Prețul bitcoin a scăzut sub 30.000 pentru prima dată după 22 iunie, trăgând în jos întreaga piață a criptomonedelor care a pierdut în jur de 98 de miliarde de dolari în decurs de 24 de ore, relatează CNBC.

bitcoinFoto: Unsplash.com

Prețul bitcoin scăzuse marți cu peste 6%, cel al ether cu aproape 9% și al XRP cu aproape 10%, potrivit site-ului ConDesk.

Scăderea prețului bitcoin a venit în contextul unor vânzări majore de acțiuni pe piețele financiare.

Luni, indicele Dow Jones a avut cea mai proastă zi a sa de după luna octombrie a anului trecut.

„O vânzare amplă a avut loc pe piețele globale, activele riscante au înregistrat scăderi generalizate”, afirmă Annaebelle Huang, parteneră la compania de servicii financiare Amber Group.

Aceasta pune trendul pe seama „îngrijorărilor cu privire la calitatea și forța relansării economice” și scăderii randamentelor oferite de activele mai riscante.

„Combinate cu slăbiciunile recente ale bitcoin, acestea au trimis piața crypto și mai în jos”, afirmă aceasta.

Prețul bitcoin a scăzut cu peste 50% comparativ cu recordul de aproape 65.000 de dolari stabilit în luna aprilie.

Măsuri luate în China

Prețul bitcoin a fost tras în jos de noile măsuri luate împotriva tranzacționării și minării de criptomonede în China.

Regiuni importante în care avea loc minarea de bitcoin în China au forțat închiderea operațiunilor.

Banca centrală de la Beijing a vorbit de asemenea cu companiile financiare și fintech pentru a le aminti să nu ofere servicii legate de criptomonede clienților lor.

China a interzis platformele locale de tranzacționare a criptomonedelor în 2017, obligându-le să se mute în străinătate. Acest lucru nu a împiedicat însă chinezii să cumpere și vândă monede digitale.

Însă acțiunile dure luate de autoritățile de reglementare chineze anul acesta au dus la înăsprirea restricțiilor plasate asupra tranzacționării și minării de criptomonede.

„Toate semnalele sunt roșii pe măsură ce bitcoin continuă să fie tras în jos de interdicția din China și condițiilor macroeconomice în înrăutățire din cauza răspândirii variantelor Covid”, afirmă Jehan Chu, fondator al companiei cu capital de risc Kenetic Capital, specializată în tranzacții crypto.

De asemenea, Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor, a fost interzisă luna trecută în Marea Britanie, autoritatea de supraveghere financiară de la Londra interzicându-i să desfășoare orice fel de tranzacții reglementate.

Prag psihologic

Alte autorități de reglementare și supraveghere financiară din Japonia, Canada și Thailanda au emis de asemenea avertismente privind Binance.

„În general vedem o atenție sporită acordată criptomonedelor și bitcoin de către autoritățile de reglementare”, afirmă Vijay Ayyar, director de dezvoltare la Luno, o platformă de tranzacționare a monedelor digitale.

Ayyar afirmă că prețul bitcoin ar putea scădea până la 22.000-24.000 de dolari acum că a coborât sub pragul psihologic de 30.000.

„Aș vedea bitcoin tranzacționat între 20.000-40.000 de dolari pentru ceva timp înainte să vedem întoarcerea agresivității”, precizează acesta.

Citește și: