietar
 • +1 (1 vot)    
  articol fortat rau (Miercuri, 14 iulie 2021, 9:15)

  neamtul51 [utilizator]

  in primul rand hai sa fim seriosi ,pe aia cu doua firme care cica au dat faliment intr un orasel de 15000 de locuitori cunosteau mai toti patronii sa fim seriosi,apoi in mod normal trebuia sa se inscrie la AjOFM care se afla in resedinta de judet ,si avea sanse sa gaseasca ceva in alt oras agent de paza,curatenie etc, acolo nu se uita la varsta sa fim seriosi,cred ca a vrut ceva loc de munca mai comod si dai seama intr o perioada de criza in acel orasel dintr o zona slab dezvoltata a tarii,trebuia sa mai astepte ,tot gasea ceva,articolul e foarte fortat ,cu acest exemplu de patroana ajunsa somer in timpul unei pandemii,aici sunt niste contradictii flagrante peste tot patronii se plang ca este o lipsa asa mare de forta de munca ca in retail de ex patronii sunt de a dreptul disperati ca nu gasesc oameni,in horeca lipsa 25000 aici ceva nu bate sa fim seriosi ,nu cred ca acum o firma va risca sa deie faliment fiindca se incapataneaza sa angajeze numai tineri, e nonsens economic plus o gandire profund fascista ,eu oricum vad peste tot anunturi de angajare,asta cu recalificarea e foarte ok,plus statul ar trebui sa amendeze brutal acele firme ,patroni care fac astfel de discriminari fasciste si inumane,acum poate situatia inca nu e asa de grava,dar ganditi va la generatia care are acum 20 ,30 de ani ,jumatate din ei analfabeti functionali slabi calificati ,dai seama ca peste 15 ,20 de ani cand robotizarea va fi generalizata oamenii aia ce vor face?vor fura?vor face infractiuni pentru a supravietui,deci asta arata ca traim intr un sistem inuman cu caracter fascist,sistemul te va obliga sa faci infractiuni sa poti trai decent ,si dai seama ca dreptul la munca e garantat de constitutie,si de codul muncii ,aceste discriminari sunt total ilegale,dar sunt tolerate de stat,nu as vrea sa fiu in pielea celor celor care au acum 20,30 de ani ,generatia mea inca mai scapa ,dar astia daca nu vor lupta ,au cam incurcat o rau de tot,sistemul capitalist devine un sistem fascist


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by