Fondul Monetar Internațional a avertizat marți că există riscul ca inflația înregistrată în prezent în numeroase țări din lume să nu fie doar tranzitorie, afirmând că băncile centrale ar putea fi nevoite să ia măsuri preventive, relatează CNBC.

Fondul Monetar InternationalFoto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

Subiectul este unul puternic dezbătut în rândul investitorilor (și nu numai) care se întreabă dacă creșterea recentă a prețurilor bunurilor de consum este una de durată.

În Statele Unite indicele prețurilor de consum a crescut cu până la 5,4% în luna iunie, cel mai rapid ritm din ultimii 13 ani.

În Marea Britanie rata inflației a ajuns la 2,5% în luna iunie, cel mai mare nivel înregistrat din august 2018, depășind ținta de 2% a Bank of England.

În mare parte FMI vede această creștere a prețurilor ca fiind tranzitorie.

„Este așteptat ca inflația să se întoarcă la nivelurile de dinainte de pandemie în majoritatea țărilor în 2022”, afirmă instituția internațională în ultimul său raport privind perspectivele economiei globale publicat marți.

Însă FMI avertizează de asemenea că „incertitudinile rămân ridicate. Există riscul ca presiunile tranzitorii ar putea deveni mai persistente și băncile centrale ar putea fi nevoite să ia măsuri preventive”.

Presiuni pe politicile monetare

Prețurile mai mari cresc probabilitatea ca băncile centrale să înceapă să umble la politicile monetare care până acum au permis injectarea unor sume fără precedent în economie sub forma pachetelor de stimulare și relansare economică.

Președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a declarat mai devreme în cursul lunii iulie că situația de pe piața muncii încă este „departe” de locul în care banca centrală a SUA ar dori să fie înainte să reducă nivelul de stimulare economică.

Acesta a adăugat că inflația „va rămâne probabil ridicată în următoarele luni înainte de a se așeza”.

FMI subliniase deja luna aceasta că dacă SUA va oferi și mai multă susținere financiară acest lucru ar putea majora suplimentar presiunile inflaționiste și să ducă la o creștere a dobânzilor de referință mai devreme decât este așteptat.

Economistul șef al FMI, Gita Gopinath, a avertizat marți că „perturbări mai persistente ale ofertei și creșterea rapidă a prețurilor caselor sunt factori care ar putea duce la o inflație ridicată persistentă”.

Gopinath a avertizat de asemenea că „este așteptat ca inflația să rămână ridicată în 2022 în unele piețe emergente și economii în curs de dezvoltare, în parte datorită presiunilor continue asupra prețurilor alimentelor și deprecierii monedelor”.

Citește și: