România poate pierde putere în favoarea Rusiei și altor state, dacă nu participă la majorarea de capital a IIB. Poate un EXIT ar fi mai recomandabil

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Miercuri, 14 iulie 2021, 12:48 Economie | Finanţe & Bănci


Banca Internationala de Investitii
Foto: iib.int
România poate pierde din putere în cadrul Băncii Internaționale de Investiții (IIB) dacă nu participă la majorarea de capital. Cine are de câștigat? Rusia și alte state care au fost de acord și au acceptat să cotizeze la majorarea de capital. Ar trebui luată o decizie fermă, pentru că altfel are de pierdut România. Dacă tot nu este de acord cu majorarea de capital, premierul Florin Cîțu ar trebui să ia o decizie fermă și să facă exit. S-a tot vehiculat că este banca Rusiei. E în proporție de 45%, doar. A urcat puțin pentru că a participat de la început la majorarea de capital. Dacă adunăm deținerile celorlalți membri care au cote importante (Ungaria, Bulgaria, Cehia, România, Slovacia), acestea însumează un total de peste 51%.

Cinci lucruri care se pot întâmpla dacă România nu participă la majorarea de capital


1. E posibil să ne limiteze operațiunile de creditare și să limiteze operațiunile în țări care n-au contribuit deși s-au angajat. E posibil ca România să nu mai beneficieze de finanțări noi.

(Nazare spunea recent despre investitiile băncii care vizează România că sunt în derulare unele în valoare totală de 255 mil euro, în curs de aprobare sunt proiecte de 130 mil. euro)

2. E posibil să se deterioreze ratingul băncii dacă apar probleme în privința indicatorilor de sustenabilitate și solvabilitate. Pe cale de consecință să crească costurile de finanțare a băncii, ceea ce înseamnă că ea și-ar putea executa mai greu mandatul.

3. Se diluează puterea de vot a României. Astfel, alții pot prelua poziția pe care o avem.

4. Există riscul de a pierde reprezentarea în structurile de conducere.

5. Renunțarea de către România de a participa la capitalizare poate fi interpretată de ceilalți acționari că România este acționar ostil, că duce banca în risc intenționat. Astfel, activitatea în România ar putea fi limitată.


Acționarii Băncii Internaționale de Investiții


Implementarea noului program de majorare de capital aprobat de statele membre IIB se ridică la 200 milioane euro până în 2022. A început în 2020, Rusia punând 20,6 milioane euro, Ungaria – 5,5 milioane euro și Slovacia – 2,9 milioane.

Ei bine, pentru că România încă nu a participat la majorarea de capital, deține un procent mai mic. Se poate vedea în raportul pe 2020. Dacă vrem să ne menținem poziția și să scadă procentul Rusiei, atunci evident că trebuie să participăm la majorarea de capital. În caz contrar, cu o politică de genul acesta, dacă vor mai fi majorări de capital, vom ajunge la nivelul Cubei, Vietnam sau Mongolia. Asta în timp ce Rusia va avea din ce în ce mai mult.

Depinde de viziune și ce se dorește. Dacă se dorește ieșirea din bancă, poate ar fi mai bine decât să se deterioreze puterea de vot a României.

IIB și jocurile politice de la noi


IIB a ieșit în evidență pe când era Teodorovici ministru de Finanțe, iar Cîțu acuza, printr-o întrebare, că este spion rus. Evident, oricine e ministru de finanțe poate fi acuzat că este spion rus deoarece:

„În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.828/2019, Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor BII este secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, responsabil cu coordonarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale, iar supleantul său este o persoană responsabilă cu coordonarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale, desemnată de ministrul finanţelor publice. De asemenea, Director pentru România în Consiliul Directorilor BII este directorul general din Ministerul Finanţelor Publice responsabil cu coordonarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale”.

De altfel, chiar Cîțu, după ce a ajuns ministru de Finanțe, a inițiat un memorandum prin care mandatul lui Alexandru Florescu, românul care este încă din 2016 vicepreședinte al Băncii a fost prelungit cu încă 5 ani. Acesta a fost ulterior aprobat în Guvern.

Conform acelui memorandum, Florescu „va urmări și va susține implementarea strategiei de țară a Băncii pentru România, după cum a fost convenită cu autoritățile române, cu accent pe sprijinirea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, promovarea comerțului exterior și a proiectelor de dezvoltare care pot contribui la creșterea și diversificarea economiei naționale”.

Mai nou, după ce l-a dat afară de la Ministerul Finanțelor pe Alexandru Nazare, Cîțu a iscat un nou scandat potrivit căruia Nazare ar fi dorit majorarea de capital la această bancă.

Dacă citim raportul pe 2020 al băncii, pare că are dreptate Nazare în toată această discuție: programul de majorare de capital a început în 2020. Cîțu, dacă nu era de acord cu majorarea de capital, trebuia să ia măsuri în 2020, când a fost ministru - a avut un an întreg la dispoziție.

Florin Cîțu a spus: Sunt total neplăcut surprins să văd acest memorandum semnat de fostul ministru”, precizând că va investiga ”cine a decis că e bine pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a ruşilor”.

În replică, Nazare i-a spus că programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvern, iar Ministrul de Finanţe Cîtu a avut 2020 la dispoziţie pentru a-l denunţa. ”Aşadar, premierul se poate investiga pe el însuşi”, a afirmat fostul ministru al Finanțelor.

Ce-i cu banca asta


Conform situației IIB, valoarea totală a investițiilor băncii în active cu impact direct pe dezvoltarea economică a României a depășit 250 mil. euro, la sfârșitul lunii aprilie 2020.

Conform Ministerului Finanțelor: IIB funcționează ca o bancă multilaterală de dezvoltare, având ca principal scop promovarea dezvoltării economice și sociale, creșterea competitivității economiilor naționale, dezvoltarea relațiilor economice, precum și lărgirea gamei de oportunități de investiții în întreprinderi mici și mijlocii în statele sale membre, și nu numai. În vederea atingerii acestui obiectiv, Banca acordă credite, în special pe termen mediu și lung, garanții și oferă alte servicii bancare pentru finanțarea proiectelor de investiții în statele membre. Principalele activități și operațiuni desfășurate de Bancă în prezent sunt acordarea de credite, plasarea de depozite, operațiuni cu titluri de valoare și operațiuni de arbitraj.

Banca Internațională de Investitii are ratingul A- cu perspectivă stabilă atât la S&P cât și la Fitch.

Sediul este de câțiva ani la Budapesta.

Instituția a fost înființată la 10 iulie 1970, având ca membri guvernele Bulgariei, Ungariei, Vietnamului, Cubei, Mongoliei, Federației Ruse, României, Cehiei şi Slovaciei. România a aderat la Acordul privind înființarea BII la 28 ianuarie 1971.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3888 vizualizari

 • +12 (24 voturi)    
  nu avem nevoie de cai troieni (Miercuri, 14 iulie 2021, 13:00)

  outside_the_wall [utilizator]

  gata cu banii murdari ai Kremlinului!
  • -11 (17 voturi)    
   haha (Miercuri, 14 iulie 2021, 14:50)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

   saraci, infatuati si p... astia sunt romanii! tot vestul alearga dupa chinezi si rusi, romanii insa tin coada sus pe stomacul gol :))
  • +7 (13 voturi)    
   Tocmai de aia ca nu sunt banii (Miercuri, 14 iulie 2021, 15:10)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

   Sovietiei !. Sovieticii vor ca Romania sa-si mareasca participatia ca sa faca Putin afaceri pe banii Romaniei !
   Tarile slavice in banca asta vor avea: Sovietia (46,03%), Bulgaria (12,95%), Cehia (11,47%), Slovacia (6,59%)= 77 % !.
   Deci numele adevarat al Bacii ear fi ,,Banca Inter-Slava de Investitii"
   Iar sediul mutat hoteste de Putin la Budapasta va fi desfintat cand pleaca derbedeul de Viktor Orban de la putere.
   Sunt mai multe metode.
   Cea mai simpla si rapida: Primarul Budapestei (cu acordul Guvernului) va declara trotuarul din fata Bancii de Utilitate Publica Speciala (e suficient o fasie de 30 de cm) si va zidii Intrarea in Sediul Bancii din Budapesta. Trotuarul apartine Primariei Budapastei si nu Ambasadei !
   Deci Legal nimeni NU va mai putea sa intre si sa iasa din cladirea Bancii !.
   Din generozitate se va lasa o mica usita in zid (ca de debara si controlata de un Agent al Primariei) prin care indivizii pot doar sa iasa prin usa si NU sa intre !.
   Paznicului se va face un instructaj simplu:
   - Vrei salariul asta ca paznic la Banca ?.
   Nu faci altceva decat deschizi usa la cei ce vor sa iasa si o inchizi in nasul celor care vor sa intre !.
   Astfel sediul de la Budapesta va devenii inoperant. Simplu si usor !.
  • +2 (2 voturi)    
   Îl ajutăm pe Putin dacă finanțăm IIB. (Joi, 15 iulie 2021, 8:46)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

   Cu banii de la IIB Putin își finanțează cheltuielile militare din Crimeea, estul Ucrainei, Transnistria. De ai insistă isteric oamenii lui Putin ca România să dea banii. Nu are Putin bani să-și întărească prezența militară în Transnistria și dacă nu-i plătește pe militari, aceștia îi întorc spatele lui Putin și trec de partea R. Moldova. La fel și cei din estul Ucrainei, neplătiți vor abandona pozițiile.
 • -1 (13 voturi)    
  Dincolo de decizia de a participa sau nu (Miercuri, 14 iulie 2021, 13:23)

  Harald2 [utilizator]

  care ar trebui luata de catre o gama putin mai mare de specialisti din diferite domenii, iese in vedere din nou caracterul domnului Citu, dar si limitarile sale: foloseste orice argument (fie valabil sau nu) pentru a-si ataca adversarii, in schimb nu a fost capabil sa anticipeze un lucru simplu - ca aceste acuzatii se vor intoarce impotriva sa.

  Cam atat (sper) pe ziua de azi despre machiavellismul domnului Citu.
 • +7 (9 voturi)    
  oare chiar nu au rusii controlul (Miercuri, 14 iulie 2021, 13:29)

  tg3290 [utilizator]

  foarte superficial comentariul despre pozitia rusiei in IIB. de fapt, o aiureala parca aruncata la o bere. in realitate, rusia cu 45% din capital are cea mai puternica pozitie, adica o cota cumulata cat cea a celorlalte state UE daca scoatem romania din ecuatie. mai mult, banca s-a mutat din rusia in ungaria dupa lobby-ul lui orban pro putin, ungaria a redevenit membru dupa ce putin a revitalizat banca in urma cu un deceniu. iib figura pe lista oficiala a organelor de stat din rusia acum niste ani cand us si alte state din vest au zis ca iib este un cal troian al rusiei in ue si ar putea prin ungaria (parte a schengen) sa devina o poarta pt spioni rusi in europa. rusia si partenerul sau apropiat ungaria isi impun impreuna usor controlul in iib. in practica, intr-o banca sau o companie pachetul de control poate fi 30% sau un actionar cu un pachet de 14-16% poate conduce o entitate cu un actionariat dispersat. asa ca sa spui ca rusia are doar 45% in iib si nu controlul este o mare naivitate. dar cine are controlul romania? cuba? sa fim seriosi si sa nu mai inghitim orice prostie de propaganda. romania chiar nu are un avantaj pt ca este membru de pluton acolo, jocurile sunt ale rusiei si ale aliatilor sai cheie, in cazul asta ungaria. mai cititi si veti intelege.
 • +6 (8 voturi)    
  Ori cu UE, ori cu Rusia (Miercuri, 14 iulie 2021, 13:31)

  BEDE [utilizator]

  NU cred că merge și cu UE și cu Rusia în același timp.
  Și ce avantaje ar avea România dintr-o participație de mai puțin de 10% la afacerile Rusiei? Măcar dacă era vorba de USA sau de Germania sau Franța, mai zic. Dar așa este destul de probabil să ne vedem asociați la pierderi.
 • +5 (5 voturi)    
  Participare fara miza (Miercuri, 14 iulie 2021, 14:14)

  ecou [utilizator]

  Oricum, daca te uiti pe cifrele financiare ale IIB profitul net pentru ultimii doi ani este la un nivel demn de o banca romaneasca cu cota de piata sub 5%
 • +8 (12 voturi)    
  dati un leu... (Miercuri, 14 iulie 2021, 14:31)

  maiorulmura [utilizator]

  ...pentru caghebeu
 • +4 (8 voturi)    
  Si acum cum a intrat Romania in 1971. (Miercuri, 14 iulie 2021, 15:56)

  Rahan5 [utilizator]

  Pare ciudat ca Yugoslavia si Polonia nu intra in Banca..... dar intra ........Romania !!
  Asta pentru ca Ceausescu a fost convins ca URSS nu o sa mai vanda armament rezonabil Romaniei daca nu participa la Banca.
  Asa s-au cumparat Mig-urile 21, 29 si Submarinul Delfinul. Toate fiind niste afaceri proaste pentru Romania.
  Dar olteanul Ceausescu era convins ca fara sprijin sovietic nu poate ramane la Putere in Romania. Asa ca Ceausescu (oltenii sunt mai toleranti cu sovieticii decat moldovenii) a tradat interesele Romaniei si s-a bagat in 1971 Banca asta : ,,Banca Inter-Slava de Investitii".
 • +4 (10 voturi)    
  Articolul este favorabil Rusiei. (Miercuri, 14 iulie 2021, 17:16)

  asavreau [utilizator]

  Trebuie rupte orice relații cu Rusia. Niciodată nu am câștigat din afacerile Rusia- România. Așa sau băgat bani și la Krivoi Rog și am pierdut. Corect, ieșim din combinație și vrem toți banii acum.
 • +1 (3 voturi)    
  .. (Miercuri, 14 iulie 2021, 17:30)

  albastru de Romania [utilizator]

  balteste planeta de capital...deci nici o paguba in ciuperci daca iesim de aici

  banca asta a sprijinit mai ales proiectele rusilor la noi lukoil, alro etc.

  mai bine recapitalizeaza cec u l sau eximbank
  decat sa le dam bani la rusi/hunguri
  • 0 (0 voturi)    
   A sprijinit și acțiunile militare ruse. (Joi, 15 iulie 2021, 8:49)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui albastru de Romania

   În Transnistria, Crimeea(realizat podul), în este Ucrainei. Noi plătim ca să ne poată amenința Putin !!.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by