Costineşti, un soi de tren indianMulți români își anulează vacanțele în Grecia. În ce condiții pot fi recuperați banii și la ce trebuie să fim atenți? ● Prof. Răzvan Cherecheș: Școala va începe față în față fără măsurile de precauție necesare prevenirii valului 4 Apetitul socialist: ce citim în cărțile românești de bucate dincolo de rețete? ● Propunere: Tarife limitate la eliberarea documentelor privind stagiile de cotizare la pensie. O dată pe an, costurile solicitanților vor fi acoperite de stat „Fenomenul” documentelor Covid false. Cum încearcă unii români să scape de carantină România, mânjită de sângele animalelor transportate ilegal în Orientul Mijlociu, pe caniculă. Raportul ANSVSA: „Animalele erau tunse” Bill Gates și Melinda au divorțat oficial. Cu ce rămâne fosta soție a miliardarului.

Business reportFoto: Colaj foto

Costineşti, un soi de tren indian. Ascult o emisiune la un aparat de radio şi privesc ecranul unui televizor. Uneori fac invers şi nu constat mari diferenţe, dar nu despre asta este vorba. La radio, un specialist în toate vorbeşte despre iminenta venire a valului patru al pandemiei. La TV este un reportaj despre aglomeraţia de pe litoral, centrat pe staţiunea Costineşti. În casă (ziua birou, seara domiciliu) e foarte cald şi ori de câte ori văd imagini de la mare devin gelos pe cei care se află acolo. Opresc radioul şi ascult ce cuvântă oamenii aflaţi pe malul mării. Un domn cu pălărie, care stă în fund pe un prosop, ţine pe genunchi o felie de pizza, e prânzul. Spune că preferă să mănânce aşa pentru că dacă s-ar deplasa la un restaurant sau un fast-food ar pierde locul şi petrecuse nu mai puţin de 90 de minute să-l găsească, scrie Bursa.

Mulți români își anulează vacanțele în Grecia. În ce condiții pot fi recuperați banii și la ce trebuie să fim atenți? Mulți români și-au anulat vacanțele plănuite pentru Grecia, după ce acest stat a intrat pe lista roșie ca urmare a creșterii numărului de cazuri de Covid. Legea prevede că persoanele de peste 16 ani intră automat în carantină la revenirea în țară. Presa elenă scrie că hotelierii din Thassos, spre exemplu, „au suferit mari pierderi economice, întrucât agențiile de turism din România rezervaseră camere până la 15 august„. Acum, aceste hoteluri au rămas goale și ”vor trebui găsiţi ocupanţi din rândul turiștilor greci, așa că este de așteptat să apară oferte speciale de vacanță în Thassos”, scrie presa elenă. Într-un interviu acordat RFI, consultantul în turism Ciprian Enea explică în ce condiții pot fi anulate vacanțele estivale și la ce trebuie să fim atenți când ne rezervăm concediul în următoarele luni, scrie RFI.

Prof. Răzvan Cherecheș: Școala va începe față în față fără măsurile de precauție necesare prevenirii valului 4. Scoala incepe pe 13 septembrie, cu prezența fizică a tuturor elevilor, fără scenarii de tipul celor care au funcționat anul trecut. Este anunțul făcut marți de ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, care a mai spus că nu este adeptul vaccinării obligatorii a profesorilor dar că susține importanța testării în școli. "Școala va începe față în față fără măsurile de precauție necesare prevenirii valului 4", spune la RFI, Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În opinia sa, cel mai probabil până la finalul lunii septembrie, școlile se vor închide în multe zone din țară, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19, potrivit RFI.

Apetitul socialist: ce citim în cărțile românești de bucate dincolo de rețete? Într-o fantezie à la Tolkien, epoca primelor cărți de bucate românești ar fi numită Împărăția Gusturilor Pierdute din Ținuturile Pre-Războiului celui Mare. Poporul nu știe multe despre ele, puțini le-au răsfoit, dar cei care au trăit să povestească vorbesc despre rețete bogate în unt, migdale și mirodenii ce dovedesc sofisticarea clasei conducătoare și intensul comerț în care erau implicate Principatele Române și, mai târziu, nou-născuta Românie. Actualele tomuri cartonate, cu fotografii apetisante și grafică de excepție, atestă abundența și cosmopolitismul specifice Prezentului Conglomerat Global. Ceea ce mi-a atras mie atenția însă este perioada de mijloc dintre cele două, a cărei organizare socială o putem denumi fără rezerve Satelitul Roșu al Răsăritului Sovietic. Este o epocă extrem de prolifică în ceea ce privește literatura culinară, dar sunt cărți despre care nu se vorbește mult în spațiul public, iar când se face, discuțiile glosează îndelung pe deja celebra rețetă a Sandei Marin, în care găina grasă interbelică ajunge o jumătate de pui câteva decenii mai târziu, scrie Iscoada.com.

Propunere: Tarife limitate la eliberarea documentelor privind stagiile de cotizare la pensie. O dată pe an, costurile solicitanților vor fi acoperite de stat . Printr-o propunere de reglementare venită din partea unui fost ministru al muncii, actual deputat, una dintre marile probleme ale celor care vor să-și reconstituie vechimea la pensionare ar putea fi soluționată din 2023: în locul tarifelor mari percepute acum de firmele de arhivare ar veni tarife limitate în baza legii, iar statul ar deconta cheltuielile făcute de cetățeni cu aceste documente din arhive o dată pe an. Mai mult, propunerea va obliga firmele care se desființează să transmită celor cărora le predau arhivele informații complete privind istoricul denumirilor.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996 și a legii nr. 53/2003 - Codul muncii, prezentată azi de fostul ministru al muncii și actual deputat, Violeta Alexandru, prevede, printre altele, o limitare a tarifelor percepute de firmele autorizate să presteze servicii de arhivare. Fără a indica propriu-zis niște limite, inițiatoarea stabilește în propunerea sa că aceste tarife maximale vor fi stabilite de cei de la Arhivele Naționale, după consultarea firmelor din domeniu. Iar tarifele vor fi scutite de TVA, scrie avocatnet.ro.

„Fenomenul” documentelor Covid false. Cum încearcă unii români să scape de carantină . Zeci de români au fost prinși în ultimele săptămâni cu certificate de vaccinare sau testare false. Secretarul de stat Raed Arafat vorbește despre un „fenomen”, în timp ce turiștii ne povestesc cum mulți români trec vămile fără a fi controlați de autorități.

69 de români s-au ales cu dosare penale pentru fals, uz de fals sau zădărnicirea combaterii bolilor după ce au prezentat, la revenirea în țară, documente falsificate care să ateste vaccinarea, vindecarea sau testarea pentru Covid-19.

Cei mai mulți dintre cetățenii care au încercat să scape de carantină au intrat în țară prin punctele de trecere a frontierei de la Aeroportul „Henri Coandă” sau prin cele din Iași, Sibiu sau Cluj, după cum au precizat reprezentanții Inspectorarului General al Poliției de Frontieră(IGPF) pentru Europa Liberă.

România, mânjită de sângele animalelor transportate ilegal în Orientul Mijlociu, pe caniculă. Raportul ANSVSA: „Animalele erau tunse”. Șase oameni, majoritatea directori de rang înalt ai instituției, s-au deplasat în Portul Midia să constate practic dacă e suficient de cald sau nu afară. Când au ajuns acolo, pe una din nave erau deja încărcate 4 mii de ovine, sosite cu opt mijloace de transport terestru, după cum se arată în documentul intrat în posesia PressOne. Toate aceste camioane aveau jurnale de călătorie ale animalelor emise în data de 1 august 2021, așadar după intrarea în vigoare a restricției. „Vinovații să plătească”, se disculpă acum, generic, ANSVSA, ai cărei inspectori observă că măcar „animalele erau tunse”, scrie PressOne.

Diversificarea portofoliului. Cine aleargă după doi iepuri nu prinde nici unul? Diversificarea portofoliului este o metodă de gestionare a riscului care presupune investirea într-o varietate de active pentru a reduce riscul și a spori rentabilitatea. Această strategie este extrem de importantă în gestionarea portofoliului. Cu cât avem mai multe opțiuni cu atât mai bine, nu-i așa? Mai multe produse în portofoliu, mai multe șanse de a îndeplini nevoia clientului? Cum îl poate ajuta diversificarea portofoliului pe client? Mai multe planuri alternative de acțiune, mai multe șanse de succes? Mai multe segmente de piață, mai mulți clienți?, întreabă project-e.ro.

Portugalia, Luxemburg şi Belgia, primele state care au primit bani din fondul european de relansare. Ce sume au fost alocate fiecărei ţări. Portugalia, Luxemburg şi Belgia au devenit marţi primele state membre UE care au primit primele tranşe din fondul european de relansare de 800 de miliarde de euro (950,8 miliarde de dolari), menit să le ajute să-şi revină din pandemie şi să îşi facă economiile mai ecologice şi mai digitalizate, transmite Reuters. Potrivit sursei citate, plata s-a ridicat la 13% din totalul alocat fiecăreia dintre cele trei ţări. Comisia Europeană a plătit 2,2 miliarde de euro către Portugalia, 770 de milioane către Belgia şi 12,1 milioane către Luxemburg. Plăţile ulterioare sunt legate de implementarea obiectivelor şi reformelor stabilite în propunerea fiecărei ţări. Executivul UE a alocat un total de 16,6 miliarde în subvenţii şi împrumuturi pentru Portugalia, 5,9 miliarde în subvenţii pentru Belgia şi 93,4 milioane în subvenţii pentru Luxemburg, scrie adevarul.ro

Bill Gates și Melinda au divorțat oficial. Cu ce rămâne fosta soție a miliardarului. Un judecător din comitatul american King a aprobat luni divorţul fostului cuplu, iar potrivit documentelor asociate divorțului, Melinda Gates îşi va păstra numele de familie, însă nu va primi pensie alimentară din partea lui Bill Gates. Agenţii de presă ai celor doi foşti parteneri de cuplu nu au dorit să facă niciun comentariu pe această temă. Pe 4 mai, Bill Gates și Melinda Gates au anunțat că divorțează, după un mariaj de 27 de ani. Cei doi foşti soţi au împreună trei copii: un fiu, Rory John, în vârstă de 21 de ani, şi două fiice – Phoebe Adele, în vârstă de 18 ani, şi Jennifer Katharine, în vârstă de 25 de ani. După divorț, în presă au apărut detalii din culisele mariajului lui Bill Gates cu Melinda care vorbesc despre o căsnicie „lipsită de iubire”, scrie Libertatea.

Care români au asigurat ”cea mai mare creștere a consumului individual” din UE: venitul median și polarizarea socială. O surpriză pentru anul pandemiei: România a ajuns anul trecut mai sus decât alte șapte state la consumul individual efectiv MEDIU pe locuitor, undeva la 79% din media UE, și peste patru state ca PIB/locuitor, cu 72% din nivelul european, la egalitate cu Letonia. Cu toate acestea, percepția realității nu confirmă statistica oficială. Și totuși, nu statistica este vinovată ci particularitățile naționale ale distribuirii veniturilor: e vorba de venitul median al gospodăriilor. Cifrele arată o polarizare severă în materie de venituri per gospodărie, iar creșterea consumului individual efectiv n-a fost valabilă pentru toți românii: suntem lanterna roșie a UE la capitulul venit median, scrie cursdeguvernare.ro.

Piața locală de fuziuni și achiziții și-a continuat creșterea în prima jumătate a anului 2021, atingând valoarea de 1,8 mld euro. BVB devine un actor din ce în ce mai important. Valoarea totală estimată a tranzacțiilor de tip M&A a fost de 1,8 miliarde de euro, în primul semestru din 2021, pentru un număr de peste 80 de tranzacții anunțate, arată o analiză PwC România. Astfel, prima jumătate a anului 2021 confirmă că piața locală a fuziunilor și achizițiilor își continuă tendința ascendentă reluată încă din a doua jumătate a anului trecut. În 59 dintre cele 83 de tranzacții centralizate de analiza PwC pentru piața de M&A din România în primele șase luni ale anului, cumpărătorul a fost un investitor strategic. Fondurile de investiții și-au sporit de asemenea interesul pentru piața locală, 16 dintre tranzacțiile anunțate având drept cumpărători fonduri de capital, scrie FinEco24News.