Fiscul pare încântat de faptul că românii au ales să se înregistreze online în Spațiul Privat Virtual folosind „metoda revoluționară” prin Zoom. Conform unui comunicat al ANAF, 30.000 de contribuabili persoane fizice au optat pentru identificarea vizuală online iar, în medie, inspectorii au „identificat 16 persoane fizice în fiecare oră, din august 2020, momentul operaționalizării acestei metode și până în prezent”.

Discutie online ANAF pentru SPVFoto: Hotnews

Conform ANAF, Spațiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, disponibil 24/24, prin intermediul căruia contribuabilii depun declarații, cereri, solicită documente, verifică situația fiscală proprie ș.a.

Persoanele fizice sau juridice, care dețin certificat digital calificat, pot solicita înregistrarea ca utilizator SPV, iar persoanele fizice, care nu dețin un astfel de certificat, pot cere înregistrarea și pe bază de nume de utilizator și parolă.

Pentru a se înregistra în Spațiul Privat Virtual, fără a se mai deplasa la sediile ANAF, persoanele fizice care se înregistrează cu nume de utilizator și parolă au posibilitatea să opteze pentru identificarea la distanță prin “identificare vizuală online”.

Aprobarea înregistrării în SPV se poate realiza și pe baza verificării numărului unui document emis de Ministerul Finanțelor și/sau ANAF.