Economia a crescut în prima jumătate a anului cu 6,5% față de aceeași perioadă din anul trecut, potrivit unui comunicat transmis marți de Institutul Național de Statistică. În termeni trimestriali, PIB-ul a avansat în trimestrul al doilea 2021 față de același trimestru din anul trecut cu 13,0%. Statistica a revizuit de asemenea rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, de la 102,9% la 102,5% .

HotNews.roFoto: Hotnews

PIB-ul real a crescut cu + 1,8% în ritm trimestrial în trimestrul al doilea, ușor sub estimările noastre și sub mediana sondajului Bloomberg (de 2,0% ), scrie economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu, într-o notă destinată investitorilor. În ritm anual, economia a avansat în T2 cu 13,0% (față de 14,5% consensul Bloomberg și 15,4% estimarea noastră).

Ca urmare a revizuirii datelor, chiar și în scenariul unui an agricol bun, ne revizuim proiecția de creștere a PIB-ului peacest an la 7,4% pe an (în scădere de la 8,0%), arată BCR.

Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi.

Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.