Nassim Nicholas Taleb, autorul cărții „Lebăda Neagră. Impactul foarte puțin probabilului”, și-a schimbat poziția privind bitcoin, lansând un avertisment dur cu privire la cea mai mare criptomonedă din lume, relatează CNBC.

Nassim Nicholas TalebFoto: Dan Callister / Shutterstock Editorial / Profimedia

Acesta afirmă într-o lucrare recentă că bitcoin nu a reușit să îndeplinească criteriile pentru a fi considerată o monedă sau o formă de investiție care să protejeze împotriva inflației.

„Puține active din istoria financiară au fost mai fragile decât bitcoin”, a notat acesta.

Taleb vorbise anterior mai favorabil despre bitcoin, în special despre potențialul criptomonedei de a ajuta oamenii să eludeze controalele asupra capitalului din piețe.

Acesta catalogase bitcoin drept „prima monedă organică” în prefața cărții „The Bitcoin Standard” și în 2018 declarase că moneda digitală reprezintă o „poliță de asigurare” împotriva controlării monedelor de către guvern.

Însă în cea mai recentă lucrare a sa, „Bitcoin, Currencies, and Fragility”, Taleb, un cercetător în domeniul probabilităților și un fost broker bursier, afirmă că bitcoin valorează „exact zero”, în parte și datorită faptului că necesită un interes susținut pentru a-și menține prețul.

Prin contrast, „aurul și alte metale prețioase sunt în mare parte fără costuri de mentenanță, nu se degradează de-a lungul unui orizont istoric și nu necesită mentenanță pentru a-și împrospăta proprietățile fizice în timp”, a notat acesta.

Volatilitatea ca trăsătură cheie

Bitcoin a fost creat în 2008, criptomoneda fiind notoriu de volatilă de atunci însă pandemia de COVID-19 a fost prima instanță în care aceasta s-a confruntat cu o volatilitate atât de extremă în fața unei crize economice globale.

Taleb notează că în martie 2020 prețul bitcoin a scăzut mai mult decât piața bursieră și că a crescut înapoi odată cu aceasta ca urmare a unei „injecții masive de lichiditate”.

Acest lucru „reprezintă o dovadă suficientă pentru a demonstra că [bitcoin] nu poate fi folosit pe cont propriu ca o protecție împotriva riscurilor sistemice”, mai afirmă Taleb.

Acesta spune că prețul bitcoin tinde să răspundă la lichiditate și că este neclar ce se va întâmpla dacă internetul va trece chiar și printr-o pană regională, mai ales dacă aceasta ar avea loc în timpul unei prăbușiri financiare.

Taleb notează că bitcoin „și-a menținut volatilitatea extrem de ridicată” situată între 60% și 100% pe parcursul întregii sale existențe, precizând însă că acest lucru nu înseamnă că o criptomonedă nu ar putea într-o zi să înlocuiască monedele fiat emise de băncile centrale.

„Este într-adevăr de dorit să avem măcar o monedă reală fără un guvern [în spatele ei]”, a scris acesta în lucrare.

Însă „oamenii tind să confunde succesul bitcoin ca monedă digitală cu succesul bitcoin ca investiție speculativă. Pentru a fi o monedă ar avea nevoie de ceva stabilitate și utilitate”, a subliniat acesta.

Citește și: