Peste 600 de milioane de dolari au fost furați în ceea ce este probabil unul dintre cele mai mari furturi de criptomonede din istorie, relatează CNBC.

HackerFoto: Freepik.com

Hackerii au exploatat o vulnerabilitate din Poly Network, o platformă care conectează diferitele blockchain-uri pentru ca acestea să poată funcționa împreună.

Echipa Poly Network a dezvăluit atacul într-o postare pe Twitter și a cerut hackerilor să ia legătura cu ea și să „returneze activele furate”.

Un blockchain este o listă de înregistrări de date care ține evidența diferitelor criptomonede. Fiecare monedă digitală are propriul său blockchain, fiind diferite unele de celelalte.

Poly Network, o rețea descentralizată de activități financiare, afirmă că poate face aceste blockchain-uri diferite să funcționeze împreună.

„Suma de bani pe care ați furat-o astăzi este cea mai mare din istoria defi”, a scris echipa Poly Network într-o altă postare pe Twitter.

DeFi este un termen larg care se referă la aplicații financiare bazate pe tehnologia blockchain care funcționează fără intermediar ca brokeri și schimburi valutare, motiv peste care se numesc descentralizate.

Susținătorii acestor aplicații spun că ele fac tranzacțiile financiare mai eficiente și ieftine.

Atac pregătit și organizat

Odată ce hackerii au furat banii ei au început să îi trimită către diferite adrese de criptomonede. Cercetătorii de la compania de securitate SlowMist afirmă că monede digitale în valoare de peste 610 milioane de dolari au fost transferate către doar 3 adrese diferite.

Poly Network a îndemnat platformele de tranzacționare a criptomonedelor să treacă pe lista neagră tokenurile ce vin de la adrese folosite de hackeri.

Changpeng Zhao, CEO-ul Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, a declarat că este la curent cu atacul și că platforma „se coordonează cu toți partenerii noștri de securitate pentru a ajuta proactiv”, dar că „nu există garanții”.

SlowMist a anunțat pe Twitter că analiștii săi „au identificat adresa de mail, IP-ul și amprentele dispozitivului folosit de atacator” și că „încearcă să găsească indicii legate de identitatea atacatorului”.

Compania de securitate a mai notat că analiștii săi au ajuns la concluzia că atacul a fost unul „pregătit, organizat și îndelung plănuit”.

Aplicațiile DeFi au devenit o țintă principală pentru hackeri anul acesta, numărul atacurilor asupra platformelor descentralizate crescând de 3 ori față de 2020.

Numărul fraudelor legate de DeFi au crescut la rândul lor în 2021, reprezentând 54% din total fraudelor cu criptomonede, comparativ cu doar 3% în tot anul trecut.

Citește și: