Banca Centrală Europeană a făcut miercuri primul pas pentru punerea în circulaţie a unei variante virtuale a euro până la mijlocul acestui deceniu, în contextul unui efort global de a acoperi cererea în creştere de mijloace electronice de plată şi pentru combaterea amplificării fenomenului de utilizare a criptomonedelor, potrivit Money Review.

Monede-bancnota-euroFoto: Dreamstime.com

Consiliul de Administraţie al BCE a dat miercuri în mod oficial undă verde pentru faza de cercetare a proiectului care ar urma să dureze 24 de luni, după care va urma perioada de implementare. Obiectivul de bază al iniţiativei este acela de a nu fi lăsate plăţile virtuale pe mâna sectorului privat, mai ales în condiţiile în care utilizarea banilor în numerar începe să scadă, cum se întâmplă în Suedia.

"Proiectul nostru are ca scop să asigure că în epoca digitală, cetăţenii şi companiile continuă să aibă acces la o formă mai sigură de bani, la banii băncii centrale", a declarat preşedinta BCE, Christine Lagarde.

Aprobarea de astăzi nu înseamnă, după cum a precizat BCE, că anticipează o viitoare decizie cu privire la emiterea unei monede virtuale care să înlocuiască moneda "reală". Moneda euro electronică va circula în paralel şi complementar cu moneda euro actuală.

Dacă banca de la Frankfurt va adopta, în final, moneda virtuală, atunci este posibil să calce pe urmele Chinei, care deja aplică un yuan virtual - pilot în anumite oraşe.

În aceeaşi direcţie se îndreaptă şi băncile centrale din SUA şi Anglia, care de asemenea analizează posibile variante pentru emiterea unei monede naţionale virtuale.

Trebuie menţionat că monedele virtuale ale băncilor centrale diferă semnificativ de criptomonede, precum Bitcoin şi Ether, întrucât dispun de o structură centrală, sunt controlate de autorităţi de supraveghere, sunt emise de bănci centrale şi sunt caracterizate prin transparenţă. (Rador)