Băncile greceşti sunt în căutarea gloriei pierdute în Peninsula Balcanică şi Europa de Est, încercând să-şi dezvolte din nou măcar o parte din activităţile lor în regiune, activităţi pe care le-au întrerupt brutal în perioada memorandumurilor de asistenţă financiară, încheiate de Grecia în timpul crizei economice 2010-2015, ca obligaţie statutară pentru banii primiţi de la statul grec pentru recapitalizarea necesară continuării activităţii lor, scriu grecii de la Mono News, citează Rador.

Alpha Bank RomaniaFoto: Alpha Bank

Astfel, băncile greceşti au ieşit de pe hartă în mod brutal, schimbând totodată structura concurenţei în regiune. Acum însă ele intră într-o nouă etapă de căutare de oportunităţi în regiune, pe care să le folosească drept trambulină pentru dezvoltarea activităţilor lor.

Demersurile EFG Eurobank

Eurobank pare să se mişte mult mai repede decât celelalte bănci, iar în această cursă este urmată îndeaproape de Alpha Bank.

Eurobank a început procesul de achiziţii, cumpărând prima bancă străină în Balcani după zece ani de retragere continuă a investiţiilor din Europa de Sud-Est. Este vorba de Direktna Bank, care urmează să fuzioneze cu Eurobank Serbia, iar la noua entitate grupul bancar grecesc va deţine 70%.

Piața sârbă este considerată una cu un ritm rapid de dezvoltare și este una dintre pieţele pe care băncile grecești aleg să-şi consolideze prezența, în ciuda climatului politic relativ fragil. Estimările cu privire la evoluția produsului intern brut al ţării sunt că acesta va creşte cu 5% -6% în 2021.

Banca Centrală a țării preconizează că ritmul de creștere va depinde de cererea internă și de exporturi, dar pentru acestea este nevoie şi de o creștere economică în zona euro, estimată în prezent la aproximativ 4,0% pentru 2021.

În ceea ce privește grupul Eurobank, acesta activează pe piețele din Bulgaria, Cipru, Serbia și Luxemburg. Eurobank a reușit să mențină o parte din activitate pe piețele Europei de Est. În 2016, Eurobank Bulgaria (Postbank) a achiziționat serviciile bancare ale Alpha Bank din Bulgaria, iar la sfârșitul anului 2018 a achiziționat filiala Piraeus Bank.

Vinerea trecută, printr-o altă mișcare de tip mat, grupul a anunțat extinderea şi în Cipru, prin achiziționarea a 9,9% din Hellenic Bank Cipru. De asemenea, a anunțat încheierea unui acord de cumpărare de acțiuni cu Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P., pentru achiziționarea unei cote suplimentare de 2,7%, cu condiţia obținerii aprobărilor relevante de la autoritățile de reglementare. Astfel, după finalizarea tranzacţiei, cota Eurobank, care este a doua ca mărime din Cipru, va fi de 12,6%.

Pentru Cipru, Comisia Europeană prognozează o creștere de 4,3% și respectiv 3,8% pentru anii 2021 și 2022, conform previziunilor economice publicate în această vară. Mai exact, la capitolul despre Cipru, Comisia afirmă că „în ciuda măsurilor restrictive de la începutul anului, PIB-ul real a crescut în primul trimestru al anului 2021 (+ 2% față de ultimul trimestru al anului 2020)”.

Adevărul este că Cipru este o piață spre care privesc şi alte bănci, şi mai mici şi mai mari.

Alpha Bank are în vizor piaţa românească

Pe de altă parte, Alpha Bank, cu o politică mult mai concentrată, în contextul planului de afaceri Tomorrow, doreşte să-şi consolideze prezenţa pe piaţa din România, care reprezintă una dintre pieţele cu cea mai rapidă dezvoltare, iar banca dispune deja de o forţă considerabilă care o situează pe locul al şaselea pe piaţa locală, cu o cotă de 4,4%.

Banca are ca obiectiv ca 10% din profiturile grupului să provină din activităţi internaţionale.

Sectorul bancar din România are un ritm rapid de dezvoltare și a fost întotdeauna o opțiune pentru bancă. Alpha Bank intenționează ca până în 2024 să acorde împrumuturi în valoare de 4,5 miliarde de euro în această ţară, faţă de 2,5 miliarde cât a acordat în 2020. Banca are foarte mare încredere în această piață, pe care a început să o dezvolte înainte de criză. Pe de altă parte, Alpha Bank intenționează să își finalizeze retragerea din Albania până la sfârșitul anului.

NBG şi Piraeus Bank în proces de căutare a noii identităţi în regiune

În ceea ce priveşte National Bank of Greece şi Piraeus Bank, aceste bănci par fi într-o continuă căutare a noii lor identităţi în regiune. În plus, planurile lor trebuie să treacă şi prin calvarul aprobărilor din partea Fondului Elen de Stabilitate Financiară care deţine o cotă importantă din capitalul lor social.

Însă în ciuda faptului că băncile greceşti au fost nevoite, prin semnarea memoradumurilor de salvare financiară, să-şi vândă investiţiile din Balcani şi în mare parte şi-au îndeplinit aceste obligaţii, datele încep să se schimbe.

Memorandumurile s-au terminat, iar majoritatea băncilor sistemice greceşti îşi finalizează însănătoşirea bilanţurilor şi îşi consolidează baza de capital.

NBG priveşte, pe de o parte, spre alte pieţe, dar, pe de altă parte, analizează să-şi retragă investiţiile de pe piaţa cipriotă. Cea mai mare lovitură primită de bancă a fost însă faptul că a fost obligată să-şi vândă filiala din Turcia, Finansbank.

Retrageri importante de investiţii au fost realizate şi de Piraeus Bank, care şi-a vândut activitățile din Bulgaria, România, Serbia, Albania, Cipru și Ucraina. Însă, potrivit unor surse, şi Piraeus Bank pare să reexamineze pieţele balcanice.