Ciocnirea civilizațiilor. Portretul bugetarului, prin ochii șefului venit din privat Veterani români despre situația din Afganistan: „o mare durere” sau „nicio surpriză” Cu stema în frunte și toaleta în fundul curții Prețul RCA se duce la cer, după falimentul probabil al City Insurance Adrian Vasilescu, BNR: Mai avem şanse ca actualul val inflaţionist să se spargă până la sfârşitul anului? Valoarea tichetelor de masă și de creșă se va majora în semestrul II din 2021 (proiect) Ghinea: „Nu am luat de nevastă PNL. În privința lui Cîțu, suntem cu fundul în două luntri” Majorarea taxelor și impozitelor. Este aceasta o soluție? ● Scrisoarea impresionantă a regizoarei afgane Sahraa Karimi: “Avem nevoie de vocea voastră, în numele femeilor, copiilor și artiștilor afgani!” ​Inovație: aplicația care îți permite să pui întrebări direct unui medic Preţurile gazelor naturale au atins noi recorduri în Europa.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Ciocnirea civilizațiilor. Portretul bugetarului, prin ochii șefului venit din privat. Obișnuiți cu ritmul, rigorile și motivațiile mediului de lucru privat, oamenii de afaceri sau simplii angajați care au decis să ia taurul de coarne și să intre în politică, câștigând la vot conducerea unui oraș, județ sau sector din București, s-au ciocnit cu o specie de angajat de care știau doar din povești: bugetarul. Au aflat pe pielea lor cât de adevărate sunt clișeele care circulă despre muncă și bugetari, ce îi motivează și mai ales ce îi demotivează. Și de ce sunt ei mai protejați de lege decât orice alt muritor de rând din câmpul muncii, chiar și atunci când greșesc flagrant sau dau pe la serviciu doar când își amintesc. Pentru alegerile locale din 2020, Elena Lasconi a abandonat munca de jurnalist și aparițiile de vedetă tv la diverse evenimente, pentru a fi primărița Câmpulungului argeșean, unde locuiește de mai mulți ani. Radu Mihaiu a luat pauză de la antreprenoriatul în IT, după ce o mai făcuse o dată în 2016, când a lucrat cu ministrul Cristian Ghinea la Fondurile Europene, și a câștigat primăria sectorului 2 din București. Omul de afaceri Romeo Dunca și-a mutat atenția de la companiile din transporturi și imobiliare, prin care și-a clădit averea de milioane de euro, pentru a câștiga președinția consiliului județean Caraș-Severin, scrie Panorama.

Veterani români despre situația din Afganistan: „o mare durere” sau „nicio surpriză” . Peste 32.000 de militari români au fost în Afganistan timp de 19 ani. 27 dintre ei au murit, iar 227 au fost răniți. Zeci de militari au luptat sub tricolor în Afganistan timp de două decenii. Privesc acum cu durere la ce se întâmplă în locurile în care cândva au luptat sau in care au încercat să construiască o țară mai bună. ”O mare durere” simte Marius Apostol când vede filmările și fotografiile din ultimele zile din țara în care a fost în două misiuni. În 2011, bărbatul se afla într-un vehicul blindat pe o șosea din sudul Afganistanului. Mașina de luptă a fost aruncată în aer de insurgenți cu ajutorul unui dispozitiv improvizat ce conținea aproximativ 200 de kilograme de explozibili ascunși pe lateralele drumului. Alături de alți trei colegi, Marius Apostol a fost afectat de puterea exploziei, dar viața le-a fost salvată de blindajul vehiculului special conceput pentru a rezista la astfel de atacuri, scrie Europa Liberă.

Cu stema în frunte și toaleta în fundul curții. 4 august 2021 reprezintă o zi istorică pentru sătenii din Cislău. În Monitorul Oficial s-a publicat hotărârea de Guvern privind aprobarea stemei comunei buzoiene cu aproximativ 4.500 de locuitori. În scutul triunghiular, cu marginile rotunjite, au încăput un cal de aur, redat în întregime, din profil spre dreapta, și cinci prune argintii, fiecare cu codiță și cu câte o frunză mică. Alegerile simbolurilor par justificate: calul face trimitere la herghelia Cislău, singura din țară unde s-ar crește „pursânge englez”, iar prezența poamelor vorbește despre „profilul ocupațional al locuitorilor din zonă, și anume pomicultura”. 6 august 2021, o zi obișnuită din viața comunei Cislău. Pică într-o vineri, iar în primărie, la ora 12:30, nu se mai află nici măcar un singur angajat. Primarul Dumitru Mitroiu, de la PSD, este în funcție din 1996. A furnizat un subiect pentru presa națională după ce la parada de Ziua Națională a scos la defilare și mașinile de gunoi, cu angajații cocoțați pe cupa din spate a vehiculului fluturând cu mândrie steaguri tricolore, scrie PressOne.

Prețul RCA se duce la cer, după falimentul probabil al City Insurance. Prețurile au crescut deja, iar marile companii mută exact ca în criza din 2015-2016. Prețul RCA se va dubla în cel mai bun caz, dacă City Insurance dispare de pe piață, arată date de vânzări analizate de Economica.net. La fel ca după falimentele Astra și Carpatica, marile companii multinaționale se pregătesc să fugă pe cât posibil de RCA crescând tarifele practicate. Și tot ca în anii 2015-2016 unele companii refuză chiar și să coteze pe anumite segmente de clienți, cum ar fi transportatorii internaționali. La acest capitol, spun oamenii din piață, se remarcă Uniqa (prezentă oricum doar simbolic în piața RCA), Euroins (care a evitat mereu zona aceasta) și Grawe (companie de mici dimensiuni, care a avut perioade în care a arătat că ia mai mult RCA decât poate duce). Firmele care încă dau cotații au dus comisoanele brokerilor la niveluri foarte mici, adică 1-2% și au crescut prețurile, arătând clar, ca și în 2015-2016, că nu vor să vândă, scrie Economica.net.

Adrian Vasilescu, BNR: Mai avem şanse ca actualul val inflaţionist să se spargă până la sfârşitul anului? În actuala conjunctură însă, când au intervenit probleme complexe, indubitabil se impun soluţii complexe. Pentru că acum avem de-a face cu o inflaţie perfidă, ce a indus decalaje periculoase între preţurile marii majorităţi a bunurilor şi serviciilor şi cele ale unor produse cum sunt pâinea, curentul electric, gazele naturale, combustibilul, serviciile medicale, unele suferind scumpiri şocante. O inflaţie care, din ianuarie şi până în iulie curent, crescând de la o lună la alta, a urcat de două ori şi jumătate, de la o rată anualizată de 2 la sută până la 5 la sută. Nu întâmplător, deci, la conferinţa de presă din prima parte a lunii august, guvernatorul BNR a subliniat apăsat că „sub rata de 1,25 la sută nu vom mai coborî dobânda de politică monetară!“…Lăsând să se înţeleagă că, în schimb, dacă realitatea o va cere, această dobândă ar putea să crească, scrie ZF.

Valoarea tichetelor de masă și de creșă se va majora în semestrul II din 2021 (proiect). Valoarea tichetelor de masă și a celor de creșă urmează să fie majorată din toamnă, potrivit unor proiecte de ordin puse luni în dezbatere la Ministerul Muncii. Creșterea sumelor este prevazută începând cu luna octombrie și ar urma să se aplice până în luna martie 2022, inclusiv. Cele două propuneri de acte normative - Proiectul de ordin pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă și Proiectul de ordin privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă - ar urma să crească sumele primite de salariați pentru semestrul II al anului 2021, astfel: valoarea nominală a unui tichet de masă va crește de la 20,01 lei, cât este în prezent, la 20,09 lei; valoarea nominală lunară a tichetelor de creșă va crește de la 480 de lei, cât e acum, la 490 de lei, potrivit avocatnet.ro.

Datele semnal arată o creștere economică de top în T2, dar: dar Atenție la creșterea prețurilor ! Distribuția PIB pe parcursul anului, în mod uzual de tip 45%/55%, cu pondere mai mare a rezultatelor brute din partea a doua a anului arată că, pentru a se realiza noua prognoză a CNSP, de +7% creștere economică pe total 2021, ar trebui să obținem în S2 un rezultat brut de +7,4% (ecuația aferentă e de nivel gimnazial). Adică să continuăm trendul de creștere de la începutul anului, scrie Curs de Guvernare.

Ghinea: „Nu am luat de nevastă PNL. În privința lui Cîțu, suntem cu fundul în două luntri”. În cazul scandalului legat de faptul că premierul Florin Cîţu a fost prins conducând băut în SUA, decizia formaţiunii din care face parte este că „nu poţi să îl aperi pe Florin Cîţu, dar nici să îl ataci, pentru că eşti cu el în guvern şi atunci suntem cu fundul în două luntri". Cristian Ghinea a fost întrebat, marţi seară, la Digi 24, despre situaţia premierului Florin Cîţu legat de condamnarea în SUA. „Vreau să cred că nu fac balet politic, dar nici nu vreau să tot răspundem noi pentru deciziile luate de alţi oameni. Noi nu am luat de nevastă PNL-ul. Suntem într-o coaliţie de guvernare, românii au votat 15% USR-PLUS, un procent PNL, un procent UDMR. Dacă dumneavoastră aveaţi altă configuraţie politică. Să tot răspund eu că numeşte PNL pe nu ştiu cine, că ce a făcut Florin Cîţu când era tânăr, că Marcel Ciolacu, care era şomer, prieten cu Omar Haysam în tinereţe, a devenit un far moral al tinerilor din România, este ceva foarte amuzant. Dar nu vreau să tot răspund pentru deciziile altora”, a transmis Ghinea. El a precizat că mesajul primit de la partid pe această chestiune a fost "nu poţi să îl aperi pe Cîţu, dar nici nu poţi să îl ataci pe Cîţu, că eşti cu el în guvern, ceea ce e corect", scrie Newsweek.

Majorarea taxelor și impozitelor. Este aceasta o soluție? Majorarea taxelor și impozitelor, poate fi aceasta o soluție pentru rezolvarea problemelor bugetare? Cum va reuși România să iasă din acest cerc vicios? Mă refer la deficitul bugetar, deficitul de cont curent, creșterea economică bazată pe consum, fără majorarea taxelor și impozitelor. Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 2,96% din Produsul Intern Brut după prima jumătate a acestui an, de la 2,29% din PIB la finalul lunii mai, însă față de perioada corespunzătoare din anul precedent soldul negativ este în scădere. Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 33,81 miliarde de lei (2,96% din PIB). Deficitul este în scădere față de cel de 45,17 miliarde de lei (4,28% din PIB), înregistrat în aceeași perioadă a anului 2020. În perioada ianuarie-iunie 2021 cheltuielile de investiții au fost cu 5,23 miliarde de lei mai mari fată de aceeași perioadă a anului precedent. Plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 8,11 miliarde de lei, scrie project-e.ro.

Scrisoarea impresionantă a regizoarei afgane Sahraa Karimi: “Avem nevoie de vocea voastră, în numele femeilor, copiilor și artiștilor afgani!” Regizoarea de film Sahraa Karimi a transmis ieri lumii cinematografice o scrisoare deschisă în care imploră media și artiștii din toată lumea să vorbească despre criza umanitară din Afganistan. Aceasta descrie situația tragică din țara sa și subliniază abuzurile asupra femeilor și copiilor: “Talibanii ne-au masacrat oamenii, au răpit mulți copii, au vândut fete – copile, drept mirese pentru bărbații lor, au omorât o femeie pentru hainele pe care le purta, au scos ochii unei alte femei, au ucis și torturat mulți dintre comedianții noștri, au ucis unul dintre poeții noștri, au ucis șeful culturii și al mediei, au ucis oameni afiliați guvernului, au spânzurat bărbați în public. Familiile sunt în tabere din Kabul, după ce au plecat din orașele lor și stau în condiții inumane. Bebelușii mor fiindcă nu au lapte. Este o criză umanitară și, totuși, lumea întreagă tace, scrie Culturaladuba.ro.

​Inovație: aplicația care îți permite să pui întrebări direct unui medic. Doi antreprenori români au creat o aplicație de telemedicină care s-a dovedit esențială în timpul pandemiei pentru a înlocui căutările pe Google cu discuții cu specialiști. Cu mult înainte ca totul să se mute online, doi antreprenori români, Emilian Rădoi, lector la Universitatea Politehnica București, și Cosmin Dumitrache, inginer software, au pariat pe o aplicație dedicată telemedicinei, Medic Chat. Deși la început s-au lovit de reticența tuturor, cei doi au continuat să construiască platforma românească de telemedicină Medic Chat. În prezent, aceasta este evaluată la peste 3 milioane euro, scrie MindcraftStories.ro.

Preţurile gazelor naturale au atins noi recorduri în Europa. Preţurile gazelor naturale în Europa, deja ridicate în urma livrărilor ruseşti reduse din această vară, au atins un nou record luni, în urma deciziei Gazprom de a nu pompa prin Ucraina decât foarte puţine gaze suplimentare, relatează France Presse. Potrivit sursei citate, preţul la gaze în Europa a atins maximul său istoric, depăşind pragul de 585 de dolari pe mia metri cubi imediat după decizia Rusiei de a nu acoperi decât 4% din capacitatea suplimentară de tranzit a gazelor oferită de Ucraina pentru luna septembrie, transmite Agerpres. Asta în timp ce preţul la gazele naturale în Europa înregistrase deja niveluri record în faţa cererii crescute şi a nivelului de stocare mult mai scăzut decât de obicei, ceea ce provoacă îngrijorări în perspectiva iernii,

scrie Adevarul.