​"Lucrurile sunt mai complicate puțin, dar cred că mesajul este clar din punctul nostru de vedere în ce direcție vrem să mergem cu această investiție.", a declarat miercuri premierul Florin Cîțu, întrebat de ce nu a propus cât a fost ministru de Finanțe denunțarea programului de capitalizare al României la Banca Internațională de Investiții. Ministrul demis al Finanțelor, Alexandru Nazare, l-a acuzat pe Cîțu că a avut tot anul 2020 la dispoziţie pentru a denunţa prezenţa României în BII şi nu a făcut-o. Premierul a mai spus că nu s-a luat o decizie privind un exit al României din această bancă.

Citu si NazareFoto: Guvernul Romaniei
  • "Strategia este clară. Atât timp cât încă avem capital în această bancă este nevoie să fim reprezentați și de aceea este un reprezentant al României în această bancă. Trebuie să apărăm investiția pe care o avem acolo și să vedem ce decizii se iau în viitor pentru că avem deja bani în această bancă. Decizia de a mai adăuga bani nu este una foarte bună din punctul meu de vedere pentru că asta ar însemna să mergem mai departe și să nu avem o strategie pe termen lung.
  • Când vom avea o strategie - și nu suntem numai noi - mai este o țară care este alături de România - vom veni cu această strategie și o vom prezenta public.
  • În acest moment eu nu cred că este oportun să ne mărim capitalul pe care-l avem acolo, dar în același timp pentru că avem deja bani investiți în această bancă este bine să avem o persoană acolo care să vadă cum sunt investiți acești bani.", a declarat miercuri premierul Florin Cîțu în scandalul legat de prezența României în Banca Internațională de Investiții.

Întrebat de HotNews.ro de ce nu a propus anul trecut, în calitate de ministru de Finanțe, o denunțare a programului de capitalizare al României la această bancă, așa cum a subliniat de altfel și fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, premierul a spus:

  • "Pentru că lucrurile sunt mai complicate puțin, dar cred că mesajul este clar din punctul nostru de vedere în ce direcție vrem să mergem cu această investiție.

Vreți să faceți un exit din această bancă?

  • "Când vom lua o decizie, vă vom anunța.", a mai declarat miercuri premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.

Fostul ministru de Finanţe Alexandru Nazare l-a contrazis marți, 13 iulie, pe premierul Florin Cîţu, în legătură cu programul de capitalizare a Băncii Internaţionale de Investiţii (BII).

Nazare susţine că programul a fost deja aprobat de Guvern, iar Florin Cîţu, în calitate de ministru al Finanţelor, a avut la dispoziţie tot anul 2020 pentru a-l denunţa, dar nu a făcut-o. ”Aşadar, premierul se poate investiga pe el însuşi”, a afirmat Nazare, referindu-se la anunţul premierului referitor la verificări la Ministerul de Finanţe.

De notat că anul trecut, chiar Florin Cîțu, în calitate de ministru de Finanțe, a inițiat un memorandum prin care mandatul lui Alexandru Florescu, românul care este încă din 2016 vicepreședinte al Băncii a fost prelungit cu încă 5 ani. Acesta a fost ulterior aprobat în Guvern.

Florin Cîțu a subliniat atunci că propunerea de prelungire a mandatului lui Florescu a venit de la președintele BII, (n.a rusul Nikolay Kosov) și că este singura posibilitate ca România să-și păstreze această funcție în bancă. În caz contrar funcția s-ar fi scos la concurs între celelalte state membre.

România poate pierde din putere în cadrul Băncii Internaționale de Investiții (IIB) dacă nu participă la majorarea de capital. Cine are de câștigat? Rusia și alte state care au fost de acord și au acceptat să cotizeze la majorarea de capital. Ar trebui luată o decizie fermă, pentru că altfel are de pierdut România. Dacă tot nu este de acord cu majorarea de capital, premierul Florin Cîțu ar trebui să ia o decizie fermă și să facă exit.

S-a tot vehiculat că este banca Rusiei. E în proporție de 45%, doar. A urcat puțin pentru că a participat de la început la majorarea de capital. Dacă adunăm deținerile celorlalți membri care au cote importante (Ungaria, Bulgaria, Cehia, România, Slovacia), acestea însumează un total de peste 51%.