Agenții economici vor utiliza un sistem de facturare electronică (E-Facturare) pentru a încărca, stoca și descărca facturile pe care le emit, în relația cu instituțiile publice din septembrie 2021, spune premierul Florin Cîțu, pe Facebook. Potrivit acestuia, măsura va fi implementată de Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, în cadrul unui program pilot.

Florin Citu Foto: Guvernul Romaniei

“Este prima etapă de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronică care urmează sa fie generalizată in relațiile dintre toți operatorii economici.

Implementarea sistemului obligatoriu de facturare electronică, atât între agenții economici și instituțiile publice, cât și in relațiile dintre agenții economici va însemna:

• eficiență și predictibilitate în cheltuirea banilor de către instituțiile publice;

• creșterea veniturilor colectate la bugetul național.

Odată cu operaționalizarea sistemului de facturare electronică în domeniul achizițiilor publice, România se aliniază standardelor europene din domeniu”, potrivit lui Cîțu.

În Ministerul Finanțelor se lucrează la acest proiect de dinainte să vină PNL la guvernare: de prin 2018.

În aprilie 2020, Ludovic Orban spunea, la începutul unei ședințe de Guvern, că Italia a înregistrat o creștere spectaculoasă a încasărilor după ce a folosit un sistem de facturare electronică, iar Cîțu a răspuns la acea vreme că ceea ce va fi folosit în România este inspirat din sistemul italian.

Ulterior, în septembrie 2020, Cîțu a reamintit despre proiectul e-facturare într-o conferință: „Implementarea facturii electronice va aduce 20 miliarde lei în plus la buget”.