1 iulie a venit cu noutăți în privința TVA pe zona comerțului online, fiind transpus în legislația națională pachetul e-commerce prin OUG 59/2021. Sunt încă multe întrebări cu privire la modul de aplicare, iar în acest sens Mariana Vizoli a realizat un Ghid practic, ce a fost prezentat într-o conferință organizată de Monitorul oficial.

Mariana VizoliFoto: Hotnews

*Mariana Vizoli este expertă în fiscalitate, cadru didactic asociat la ASE, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

Cum era până la 1 iulie

„Întreprinderile din UE care vând bunuri online către consumatori finali care se află în alte state membre trebuiau până pe 1 iulie să se înregistreze în scopuri de TVA în statul unde se afla consumatorul final pentru că existau niște plafoane între 35.000 și 100.000 euro”, a spus ea.

• Dacă aceste plafoane de vânzări la distanță erau depășite, trebuiau să se înregistreze. Asta impunea o povară administrativă semnificativă asupra comercianților și împiedica, în mare măsură, dezvoltarea comerțului online.

Potrivit acesteia, la importul de bunuri din afara UE se acorda o scutire de TVA la import.

„Valoarea din directivă era de 22 euro. La noi în țară erau doar 10 euro. Această scutire, din analizele efectuate de Comisie, conducea la practici abuzive și statele membre pierdeau o mare parte din veniturile fiscale”, a afirmat Vizoli.

• Întreprinderile din afara Uniunii care vindeau bunuri din țări terțe către consumatori finali din UE puteau să facă livrări scutite de TVA, fără să fie obligate să se înregistreze în UE, creând astfel un avantaj comercial clar în comparație cu concurenții lor din UE. Noile norme care au intrat în vigoare pe 1 iulie oferă întreprinderilor din UE condiții egale cu cele oferite din afara UE.

ATENȚIE: Aceștia nu trebuiau să plătească TVA în Uniune. Ei bine, de acum înainte și ei vor fi obligați pentru că s-a eliminat acea scutire de TVA la import.

Explicații practice cu privire la unele noutăți

Regimul UE (OSS): Atunci când intervine o interfață electronică pentru vânzarea intracomunitară la distanță dar numai când ea facilitează această operațiune pentru un furnizor non-UE, există niște prevederi speciale.

Corelațiile acestea, realizate de Mariana Vizoli, nu se găsesc în legislație și trebuie avute în vedere:

• Vânzarea de la furnizorul non-UE către interfață este scutită de TVA. Există o scutire nou introdusă pe articolul 292 (1) (Codul fiscal).

• Este taxabilă vânzarea intracomunitară la distanță pe care o realizează interfața electronică către client aplicând regimul special UE prevăzut de articolul 315 (Codul fiscal). De ce? Pentru că interfața devine un cumpărător – revânzător.

„În ce privește regimul UE, există acest plafon de 10.000 euro pe care îl vom regăsi pe un articol nou introdus în Codul fiscal (art 278 (1). Mai nou plafonul cuprinde și serviciile electronice de telecomunicații și de radio, televiziune, dar și vânzările intracomunitare la distanță. Aici nu discutăm despre furnizorii non-UE: aceștia nu au plafoane, chiar dacă fac vânzări intracomunitare la distanță”, a preciat Vizoli.

• E vorba doar de persoanele care au sediul activității economice în UE.

• În legislația noastră, plafonul exprimat în lei reprezintă 46.337 lei.

• Plafonul nu include și serviciile care sunt prestate persoanele neimpozabile, altele decât cele electronice de telecomunicații, radio și televiziune. Acelea nu au plafoane.

EXEMPLU

Acest plafon de 10.000 de euro se aplică pentru tot ce facem către UE.

„Dacă mă pun în situația unui operator din România, toate vânzările la distanță pe care le fac, pentru care transportul începe din România și se termină în alt stat membru. Toate prestările de servicii electronice de telecomunicații către o persoană neimpozabilă dintr-un alt stat membru, ar fi acoperite de acest plafon în anumite condiții:

• să nu fiu stabilit decât în România

• să nu fi depășit în anul precedent plafonul de 46.337 lei

• să nu fi depășit nici în anul curent.

Până la depășirea plafonului aș putea să aplic legislația națională: plătitorul de TVA să emită facturi cu TVA din România”, a precizat Mariana Vizoli.

• Un furnizor care nu e stabilit în Uniunea Europeană aplică Regimul UE numai pentru vânzări intracomunitare la distanță. Adică pentru acele vânzări pentru care transportul începe și se termină într-un alt stat membru: începe într-un stat membru și se termină într-un alt stat membru și marfa este vândută către un consumator final.

Citește și:

Modificări în sfera TVA pentru vânzările online de la 1 iulie în UE. Ce se schimbă

ANAF: One Stop Shop este operațional/ Ce schimbări au apărut în zona comerțului online de la 1 iulie