Cum se simte inflația în buzunarul unui român cu salariul minim și al celui cu salariul de 3000 de euro, despre care vorbea premierul

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Miercuri, 11 august 2021, 11:57 Economie | Finanţe & Bănci


Cumparaturi-bon-magazin
Foto: Hotnews
Inflația îi afectează mai mult pe cei cu venituri mici decât pe bogați. De ce? Consumă aproape toate veniturile pe mâncare, în timp ce persoanele bogate au de unde economisi, chiar și la un consum ridicat (sau scump din punct de vedere al alimentelor pe care le consumă). Cu alte cuvinte, cineva care trăiește din salariul minim are de făcut alegeri importante când stă în fața raftului de la magazin.

O spune bine Daniel Kahneman în cartea „Gândire rapidă, gândire lentă”: „Oamenii care sunt săraci gândesc ca niște comercianți, însă dinamica este destul de diferită. Spre deosebire de comercianți, săracii nu sunt indiferenți față de deosebirile dintre câștig și renunțare. Problema lor este că toate alegerile lor sunt între pierderi. Banii cheltuiți pe un bun înseamnă pierderea unui alt bun care putea să fie achiziționat în schimb. Pentru săraci, costurile sunt pierderi”.

Concluzia că banii cheltuiți pe cumpărături nu sunt percepuți ca pierdere, spune el, este mai probabil să fie adevărată pentru oamenii care sunt relativ înstăriți. Cheia poate fi dacă sunteți conștienți, atunci când cumpărați un bun, de faptul că nu veți mai putea să vă permiteți un alt bun.

Asta trebuie să înțeleagă guvernanții, oricare ar fi ei, chiar și premierul Florin Cîțu, care se uită doar la cei cu 3.000 de euro. Dacă tăiem anumite categorii de bugetari, șefi din companiile de stat, expați și câțiva din IT, vom constata că sunt chiar puțini angajați cu salarii de 3000 euro sau peste.

În România avem o inegalitate mare a veniturilor. Dacă studiem situația pe decile de anul trecut, vedem că: cele mai bogate 10% dintre gospodării au venituri de 5,5 ori mai mari decât 10% cele mai sărace. Iar dacă ne uităm mai în detaliu, la 10% cele mai bogate, vedem că 92% reprezintă salarii.

INS chiar spune că observă o distanțare a celor cu veniturile cele mai mari față de restul.

Conform INS, 23,4% dintre gospodării nu pot face față cheltuielilor cu venitul total realizat. Din acestea, aproape 83% s-au aflat în imposibilitatea de a cumpăra produse alimentare suficiente pentru asigurarea hranei, în 2020.

În ceea ce privește întârzierea în a plăti la timp anumite servicii, 38,2% au avut probleme cu întreținerea locuinței, 15,7% cu energia electrică, iar 8,8% cu telefonul.

Circa 1,5 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim (cei din construcții au puțin mai mult). De aici plecăm.

Două buzunare: 1386 lei și 3000 euro


*Pentru că datele INS sunt pe anul trecut, luăm în calcul creșterea prețurilor de la începutul acestui an – ianuarie – iulie (deci nu rata anuală).
*Am luat ponderile pe gospodării, deoarece lucrurile nu diferă mult pe consum, în general.


Când discutăm despre inflație, ne uităm prima dată la consum (alimente, băuturi nealcoolice, locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili, îmbrăcăminte și încălțăminte etc.). De fapt, asta cântărește cel mai mult în cazul unei persoane cu salariul minim (1.386 lei), aproape tot, lucru confirmat chiar de datele INS.

Așadar, în acest caz este simplu de făcut un calcul despre cum este afectată de inflație o persoană care ia salariul minim, deși consumul este diferit de la o persoană la alta.

Dacă toți banii se duc în consum, va avea nevoie de încă 61 de lei pentru a-și susține actualul stil de viață. Așadar, va trebui să renunțe la anumite produse, dacă nu reușește să facă rost de acei bani. Momentan discutăm despre o medie. În realitate problema este că în inflație intră și mașini de spălat, frigidere, bilete de avion etc.

Dacă salariul său se duce strict pe mâncare, atunci va avea nevoie de 41 de lei. Totuși, mai are și alte cheltuieli, precum cele de igienă. Dacă luăm în considerare că prețul energiei a urcat cu peste 23%, deci are facturi mai mari, atunci are nevoie de mai mulți bani. Să presupunem că nu consumă foarte mult curent și avea anul trecut o factură de 50 de lei. Acum a ajuns la peste 60 de lei.

De precizat că persoanele cu venituri mici, așa cum spunea și Kahneman, trebuie să renunțe mereu la ceva: anumite alimente sau alte tipuri de produse. Ele se izbesc de creșterea prețurilor cel mai dur.

Pe de altă parte, cei cu peste 3.000 de euro au în general un alt stil de viață. Consumă mai mult și produse mai de calitate, mănâncă mai des în oraș. Datele INS arată că puțin peste 4.000 de lei ar reprezenta cheltuieli de consum. Așadar, tot ce este peste reprezintă bani care pot fi economisiți și investiți.

Consumul unor astfel de persoane (anumiți angajați la stat, companii de stat, expați, ori unii IT-ști) nu este afectat prea mult de inflație. Mereu rămân cu mulți bani – peste jumătate din salariu.

Așadar, la consumul lor, ei vor avea nevoie de încă 177 lei pentru a-și menține stilul de viață. (atenție, cum am spus și mai sus, am luat inflația de la începutul anului, nu cea anuală).

Având în vedere că ei economisesc destul de mulți bani, nu ar fi o problemă creșterea inflației. De fapt, presupunând că la banii ăștia au o oarecare educație financiară, poate singurul stres al lor ar fi cum să-i investească ca să bată inflația. Adică gestionarea acțiunilor pe piața de capital, fonduri de investiții și alte tipuri de active.

Inflația – printre laudele premierului de anul trecut și realitate


Prețurile cresc mai mult decât se anticipa inițial, ceea ce înseamnă că ne afectează pe toți, în special pe cei cu venituri mici. Inflația în sine înseamnă creșteri de prețuri. Așadar, avem deja inflație de peste 5% și, conform BNR, să ne așteptăm chiar la 5,6% la finalul anului. Apoi urmează o ușoară scădere a acesteia, până spre 3% la finalul anului viitor. Scăderea inflației nu înseamnă că prețurile scad, așa cum unii politicieni doresc uneori să dea de înțeles pentru a păcăli populația. Practic, explicând simplist, peste creșterea de prețuri de anul ăsta va mai fi încă 3%.

Premierul Florin Cîțu spunea la jumătatea lunii trecute, deranjat de o întrebare: “Şi îmi place că vorbim doar atunci când preţurile mai cresc puţin, dar nu vorbim de ele când scad”.

De fapt, nu am avut parte de scăderi de prețuri. Repetăm: inflația înseamnă creșteri de prețuri. Că mai scade la un anumit aliment sau alt produs prețul, nu e prea relevant. Dacă scade prețul la cartofi, nu înseamnă că suntem mai bogați. Nu mâncăm doar cartofi, ci și alte alimente.

Ori, noi am avut anul trecut inflație. Nu a fost dezinflație și nici deflație. Așadar, premierul a încercat să dea de înțeles că inflația ceva mai scăzută de anul trecut ar fi, de fapt, o scădere de prețuri, lucru contrazis de orice manual de economie.

Florin Cîțu în general exagerează. Să nu uităm declarațiile sale din 11 noiembrie 2020 când spunea că PNL a scăzut inflația:

„Guvernarea liberală A SCĂZUT rata inflației la cel mai mic nivel din 2017 și până acum!!! (sursa INS) (trei emoticoane cu biceps umflat n.r.). În luna octombrie rata inflației a scăzut la 2.2%. Este cea mai mică rată a inflației din septembrie 2017 și până acum.
Am promis că reducem rata inflației și așa am făcut. Rata inflației a scăzut în toată perioada de guvernare liberală. Foarte important și toți românii trebuie să știe. O rată a inflației mică inseamana în perioada următoare dobânzi mai mici. În perioade de criză soluția pe care au folosit-o cu succes - dobânzi reale zero sau negative”.


(Găsiți declarația pe pagina sa de Facebook, dar și în Google - în presa care a preluat-o)

Asta deși rapoartele BNR îl contraziceau în privința motivelor reducerii inflației și indicau fenomene exogene și scăderea cererii.

Dacă am fi mers pe logica lui Cîțu de anul trecut, atunci ar însemna că actuala guvernare nu este bună, dacă a crescut inflația așa de mult, nu? E ca o glumă în care considerăm că premierul sau PNL se considerau atunci adevărate fenomene economice cu putere internațională.

Evident, a fost o aberație ce a zis anul trecut.

Amuzant este că raportul pe 2020 publicat recent de Ministerul Finanțelor îi dă o lecție lui Florin Cîțu (fost ministru al finanțelor, actual ministru interimar și premier):

„Inflația anuală a evoluat pe tot parcursul anului 2020 pe o traiectorie descendentă, manifestată încă de la începutul anului, ajungând în luna decembrie la un minim de 2,06%, cu 1,5 puncte procentuale mai puțin decât în ianuarie, când a atins un maxim de 3,60%.

Reducerea ratei inflației a avut loc în condițiile unei contracții a cererii interne, a căror efecte au fost atenuate parțial de o depreciere a monedei naționale față de euro, în medie de 1,9%.

Încetinirea ratei anuale a inflației în ultima parte a anului 2020 a fost determinată de scăderea prețurilor legumelor și fructelor pe fondul unei oferte în creștere, dar și a unui efect de bază înregistrat pentru unele produse alimentare. Evoluția a fost atenuată parțial de majorările consemnate în decembrie la combustibil și țigări.

În medie, inflația a înregistrat în anul 2020 un nivel moderat, de 2,63%, creșteri peste medie remarcându-se la prețurile alimentare (4,80%) și la tarifele pentru servicii (3,10%), în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare s-au majorat doar cu 1,01%”.

Revenind, dincolo de ce spune premierul, realitatea este că România importă inflație. Noi cumpărăm bunuri din import în mare parte. De aceea avem deficitul acesta comercial așa de mare. Partenerii comerciali ai României au inflație. Peste toate acestea s-a suprapus liberalizarea pieței de energie. Dacă ne uităm pe tabelul cu inflația, vedem că și la combustibil au crescut prețurile (13%). Așadar, tot ce ajunge în supermarket e mai scump.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11716 vizualizari

 • -1 (15 voturi)    
  Persoanele bogate? (Miercuri, 11 august 2021, 12:23)

  risk_mdm [utilizator]

  Hai sa zicem ca la 3.000 de euro pe luna castigi mult, dar nici nu poti sa te numesti bogat :)) Daca esti si singurul din familie care aduce venituri , bogatia e si mai mare. Dar ce se intampla cu economiile acelui "bogat"? Muncesti ca spartul sa pui deoparte pentru zile negre, si te trezesti ca economiile tale isi pierd din valoare, odata cu inflatia. Deci inflatia ii afecetaza mai mult pe aia care au bani, ca le scade masiv valoarea reala a economiilor.
  • +6 (12 voturi)    
   Ești bogat (Miercuri, 11 august 2021, 14:20)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui risk_mdm

   dacă întrebi pe 90% din români. Unui pensionar român nespecial (adică care nu e fost procuror sau securist etc.) 15000 de lei pe lună i se pare S.F. Nici nu știe cum să se raporteze la o așa sumă, mai ales dacă îi spui în lei „vechi” (că așa se practică printre cei mai în vârstă).

   Desigur, când ne raportăm la îmbogățiții tranziției, 3000 de euro nu-i cine știe ce. Îi cam spargi într-o oră în club la Mamaia.
  • +2 (2 voturi)    
   Ai posbilitatea (Joi, 12 august 2021, 11:21)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui risk_mdm

   La 3k euro net lunar nu esti bogat. Insa ai posibilitatea sa devii bogat (milionar in euro) in 10-15 ani. Tocmai ca investitiile facute cu cap te protejeaza de inflatie. Cel care castiga 300 euro lunar nu are nici o sansa sa investeasca si sa se protejeze. Observ ca sunt persoane in Romania care nu au educatie financiara, desi castiga 3k euro net lunar. Asta e trist. Nu conteaza cat castigi, conteaza cat pui deoparte. Daca persoana 1 castiga 500 de euro lunar si pune departe 200, e mai bogata decat persoana 2 care castiga 3000 si pune deoparte 100.
   • 0 (2 voturi)    
    Cum? (Joi, 12 august 2021, 12:54)

    risk_mdm [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

    Ai putea sa explici asta in 3 fraze, dar care sa nu contina cuvantul risc sau noroc?
    • 0 (0 voturi)    
     Ia mura in gura (Marţi, 24 august 2021, 19:00)

     JohnR [utilizator] i-a raspuns lui risk_mdm

     Imobiliare, index funds, ETFs
 • -9 (15 voturi)    
  un job cu salariu mare necesita rabdare (Miercuri, 11 august 2021, 12:26)

  Laurell [utilizator]

  Cine vrea sa aiba un salariu mare trebuie sa astepte si 1 an. Sunt cateva firme care ofera salarii mari, decente.
  • +7 (7 voturi)    
   Cum? (Miercuri, 11 august 2021, 16:37)

   Ion Popescu NT [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

   Daca nu lucrezi in IT si esti top, sau medic in spital, sau patron, sef, boss, etc si esti simplu angajat, cum faci tu 3000 euro net in Romania?
 • +9 (15 voturi)    
  prosti (Miercuri, 11 august 2021, 12:28)

  1234_5678 [utilizator]

  In romania se merge pe principiul "a luat dar a si dat", de aici apar discrepantele acestea intre venituri. O minoritate ajunge sa controleze averi mai mari decat majoritatea. Era o poveste despre stalin in care a jupuit o gaina de vie si asa chinuita cum era, cand a inceput sa ii arunce niste boabe, a inceput sa se tina dupa el. Explicatia era ca nu conteaza cat ii nenorocesti pe fraieri, atata timp cat le arunci si lor niste firimituri. In concluzie, romania nu duce lipsa de gaini.
 • -3 (13 voturi)    
  Comparații greșite. (Miercuri, 11 august 2021, 12:29)

  asavreau [utilizator]

  Nu poți compara venitul unui om bine pregătit care muncește cu al unuia care nu muncește, primește ajutor social. De ce ar trebui cineva care primește ajutor social, pe care-l cheltuie în cârciumă și la păcănele, să aibă un venit îndestulător, comparabil cu al cuiva care muncește și este chibzuit. Elementele puse în balanță pentru analiză nu mi se par justificate. Unele produse sau scumpit și artificial și ulterior sau ieftinit. Iau cazul pepenilor care urmare a unei campanii media de creștere a prețului, au fost la început cu 2,5-3 lei/kg și acum au ajuns la 1 leu/kg. Multe care acum sau scumpit se vor ieftini-piața îi va obliga.
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 august 2021, 12:38)

  [anonim]

 • +12 (14 voturi)    
  60% din romani traiesc de pe o zi pe alta, saraci (Miercuri, 11 august 2021, 12:55)

  Radoh [utilizator]

  marea majoritate a romanilor traiesc de pe o zi pe alta, de la un salariu la altul pt ca dupa ce platesc rata la banca/chiria si intretinerea plus gazul si curentul electric raman cu bani de mancare si un tricou H&M
 • +5 (9 voturi)    
  se simt in iflatie pensiile speciale, sinCurile, (Miercuri, 11 august 2021, 12:56)

  hopsinoi [utilizator]

  salariile bugetare de lux. din buzunarele voastre in buzunarele lor.
 • -1 (5 voturi)    
  Exista o vorba din popor... (Miercuri, 11 august 2021, 13:17)

  Feroviarul [utilizator]

  ..."intinde-te cat ti-e plapuma"...cu toate ca tentatiile exista la tot pasul...
 • +3 (11 voturi)    
  Lol (Miercuri, 11 august 2021, 13:19)

  HP [utilizator]

  Premierul poate sa minta cat vrea, probabil isi inchipuie ca se adreseaza electoratului de tip PSD.

  Problema e ca electoratul PSD e fix ala afectat de inflatie si de cresterea preturilor, avand si veniturile mai mici, prin urmare minciunile premierului nu fac decat sa ii indeparteze in perspectiva anului 2024.

  Iar ceilalti din propria tabara nu au de ales decat sa ii repete cu ecou minciunile, desi nu le mai cred nici ei.
  • -2 (4 voturi)    
   ! (Miercuri, 11 august 2021, 17:10)

   chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Interesante comentarii pui. As putea spune ca ti-ai vandut sufletul comunistilor. Macar ai primit promisiunea ca devii nemuritor sau ca dupa ce treci pragul primesti 16 fecioare? Renegociaza contractul , sigur erai beat.
 • +8 (10 voturi)    
  ??? (Miercuri, 11 august 2021, 13:35)

  falcoind [utilizator]

  câți angajați au 3000+ euro net , câți au 1000+ net ?
 • +11 (15 voturi)    
  S-a facut dreptate (Miercuri, 11 august 2021, 13:48)

  VOX. [utilizator]

  Li s-au luat tchetele de vacanta si celor cu salariul minim, si celor cu 3-5000 euro. In mod democratic, fara discriminare.
  Pensiile speciale ale securistilor si tortionarilor au ramas neatinse, bineinteles.
 • +6 (8 voturi)    
  Comentarii rau-voitoare (Miercuri, 11 august 2021, 13:53)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ne-a asigurat premierul Cîțu că românii o duc mai bine ca oricând
 • +1 (1 vot)    
  Se simte jale (Miercuri, 11 august 2021, 15:17)

  Fanel01 [utilizator]

  E rau
 • -1 (3 voturi)    
  sa se renunte la bonurile valorice (Miercuri, 11 august 2021, 15:37)

  Barbaneagra [utilizator]

  Pai deh, mai socialistule, vrei si bani de mancare separat, si salariu baban. Roaga-l frumos pe patron sa nu iti mai scada salariul pana la nivel minim (ca sa nu mai plateasca nici el impozit ridicol) si sa puna bonurile "de masa" in salariu, asa, o chestie normala.
  Nu, mai frate, ca pe urma nu mai am cu ce merge la mall, la supermarket. Mai bine traiesc bine acu si p'orma om vedea, dar pana una-alta, sa-i rupem p'astia de la guvernare ca nu ne da nimic in plus de santa marie.
 • +2 (10 voturi)    
  Saraci (Miercuri, 11 august 2021, 16:23)

  gnd [utilizator]

  Cu adevarat saraci sintem daca consideram un salariu de 3000 euro un om bogat.
  Bogati sint aia care fac milioane de euro, nu 3000 de euro. La 3k de euro tot sarac esti doar ca iti mai permiti una alta, dar cam atat.
  • +1 (1 vot)    
   da? (Miercuri, 11 august 2021, 21:32)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui gnd

   dar la 1400 lei/luna cum esti?
  • 0 (0 voturi)    
   Gresit (Joi, 12 august 2021, 11:12)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui gnd

   Asta e mentalitate de sarac. Daca stii ce sa faci cu 3k euro net lunar, in 10 - 15 ani esti milionar in euro.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu chiar (Joi, 12 august 2021, 11:26)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui gnd

   Poti sa castigi milioane lunar si sa fii falit. Nu conteaza doar cat castigi, conteaza cat pui deoparte si cum investesti. Sigur ajuta sa castigi mai mult insa trebuie vazuta imaginea in ansamblu si nu trase concluzii pripite.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by