Fondul Monetar Internaţional a anunţat că va reorganiza programele sale de creditare pentru a sprijini mai bine ţările cu venituri scăzute pe parcursul pandemiei de coronavirus şi al redresării şi a menţionat posibilitatea unor vânzări limitate de aur al FMI pentru sporirea capacităţii de împrumut, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Fondul Monetar InternationalFoto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

Săptămâna trecută, Comitetul executiv al FMI a decis să sprijine reformele care includ sporirea limitelor de acces la finanţare pentru ţările cu venituri scăzute, cu 45%, eliminarea limitelor de acces pentru cele mai sărace state cu programe eligibile şi menţinerea unor rate zero ale dobânzilor la astfel de împrumuturi.

Modificările sunt necesare în urma majorării de opt ori a creditării FMI acordate ţărilor cu venituri scăzute, la 13,2 miliarde de dolari în 2020, şi a indiciilor că cererea pentru asistenţă financiară va rămâne ridicată în următorii ani, a apreciat Fondul Monetar Internaţional.

"Strategia de finanţare în două etape a fost aprobată de Board-ul FMI pentru a asigura resursele necesare pentru depăşirea rapidă a efectelor pandemiei", a apreciat Christian Mumssen, adjunctul director departamentului financiar al FMI.