Horeca plătește o autorizație de funcționare la primării. “După Colectiv și situația legislativă, primăriile nu au mai eliberat acele autorizații de funcționare ca să nu fie în situația de a da cu subsemnatul”, a spus Ion Biriș, președinte HORA (Organizaţia Patronala a Hotelurilor şi Restaurantelor din România), în cadrul unei dezbateri cu privire la zero taxe pe salariul minim organizată de HotNews.ro.

Ion Biris, HORAFoto: Hotnews

“Pentru anii 2019 – 2021 a luat datele cu privire la câte business-uri sunt în industria Horeca. Am luat și datele de la primării cu privire la câte autorizații de funcționare au fost emise. În intervalul 2019 – 2021 s-au încasat 15 milioane de lei de către primării pe aceste taxe de funcționare. Ar fi trebuit să se încaseze 77 milioane lei”, a spus el.

Deci, spune el, „autoritățile locale au pierdut, fără să le deranjeze prea tare, 62 milioane lei”.

• Industria Horeca se roagă de ani de zile să plătească către autoritățile locale. Primăriile refuză să emită acele autorizații.

Autorizația este necesară acum pentru compensația de 20%

“Să mai zic că pentru măsura asta (compensația de 20% din diferenţa dintre cifrele de afaceri din 2019 şi din 2020 n.r.) trebuie să fie prezentată autorizația de funcționare. Toate dosarele zac la primării, care refuză eliberarea autorizației de funcționare”, a explicat Biriș.

• Nu noi suntem cei care păgubim bugetul statului, ci cei care îl reprezintă. Sunt 62 milioane de lei pe care vrem să-i plătim pentru acești 3 ani, iar primăriile nu au vrut să-i încaseze pentru că nu au vrut să ne elibereze autorizațiile de funcționare.

“Cunosc foarte multe cazuri de business-uri care nu au putut aplica pentru cei 20% pentru că nu aveau autorizația de funcționare emisă de primărie, cu toate că dosarul era complet”, a explicat președintele HORA.