Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul pandemiei, transmit Bloomberg, Reuters și Agerpres. În primăvara anului trecut, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectată de pandemie.

Sediul BCEFoto: Martti Kainulainen / Shutterstock Editorial / Profimedia

În decembrie, Banca Centrală Europeană a decis să lase creditorii din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate în 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei.

"Cele mai recente previziuni macroeconomice confirmă redresarea economiei şi indică reducerea incertitudinilor, ceea ce îmbunătăţeşte fiabilitatea capitalului băncilor. Ca rezultat, este adecvat să restabilim precedentele practici de supervizare, analizând cu băncile planurile legate de capital, dividende şi răscumpărarea de acţiuni", se arată în comunicatul BCE. Totuşi, instituţia cu sediul la Frankfurt le-a cerut băncilor să rămână prudente, ţinând cont de incertitudinile provocate de pandemie.

Conform calculelor Bloomberg, zece din cele mai mari bănci din zona euro au pus deoparte peste 22 miliarde de euro pentru a-şi recompensa acţionarii. Cele mai mari rezerve le deţin BNP Paribas SA, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, ING Groep NV, Intesa Sanpaolo SpA şi Nordea Bank Abp, indică datele Bloomberg.

Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piaţă.