Averea netă a românilor, la maxime istorice. Trei sferturi o reprezintă locuințele și doar un sfert banii din bănci. BNR: Această situație se datorează legislației care încurajează deținerea de case mai degrabă decât investițiile

de DP     HotNews.ro
Joi, 22 iulie 2021, 12:04 Economie | Finanţe & Bănci


Banca Naționala a României
Foto: Hotnews
Avuția netă a românilor se situa la finalul anului 2020 la un maxim istoric, în creștere cu 6,1% față de anul anterior, arată Raportul asupra Stabilității Financiare publicat joi de BNR. Trei sferturi din avere e format din case și apartamente (active imobiliare) și doar un sfert din avere e reprezentat de active financiare. Această situație se datorează în mare măsură legislației care încurajează deținerea de active imobiliare mai degrabă decât (re)investirea în activități productive, mai precizează raportul.

Valoarea caselor și apartamentelor s-a majorat cu 4,8% în T4/2020 față de T4/2019, pe fondul creșterii indicelui de preț imobiliar și al deprecierii monedei naționale, indicând reziliența pieței imobiliare.

 • Activele financiare reprezintă aproximativ 24% din total, spre deosebire de zona euro, unde acestea reprezintă aproximativ 45% din avuția populației, având un ritm de creștere de 8,8% pentru perioada analizată. Acest decalaj pune în evidență capacitatea scăzută de a mobiliza capital intern și dependeța de atragerea capitalului străin.

În structură, dintre activele financiare, sectorul populației își manifestă predispoziția către instrumente sigure, de tipul numerarului și depozitelor (reprezintă circa 39% din total activelor financiare ale sectorului) fiind urmate de investiții de tipul pensiilor private.

Ritmul real de creștere a depozitelor și a numerarului (14% la decembrie 2020) a făcut ca acestea să ajungă la 30% din PIB, cea mai ridicată pondere din ultimii 14 ani.

Cu toate acestea, merită menționată polarizarea economisirii: conform datelor publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, doar 0,3% din depozite depășesc plafonul de garantare de 100.000 EUR, acestea reprezentând 22% din totalul valoric. Ponderea acestora a înregistrat o tendință ascendentă în ultimii ani, situându-se la maximul ultimilor 10 ani, semnalizând o creștere a inegalității și de polarizare a averii populației.

Consiliul de administrație al BNR a decis reducerea dobânzii de politică monetară de patru ori de la izbucnirea pandemiei COVID-1929, ajustările cumulând 1,25 puncte procentuale. Datorită proporției ridicate de împrumuturi cu dobândă variabilă, precum și a maturității îndelungate a creditelor ipotecare, diminuarea ratei de politică monetară este de natură să aibă un impact pozitiv asupra cererii de credite ipotecare noi, conducând de asemenea la un serviciu al datoriei mai redus pentru debitorii ce au contractat deja un credit.

Astfel, în cazul unei persoane cu un credit ipotecar în valoare de 200.000 de lei, valoarea mediană pentru creditele ipotecare în stoc, cu o maturitate pe 25 de ani, reducerea ratei de dobândă cu 1 punct procentual se translatează în diminuarea serviciului datoriei cu aproximativ 10%.

Autoritatea Bancară Europeană a permis prelungirea suspendării ratelor până la data de 31 martie 2021, cu condiția ca perioada totală de suspendare a ratelor să nu depășească nouă luni. Noile prevederi ale Ghidului ABE au fost preluate la la nivel național prin intermediul OUG nr. 227/2020. În pofida prelungirii, doar 0,5% din debitorii ce au contractat un credit de consum, respectiv 0,3% din cei cu un credit ipotecar, beneficiau de suspendarea ratelor la martie 2021, indicând o revenire a activității economice și o diminuare a incertitudinii legate de siguranța veniturilor.

Pe termen scurt, măsura a prevenit o creștere a ratei de neperformanță, însă acești debitori trebuie monitorizați cu atenție, întrucât riscurile legate de incapacitatea de plată pot apărea după expirarea perioadei de suspendare a plății ratelor în cazul în care șocul de venit suferit de către debitori devine permanent prin pierderea locului de muncă sau reducerea salariului.

Aceste riscuri au început să se materializeze, debitorii ce au beneficiat de suspendarea ratelor având o rată de neperformanță 32 superioară (7,4%) față de cei ce au continuat plata ratelor (3,1%), cele mai mari diferențe înregistrându-se în cazul creditelor de consum. Cu toate acestea, este important de menționat că majoritatea creșterii ratei de neperformanță provine din clasificarea expunerilor în improbabilitate de plată, acestea neînregistrând încă întârizeri de peste 90 de zile, indicând și în acest caz un comportament prudent din partea instituțiilor de credit. În plus, riscul este mai pronunțat pentru debitorii ce au un grad de îndatorare (eng. debt service to income – DSTI) de peste 50%, aceștia reprezentând 32% din expunerile pentru care s-a solicitat suspendarea ratelor, cu o rată de neperformanță de 7,5% vs. 4,5% pentru debitorii ce nu au solicitat suspendarea ratelor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5222 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  stim deja (Joi, 22 iulie 2021, 12:06)

  cucuveauamov [utilizator]

  ca si fericirea este la un maxim istoric
 • -1 (7 voturi)    
  cat de prost poti sa fii oare (Joi, 22 iulie 2021, 12:12)

  tg3290 [utilizator]

  bai tata cat de prost poti sa fii sa scrii in titlu ca trei sferturi din avere sunt case si apartamente si un sfert bani in banca. tu ai auzit de terenuri? terenuri in orase? terenuri agricole? iti spune ceva notiunea? dar de actiuni in companii au auzit? nu inseamna avere? nivelul tau de educatie financiara e din evul mediu. vai de capul tau.
 • +3 (9 voturi)    
  care avere? (Joi, 22 iulie 2021, 12:27)

  pehash [utilizator]

  Apartamentul comunist care si-a depasit durata tehnica de viata?.. Sau alea noi din Popesti Leordeni, care nu au canalizare si refuleaza fosa septica in mijlocul drumului la prima ploaie?
 • -3 (5 voturi)    
  He-he (Joi, 22 iulie 2021, 12:30)

  JustinCase [utilizator]

  Păi să o descurajeze pe Veorica să mai dețină vilă roz la munte.
 • 0 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 iulie 2021, 12:32)

  [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  e firesc (Joi, 22 iulie 2021, 12:44)

  andimi [utilizator]

  Pai dupa aproape cinci decenii de comunism si de proprietate comuna nu e normal ca oamenii sa aiba mai mare incredere in imobile sau terenuri, in proprietati palpabile? Dupa criza financiara din 2008 nu e normal sa nu ai incredere sa iti lasi multi bani in banca sau in investitii pe bursa? Sa nu ne mai miram si sa nu incercam propaganda subtila pro banci, ca mai e mult pana departe, drum lung pana oamenii vor avea incredere in sistemul financiar! Nu mai devreme de azi dimineata am asistat la o banca la un scandal monstru cu un pensionar care se considera furat de banca, pt ca nu stia de existenta unor comisioane!
 • +4 (6 voturi)    
  daca ai un ap mostenit in militari esti AVUT? (Joi, 22 iulie 2021, 12:45)

  Gryphus [utilizator]

  cam asta ne spune Veorica de la BNR
 • +4 (6 voturi)    
  incearca si ei (Joi, 22 iulie 2021, 12:57)

  Adr1@n [utilizator]

  bnr incearca sa comunice ceva util, dar modalitatea lasa de dorit. intr-adevar, ar trebui sa-ti diversifici modalitatea in care iti imparti averea.

  dar imobiliarele raman cea mai sigura sursa de crestere pentru majoritatea romanilor. cine a luat apartamente in bucuresti cu 8000 de euro in anul 2000, in 2020 acestea valorau peste 60 de mii (ajustat la inflatie, o crestere de 5 ori si ceva in 20 de ani de zile). iar daca l-ai fi inchiriat, mai ai 3-5 ani si castigi cam tot atat (dupa ce scazi toate cheltuielile ulterioare achizitiei). deci o mutare foarte buna.

  in conditiile acestea, numai un tampit ar sugera romanului de rand ca ar fi avut alte variante mai bune de atat. pentru ca nu se pricepe la finante, dar instictiv, a procedat bine. deci daca nu esti nu stiu ce guru la facut bani si nu pleci de la o suma mare din start pe care sa-ti permiti sa o "diversifici", de fapt nu ai alternative viabile. iar piata continua sa creasca, ceva mai lent, dar treptat, treptat.

  daca vrem sa imbunatatim starea de fapt (pentru ca intr-adevar ar trebui diversificate sursele de agonisire), nu ar trebui sa ne gandim la a elimina facilitatile utila care au facut posibila situatia din imobiliare, ci la modalitati suplimentare de succes prin care sa aducem (sau readucem) in tara genul de persoane care pot intemeia afaceir corecte. doar cateva exemple, cabinete medicale si de avocatura private. afaceri mici in sectoarele de servicii pentru industrii si businessuri mari. cresterea clasei de mijloc in rural. he hee, idei sunt.
 • +3 (7 voturi)    
  hotii (Joi, 22 iulie 2021, 13:17)

  cmariusalin [utilizator]

  Normal, toti infractorii si politicienii hoti isi umfla conturile si depozitele lor si ale rudelor.
  Si pentru ca isi spala banii murdari cumparand imobiliare si masini mentin preturile acestora la cote nerealiste, de neatins pentru un muncitor onest.
  Ar fi interesant de vazut ce procentaj din cei bogati sunt persoane publice si/sau politice
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 iulie 2021, 13:45)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  Cica "acesta situatie" (Joi, 22 iulie 2021, 15:49)

  TrueBlue [utilizator]

  Adica, inteleg ca nu prea e bine sa fie tot omul proprietar pe propria locuinta. Bine ar fi ca astea sa le detian doar unii care sa traiasca din chirii iar omul normal, cel fara pensie speciala, care nu e judecator, militian, diplomat, politruc, etc. sa fie la mana unora si cu valiza in mana. Si, in ce actiuni sa investeasca ba? Ati pus ceva ca lumea pe bursa? Nu, ati dat ordonante in ultima zi a anului ca toate companiile profitabile sa doneze profitul la bugetul de stat ca sa-si poata sa-si CCR-istii pensiile nesimtite.
 • +2 (2 voturi)    
  BNR a vazut polarizarea!! (Joi, 22 iulie 2021, 18:00)

  n.dumiritu [utilizator]

  Milionarii de la BNR ingrijorati de "o creștere a inegalității și de polarizare a averii populației." Cinism cu patalama oficiala.
  0,3% detin un sfert din depozite, si BNR depling ca e slaba "investirea în activități productive". Pai, restul de 99,7% abia au cu ce acoperi cheltuielile curente.
  E simplu:
  - 48.425 depozite insumeaza 51,5 mld (1.063.000 lei/depozit); asta doar partea aia a celor pe care ii doare in cot de garantare.
  - 13.900.000 depozite insumeaza 177,5 mld (12.700 lei/depozit). Ce sa investesti cu 12.000 lei? Iar astia sint toate economiile! Au impresia, astia de la BNR, ca o ducem prea bine? Ca de timpiti nu ne apucam de investitii? Daca, detinind o casa, nu poti economisi, ce siguranta ai sa-ti vinzi proprietatea ca sa finantezi si chiria din virtualele dividende sau dobinzi?

  Dar rapoartele BNR pot afisa optimism "averea neta a crescut". Dupa aia, tot ei vin si o explica: a scazut leul, a crescut valoarea imobiliarelor (speculativa).
 • +1 (1 vot)    
  haha (Joi, 22 iulie 2021, 18:42)

  hdd [utilizator]

  locuințele SUNT banii băncii :)))


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by