O insulă în formă de fluture din Marea Egee, Astypalea, ar putea deveni prima destinație turistică carbon-free din Grecia, scrie The Economist. În urma unei înțelegeri cu guvernul, Volkswagen a donat câteva vehicule electrice pentru a fi folosite de serviciile publice de pe insulă.

AstypaleaFoto: YouTube.com

Guvernul va încuraja locuitorii insulei, prin subvenții, să cumpere mașini electrice și să construiască un sistem hibrid de energie solară și eoliană, pentru a înlocui generatoarele diesel.

Spre deosebire de alte insule apropiate, Astypalea nu este conectată la sistemul de electricitate grecesc. Cu doar 3.000 de camere pentru turiști în hoteluri mici sau apartamente, turismul nu este dezvoltat. Mulți locuitori trăiesc din creșterea caprelor, apicultură și pescuit. Insula a fost selectată pentru experimentul de e-mobilitate Volkswagen, după ce primarul Nikos Komineas a contactat Ministerul Transporturilor pentru ajutor în găsirea unui autobuz electric care să meargă pe drumurile sale accidentate.

Majoritatea locuitorilor sunt dornici să înceapă proiectul. Komineas se așteaptă ca numărul mașinilor să scadă cu o treime în Astypalea în următorii cinci ani. Locuitorii, spune el, vor circula cu scutere și microbuze electrice.

O licitație pentru un parc fotovoltaic care ar genera jumătate din energia electrică a insulei în trei ani nu va începe înainte de finalul sezonului turistic. O singură turbină eoliană va fi instalată abia în 2026, dacă procesul de licențiere va merge bine.