Andrei economisește, dar mai puțin vara. Traiul de la salariu la salariu nu este sănătos, dacă ai capacitatea de a pune bani deoparte

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 20 iulie 2021, 8:53 Economie | Finanţe & Bănci


Economisire este sanatoasa
Foto: Pixabay
Multe persoane, deși au salarii mai mult decât decente, nu economisesc. Trăiesc de la salariu la salariu nu pentru că n-ar câștiga bine, ci pentru că încearcă să cumpere lucruri scumpe de care nu au nevoie, doar pentru a se lăuda în fața prietenilor. Acest stil de viață este o problemă, deoarece inhibă creșterea lor financiară, conform „The Psychology of Money – A simple Guide to financial intelligence” - Addison Bell, care oferă și trei lucruri negative despre ceea ce înseamnă a trăi de la salariu la salariu. Deși seamănă titlul cărții, Morgan Housel (în „The Psychology of Money”) spune că mulți oameni au nevoie să fie convinși să economisească.

O țintă depășită în economisire


Andrei și-a fixat o țintă în urmă cu ceva ani. Citise undeva declarațiile unui șef de la Bursa de Valori București (BVB), pe când încă nu economisea inteligent. Acea persoană spunea că la 30 de ani ar trebui să ai economisit salariul pe un an. El se apucase de economisit de dinainte, după ce a fost lovit rău de criza din 2008.

*am mai scris despre el în ultimul an (pe anumite cuvinte aveți link-uri către acele articole)

Trăia atunci „de la salariu la salariu din prostie”, spune el, mai ales că putea economisi lejer. Câștiga destul de bine, dar își dorea să consume banii până la final de lună.

Nici el nu mai știe pe ce se duceau banii. Își amintește vag că foarte rar mânca acasă. De obicei lua principalele mese în centrul orașului. „Cred că mesele de prânz și cinele la restaurante consumau cei mai mulți bani”, spune el.

L-a potolit criza din 2008, când a rămas fără loc de muncă și a constatat că ar fi fost nevoie să aibă economii. Nu mai detaliem pentru că am scris deja despre asta anul trecut.

Revenind la ceea ce am scris mai sus. Ținta sa a fost să aibă economisit salariul pe un an. Acest lucru a reușit să-l facă limitând cheltuielile inutile și investind pe piața de capital.

„Odată atins acest prag, nu mai am un target anume. Lunar donez sume mici pentru o asociație: pur și simplu mă simt bine văzând pot schimba vieți”, spune el.

Continuă să economisească, dar vara, spune el, pune mult mai puțin deoparte. Iese mai des în oraș, dar ceea ce limitează economisirea vara: vacanțele.

„Până la urmă, vacanța este importantă. 1-2 săptămâni în Grecia, în general, mă resetează”, altfel lucrez după ce revin.

Pandemia l-a ajutat să economisească mai mult, având în vedere că nu a mai mers des la birou, iar în loc de abonamentul la sală și-a cumpărat echipament acasă.

Unele persoane nu economisesc deloc


El spune că are prieteni care nu prea economisesc. Mai mult, preferă să se și îndatoreze aiurea: să dea bani pe lucruri de care nu au neapărată nevoie.

„Am o prietenă, mai mult cunoștință, care și-a făcut un card de credit, acum câteva săptămâni, ca să-și cumpere ultimul model de telefon, ca să atragă privirile. Nu înțeleg de ce își cumpără ce nu-și permite. Apoi era supărată că nu se simte fericită pentru că l-a cumpărat. Păi, normal, era un lucru de care nu avea nevoie”, povestește Andrei.

Legat de acea cunoștință a lui Andrei. Astfel de persoane sunt peste tot. Chiar a fost un studiu recent (al PYMNTS și LendingClub, citat și de Business Insider), pe Statele Unite, din care reiese că majoritatea consumatorilor din SUA, inclusiv cei care care câștigă între 50.000 – 100.000 dolari pe an, trăiesc de la salariu la salariu. Ba mai mult, se simt săraci, problema fiind legată, de fapt, de cheltuirea banilor. E vorba de persoane care cheltuiesc bani pe lucruri scumpe, așa că ajung să trăiască de la salariu la salariu. Bineînțeles, în SUA mai e o problemă legată de împrumuturile pentru studii, ce sunt din ce în ce mai scumpe.

În cartea „The Psychology of Money – A simple Guide to financial intelligence”, Addison Bell spune că în 2017, circa 78% din adulți trăiau de la salariu la salariul (Friedman, 2019). Asta însemnând că majoritatea americanilor cheltuiau aproape tot, dacă nu chiar toate veniturile. Acești oameni erau, practic, incapabili să economisească sau investească. Acest tip de viață este o problemă deoarece inhibă creșterea financiară.

Trei lucruri negative despre ceea ce înseamnă a trăi de la salariu la salariu


Conform „The Psychology of Money – A simple Guide to financial intelligence” - Addison Bell:

1. Fără a avea bani în plus, o persoană nu are spațiu să experimenteze investițiile pentru a crește.

2. Mai mult, a trăi de la salariu la salariu face o persoană să fie incapabilă să economisească pentru pensie.

3. Un alt lucru negativ ce reiese din a trăi de la salariu la salariu se referă la faptul că cineva poate ajunge să aibă datorii dacă cheltuielile cresc ca urmare a unor urgențe sau a unor zile proaste.

Andrei se gândește că, probabil, persoane care au fost afectate de măsurile guvernamentale anti-COVID au ajuns la concluzia că ar fi bine să pună bani deoparte, așa cum a învățat pe propria piele din criza anterioară.

Evident, sunt și persoane care au salarii foarte mici (salariu minim). În cazul acestora problema este cu totul alta. E foarte greu pentru ele să economisească.

Au nevoie oamenii să fie convinși să economisească?


În cartea „The Psychology of Money”, Morgan Housel spune că observația sa este că da, mulți au nevoie.

„După un anumit nivel al veniturilor, oamenii sunt împărțiți în 3 categorii: cei care economisesc, cei care nu cred că pot economisi și cei care nu cred că trebuie să economisească”, spune Housel.

„Să presupunem că tu și eu avem același venit. Să spunem că tu ești un investitor mai bun decât mine. Eu pot avea un randament 8% pe an, iar tu 12% pe an. Dar eu sunt mai eficient cu banii. Să spunem că eu am nevoie de jumătate din bani pentru a fi fericit, în timp ce stilul tău de viață consumă randamentul. Sunt mai bun ca tine, deși sunt un investitor mai slab. Beneficiez mai mult de investițiile mele în ciuda randamentului mai mic.

La fel este și cu salariile. A învăța să fii fericit cu mai puțini bani creează un decalaj între ceea ce ai tu și ceea ce vrei – similar cu decalajul pe care îl ai crescându-ți salariul, dar mai ușor și mai controlat”, conform sursei citate

• O rată ridicată a economisirii înseamnă să ai cheltuieli mai mici decât ai putea avea, și a avea cheltuieli mia mici înseamnă că economiile tale merge mai departe, decât dacă ai cheltui mai mult.


• Toată lumea are nevoie de anumite lucruri necesare. Odată ce acestea sunt acoperite, există un alt nivel al lucrurilor ce țin de confort.

• A cheltui dincolo de un nivel scăzut de materialism este în mare parte o reflecție a ego-ului, o modalitate de a cheltui bani pentru a arăta oamenilor cu ai (sau ai avut) bani.

• Una dintre cele mai puternice moduri de a crește economisirea nu este să crești venitul, ci să fii modest.

„Abilitatea oamenilor de a economisi este mai controlabilă decât cred.

Economisirea poate fi creată cheltuind mai puțin.

Poți cheltui mai puțin dacă îți dorești mai puțin.

Îți vei dori mai puțin dacă îți pasă mai puțin ce cred alții despre tine”, spune Morgan Housel.

Cartea arată că banii se bazează mai mult pe psihologie decât pe finanțe.


Surse (cărți):
„The Psychology of Money – A simple Guide to financial intelligence” - Addison Bell
„The Psychology of Money” - Morgan Housel


Citește și:


Timpul și banii. Cum să-ți fructifici banii și cunoștințele financiare în vreme de inflație. Ajută sau încurcă filmele cu subiect economic?

Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7211 vizualizari

 • -4 (10 voturi)    
  ce intelegm din titlu (Marţi, 20 iulie 2021, 9:43)

  revo [utilizator]

  intelegem ca traiul e sanatos daca traiesti de la salariu la salariu, dar fara sa poti pune un ban deoparte.
  • +3 (3 voturi)    
   Poate (Marţi, 20 iulie 2021, 11:32)

   Belu13 [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Ar fi bineb sa citești articolul, nu doar titlul. Sau cărțile din care autorul articolului s-a inspirat, dacă vrei cu adevărat sa înțelegi subiectul articolului.
  • +2 (8 voturi)    
   Si eu traiesc de la salariu la salariu ... (Marţi, 20 iulie 2021, 12:02)

   Nemessiss [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Dar in momentul in care iau salariul pun aproximativ un sfert din el deoparte pt urgente, iar daca nu apar acele urgente banii respectivi se duc in economii. Ce nu vor oamenii sa inteleaga in general e ca daca pui deoparte fie si numai 100 de lei pe luna, datorita dobanzii compuse se strange o suma frumusica in momentul in care iesi la pensie, suma care te face independent financiar cat de cat.
   • 0 (6 voturi)    
    . (Marţi, 20 iulie 2021, 12:41)

    Annona [utilizator] i-a raspuns lui Nemessiss

    Dobanzile la banci sunt derizorii. Si nu se stie niciodata ce va fi peste 20 de ani, cat va fi inflatia sau daca nu da banca faliment sau daca nu izbucneste al treilea razboi mondial.
    Sigur, e foarte bine sa pui bani deoparte, dar mi se pare simplist sa spui: pui la banca si la pensie (adica peste 20-30-40 de ani?!) esti independent financiar. Probabil esti foarte tanar si nu stii cat de impresivizila este viata. Mai ales in Romania!
    • +6 (6 voturi)    
     Nu am zis nimic de banca (Marţi, 20 iulie 2021, 15:11)

     Nemessiss [utilizator] i-a raspuns lui Annona

     Banii de la banca sunt numai pt urgente din punctul meu de vedere. Exista bursa, exista titluri de stat, exista metale pretioase si daca sunt mai multi bani poti investi in imobiliare. Cred ca tine de fiecare in parte in ce vrea sa investeasca, fiecare din cele enumerate anterior avand un grad de risc. La banca dobanda e real negativa de ceva vreme incoace. Am peste 40 de ani si ma gandesc cu groaza ca la pensie voi fi la mana statului. Totusi sa tii banii la saltea ... mi se parea cea mai proasta optiune din toate.
   • +1 (3 voturi)    
    Adevarat, dar... (Marţi, 20 iulie 2021, 12:43)

    Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui Nemessiss

    Dobanda in acest moment e practic 0.
 • +2 (6 voturi)    
  tara lui Andrei (Marţi, 20 iulie 2021, 12:33)

  Jeta [utilizator]

  Poate ar trebui precizat cat este acel salariu "decent" castigat de Andrei, daca are locuinta proprie, daca plateste taxa de celibat etcetc. Si da, eu sunt dintre cei care cheltuiesc salariul in primele 3 zile, asa, ca sa nu mai am griji dupa... A, si un nr de telefon al lui Andrei?
 • +3 (5 voturi)    
  Viata fara griji vs precautie (Marţi, 20 iulie 2021, 15:22)

  Feroviarul [utilizator]

  Andrei posibil sa cheltuiasca tot salariul pentru ca: 1.vrea sa-si traiasca viata din plin, 2.in caz de ceva, are spatele asigurat (mama, tata, rudele de la care poate imprumuta bani), 3. merge pe premiza "muncesc ca sa traiesc" si nu "traiesc ca sa muncesc", 4. sa fie "un cap deasupra celorlalti". Vecinul lui Andrei nu cheltuieste tot salariul pentru ca: 1. desi nu duce lipsa de chestiile esentiale, e mai precaut si constient ca e posibil sa vina si perioade mai dificile, 2. nu are la cine sa apeleze in caz de "avarie financiara", 3. merge pe premiza "ma intind atat cat mi-e plapuma", 4. nu-l intereseaza prea mult parerea celorlalti despre strategiile lui financiare sau despre faptul ca n-are ultimele modele de ...(haine, electronice etc).
  Asadar, avem 2 mari categorii de indivizi: 1. cei care merg pe ideea "viata trebuie traita azi, maine om vedea cum ne-om descurca" si 2. cei care merg pe ideea "e bine sa strangi un ban deoparte pentru zile negre, fara a te limita la toate cele ca sa faci asta". Mai e un aspect: unii cu cat au salariul mai mare, cu atat sansele sa-l cheltuiasca in intregime cresc, banuiala mea fiind ca e o chestie psihologica gen "daca am 7 mii pe luna acum, m-oi descurca eu si la 3 mii la o adica".
  • +3 (5 voturi)    
   si totusi... (Marţi, 20 iulie 2021, 16:20)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Feroviarul

   1. poti trai viata din plin si fara sa cheltui tot salariul, pana la urma experientele de viata nu trebuie totdeauna cumparate
   2. parerea mea e ca in caz de cva e mai intelept sa ai bani pusi deoparte decat sa imprumuti...
   3. lozinca aia inseamna mai degraba sa nu te ingropi in munca decat sa spargi tot salariul

   Daca esti constient ca viata nu e totdeauna un drum lin si ca urgentele vor aparea mai devreme sau mai tarziu, e bine ca oricat ai castinga, sa pui deoraprte ceva, cat de putin, pentru ca o excursie in minus pe an, sau cateva iesiri in club/restaurant nu au impact demnificativ asupra fericirii, dar niste bani deoparte cand ai nevoie de ei reduc in mod semnificativ stresul.
   • -1 (1 vot)    
    jumate de minus (Marţi, 20 iulie 2021, 21:11)

    Jeta [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    ti-as da jumate de minus, pt ca e ceva in ceea ce spui, dar nu reusesti sa concentrezi.
 • +5 (5 voturi)    
  Poate ca (Marţi, 20 iulie 2021, 21:20)

  ClaudiuO [utilizator]

  Ar trebui sa nu mai comparam studii care se refera la individul din strainatate sau la psihologia lui cu ce ce se intampla la noi. Sa vii sa spui ca fericirea se obtine cu cheltuieli mai mici la o familie de amarasteni romani si cu un copil care impreuna fac 1000-1500 de euro e hilar.

  Apropo "Decent" in strainatate este un salariu de 3000-4000 de euro. Un om din strainatate ar putea LEJER manca in oras luna de luna sau sa mearga in concedii in strainatate mai ales daca e single si dupa ce isi plateste cheltuielile sa poate puna jumatate sau macar 1000 de euro deoparte. Lucru care la noi nu poate sa fie vorba. Aici un salariu decent e pe la 3000-4000 lei , raman prea putini bani daca ai manca in oras , ti-ai plati cheltuielile si alte minusuri mai ales ca preturile sunt aproape ca in strainatate. Sunt orase in Romania in care apartamentele sunt mai scumpe decat in Portugalia. E incredibil dar romanul e prost si inghite sau mai bine zis cumpara. De unde , doar el stie. De fapt credite ca doar nu din altceva. Sclav pe viata.

  Da , este nevoie de educatie financiar dar atunci cand ai un venit salarial care sa iti permita sa faci asta. Nu poti vorbi de educatie financiara intr-o tara in care salariul mediu e 3600 lei iar preturile ce se compara cu strainatate, despre ce vorbim?

  Ah da sigur , cei care castiga 2000-3000- 4000 de euro in Romania si traiesc de la luna la luna si nu isi pun niciun ban deoparte is niste imbecili sau iresponsabili - aia e clar nu e niciun dubiu dar astia sunt putini in Romania si nu prea conteaza statistic.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by