În 2020, administrația fiscală belgiană a primit peste 3.500 de plângeri împotriva suspectilor de evaziune, față de circa 2.200 în 2019, scrie cotidianul L`Echo. Nu există un mecanism de protecție pentru acest tip de delațiuni, mai scrie ziarul. Motivele pentru care cetățenii apelează la autoritățile fiscale pentru a expune presupușii fraudatori sunt variate, dar, în multe cazuri, denunțătorii par să acționeze din răutate sau răzbunare.

Vincent Van PeteghemFoto: /www.esm.europa.eu

Administrația fiscală generală a înregistrat 2.995 de acuzații, față de mai puțin de 2000 cu un an mai devreme, iar la Inspectoratul Fiscal (Inspection spéciale des impôts (ISI) - care investighează cazurile grave de evaziune) s-au înregistrat aproape de două ori mai multe denunțuri. De asemenea, delatorii anonimi au fost de două ori mai mulți decât cei care își asumau denunțurile (340 față de 179 în 2019), potrivit datelor furnizate de vicepremierul și ministrul Finanțelor, Vincent Van Peteghem.

Francis Adyns, purtătorul de cuvânt al Finanțelor subliniază că autoritățile fiscale sunt departe de a încuraja aceste practici. "Nu așteptăm ca cetățenii să ne facă treaba. Aceste denunțuri sunt spontane și ele trebuie verificate întotdeauna de mai multe ori. Nici nu suntem organizați astfel încât să ne putem ocupa de ele", spune Adyns.