Procedura de implementare a măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor“ a fost modificată printr-un ordin al ministrului Economiei ce a fost publicat, vineri, în Monitorul oficial (OMEAT nr. 1146/2021). Consultantul fiscal Adrian Bența explică noutățile pe care le aduce acest act normativ.

Adrian Benta, consultant fiscalFoto: Hotnews

El reamintește că prin OUG nr. 130/2020 au fost adoptate trei măsuri de sprijin pentru operatorii economici afectați de epidemia de COVID-19.

Acum se află în desfășurare măsura a doua – acordarea unui capital de lucru. Pentru operatorii economici eligibili, procentul este de 15% din cifra de afaceri realizată în anul 2019 se impune ca beneficiarii să dețină o cofinanțare.

Potrivit lui Bența, prin actul normativ (OMEAT nr. 1146/2021) se aduc următoarele modificări la procedura efectivă de decontare:

• Măsura se poate implementa până la data de 31 decembrie 2021;

• Plățile efective se pot realiza până la data de 31 decembrie 2023;

• Bugetul total alocat este de 1.067.095.588 euro, iar cursul de schimb este 1 euro = 4,8395 lei, cursul se referință pentru luna septembrie 2020;

• Operatorii economici eligibili vor fi notificați electronic de aplicație pentru semnarea contractului de finanțare. Contractul va fi semnat cu semnătură electronică și reîncărcat în aplicație în termen de 20 de zile de la primire, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2021;

• Împreună cu contractul semnat, în aplicație se va încărca dovada sursei de cofinanțare: extras de cont, contract de credit, scrisoare bancară de confirmare a împrumutului;

• Operatorii economici beneficiari ai granturilor vor deschide conturi curente la instituții financiare, distincte de alte conturi bancare, pe care le vor folosi în mod exclusiv doar pentru realizarea acestor proiecte.