Creșterea economică lăudată de Cîțu, pe înțelesul tuturor. Cine o simte, cum s-a făcut și la ce a dus. Din toamnă mulți vor suferi din cauza scumpirii energiei. „Sună bine, nu?”

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Miercuri, 18 august 2021, 12:47 Economie | Finanţe & Bănci


Recuperare economica
Foto: Pixabay
Creșterea economică e de fapt o recuperare ce a venit la pachet cu multe „boli ce vor trebui tratate”. În plus, din toamnă – iarnă multe persoane vor suferi în urma facturilor ridicate, a inflației, în general. „Sună bine, nu?”, ca să-l parafrazăm pe Florin Cîțu cu declarațiile de marți seară. Creșterea economică, citită de Cîțu de pe foaie, a fost realizată de consum, o spun economiștii cu care a discutat HotNews.ro. Bugetarii, în principal, reprezintă categoria care nu a fost afectată de pandemie. Numărul lor chiar a crescut. Pentru că anul trecut au fost restricții, mulți s-au abținut de la cheltuieli, iar acum nu mai e cazul. Au început să cheltuiască acum banii de anul trecut. De unde au venit banii? Din împrumuturi. Așadar, avem creștere economică din consum și datorie.

HotNews.ro a discutat cu trei economiști pentru a explica pe înțelesul tuturor ce se întâmplă și la ce să ne așteptăm: Mircea Coșea, Petrișor Peiu și Radu Crăciun.


Elementele pe care trebuie să le luăm în considerare: consumul pe primul loc


„E o recuperare foarte bună. Nu putem să negăm lucrul ăsta. Arată că România are un progres față de țările din jur pentru că procentul este foarte important”, spune Mircea Coșea.

Când ai fie creștere economică, fie recuperare, spune el, trebuie să pui în discuție două elemente, care în teoria economică sunt de bază din acest punct de vedere:

1. Ce a determinat această recuperare?

2. Care sunt efectele ei?

*la aceste două întrebări, Mircea Coșea răspunde în declarațiile de mai jos


Dacă ne uităm, conform datelor statistice, ce a condus la această recuperare, afirmă Coșea, o să vedem că într-o manieră covârșitoare este consumul. Domnul prim-ministru spune că sunt investițiile, dar conform datelor statistice, consumul este pe primul loc.

Al cui consum?


A fost un consum care a fost determinat de mai multe elemente.

„Marchează etapa de ieșire din etapa aceea de pandemie când populația a ieșit din casă, a început să fie mai liberă și și-a consumat banii pe care nu îi consumase în perioada restricțiilor. Este o sumă importantă care a intrat în consum”, a explicat Coșea.

De unde vine suma asta?

„Suma asta vine din lichiditatea pe care au adus-o în economie salariile din sectorul public. Sectorul public în România este mult mai bine salarizat decât cel privat și nu a avut de suferit în timpul pandemiei. Nu s-au văzut blocări de salarii, reduceri de salarii, șomaj și așa mai departe”, a explicat economistul citat.

• Sectorul public, mă refer la cel ministerial, administrativ, birocratic, a fost mărit. Statistic încă vreo 4.000 de oameni au intrat în această perioadă în sectorul public plus mia aceea de oameni pe care Ministerul Muncii a adus-o pentru citirea dosarelor de pensii.
• O masă importantă de bani a apărut în societatea românească în acea perioadă pentru că nu s-a dus la capăt reforma pe care Guvernul Orban, de fapt, nu Guvernul Cîțu, a promis-o de echilibrare a veniturilor din salarii dintre sectorul public și privat. Sectorul public a rămas neatins de pandemie, deci au fost bani.

Ce fel de consum am avut?


Am avut un consum care în proporție de 80% a constat în importuri.

Care a fost cauza acestor importuri?


„În această perioadă economia României nu a performat, nu a produs, nu a adus pe piață bunuri care să fie consumate. Aici ne gândim la bunurile alimentare pe care le-am importat într-o manieră covârșitoare”, afirmă Mircea Coșea.

Potrivit acestuia, creșterea importurilor a creat un lucru care este extrem de periculos pentru viitor, și anume: a ridicat foarte mult deficitul balanței comerciale.

• Deficitul balanței comerciale care este o bombă cu ceas în orice economie, mai ales la noi, a crescut foarte mult.

Cum s-au realizat lucrurile astea? Cu ce finanțări? De unde bani pentru sectorul public?


„Din împrumuturi, este răspunsul. În această perioadă a avut o creștere aproape explozivă a împrumuturilor pe care România le-a făcut, ducând-o într-o situație nemaicunoscută până acum în România. Adică aproape 50% din datoria publică a ajuns în PIB, lucru foarte grav”, a explicat analistul economic.

• Au fost niște elemente fixate, în principal, de îndatorarea țării într-un ritm și într-un volum nemaicunoscut până acum.

• Deși procentul de recuperare este mare, în același timp a creat daune majore dezechilibrelor macroeconomice.

Care au fost efectele acestei recuperări și de ce nu a crescut nivelul de trai


Ar fi trebuit ca această creștere să ducă la o ridicare a nivelului de trai din România, spune Coșea.

Potrivit acestuia, o creștere de 13% trebuia măcar jumătate să fie vizibilă în creșterea puterii de cumpărare.

„Aici lucrurile s-au format invers. Adică salariile au crescut în România, dar într-o pătură foarte subțire a populației: 1%. Chiar premierul a recunoscut. Restul trăiește în mare parte la nivelul salariului minim sau la nivelul celui mediu”, a explicat el.

• Deci, veniturile din pensii și salarii n-au crescut. Au crescut disproporționat.

• Înseamnă că România are încă o problemă. În loc să ducă la egalizarea nivelului de dezvoltare și de viață în regiunile țării și pe categorii socio-profesionale, în această perioadă s-a întâmplat tocmai invers. S-a creat o diferențiere între aceste categorii.

Creșterea prețurilor și efectul facturilor la energie din iarnă pentru populația cu venituri mici


Această recuperare economică a fost făcută în condiții de creștere a prețurilor într-o măsură foarte importantă.

„Aici nu trebuie să invinuim Guvernul României. Această creștere a prețurilor vine din exterior. Ea este un fenomen global care ajunge și în România. Este o chestiune pe care o simțim. O simțim și mai mult în viitor pentru că această creștere a prețurilor la nivel global a dus la creșterea prețurilor și în România”, a precizat Mircea Coșea.

Se adaugă și niște chestiuni proprii în România, spune el: incapacitatea de a reglementa liberalizarea pieței energiei, ceea ce a dus la foarte mari creșteri de tarife la energie, incluzând combustibili, electricitate, gaze.

• Avem acum cele mai mari tarife la electricitate din Europa, iar lucrurile merg spre rău în viitor, pentru că în condițiile iernii, tarifele mari la căldură, la apa caldă, va aduce mari prejudicii populației cu venituri mici.

• Fără să vorbim politic, fără să condamnăm pe cineva, asta e realitatea.

„Această creștere economică trebuie să o privim foarte rezervat. Nici nu trebuie să dăm cu pietre în ea, pentru că e totuși o ridicare a nivelului, iar pe de altă parte nici nu trebuie să o transformăm în miracol, într-o victorie asupra pandemiei și a crizei globale pentru că nu e chiar așa. Această creștere nu ne dă garanția că lucrurile vor merge foarte bine în viitor”, explică Mircea Coșea.

De ce?

„Nu avem sănătatea economiei care să împingă lucrurile astea, iar pe de altă parte factorii externi sunt îngrozitor de complicați. Nu mă refer numai la criza globală, ci la efectele în plan economic ale situației din Afganistan. Asta înseamnă o destabilizare a zonei care se va simți și în România și, mai mult decât atât, un nou val de imigranți pe care cu greu economia României îi va asimila. Dacă va fi așa cum se aude, adică o cotă pe care trebuie să o luăm, oricum imigranții vor veni, cu cotă sau nu”, conchide Coșea.

Ce boli economice a adus recuperarea României


Lui Petrisor Peiu i se pare că avem de-a face cu o revenire la nivelurile din 2019, o recuperare completă.

„Este ca și cum te-ai fi refăcut după o boală, dar rămâi cu sechele mari. Avem deficitele astea în creștere, datoria publică este în creștere, iar dacă nu vor fi tratate vor face ca la viitoarele boli să fie mai rău”, a precizat Peiu.

• E bine că a avut loc această revenire la nivelurile de dinainte de criză, dar asta se întâmplă peste tot în Europa de Est. Nu suntem nici primii, nici ultimii. Avem un ritm mai bun ca alții, iar față de alții stăm mai rău. Stăm mai rău față de Ungaria, Polonia, dar stăm mai bine decât cehii și bulgarii. Depinde cu ce ne comparăm.

Trebuie să ne îngrijoreze acumularea unor sechele pe termen lung în organismul economic:

• Vorbim de datoria publică, care fiind mai mare are și un serviciu mai mare, deci vom plăti mai mult pe dobânzi.
• Vorbim de deficitul bugetar care se pare că și anul acesta va fi destul de mare: va depăși 80 miliarde de lei.
• Vorbim de deficitul comercial care va depăși 20 de miliarde de euro la bunuri și, probabil, 10 miliarde pe total. Vom rămâne cu acest deficit comercial foarte mulți ani de acum înainte.

„Toate aceste lucruri trebuie luate în serios și văzut cum se pot diminua efectele acestor boli care ne-au rămas după criza asta. Ne-am făcut bine, dar am rămas cu niște boli importante”, precizează Petrișor Peiu.

Facturile care vor veni, vor inhiba consumul populației


„Nu-mi dau seama cât de mult va inhiba un anumit tip de consum creșterile de prețuri la produsele energetice. E posibil să avem o inhibare a consumului, la un moment dat, sau chiar o afectare a industriei de creșterile astea de prețuri la energie electrică și la gaze”, a precizat Petrișor Peiu.

• Sunt industrii care depind mult de gaz. Multe depind de electricitate.

„Când vor realiza oamenii care sunt noile facturi prin septembrie-octombrie, s-ar putea să fie o inhibare a consumului”, a precizat el.

Nu ar fi trebuit să ne dorim o creștere mai mare: am fi avut dezechilibre și mai mari


„O revenire economică de o astfel de magnitudine este fără doar și poate o veste bună. Și asta în primul rând pentru că arată o foarte bună reziliență a economiei românești la socul economic produs de pandemie”, este de părere Radu Crăciun.


Oare chiar ar fi trebuit să ne dorim o creștere mai mare?


„Privind la tensiunile care se acumulează în economie pe fondul acestei rate de creștere, as zice că mai degrabă nu. Deja vedem cum inflația depășește așteptările BNR, deficitul de cont curent în creștere, o piața a muncii în care cererea nu e satisfăcută de ofertă”, a explicat el.

De ce ratele de creștere ridicate aduc dezechilibre?


„Pentru că principala problemă a României rămâne aceeași de acum 10 ani: incapacitatea de creștere a PIB-ului potențial, adică a unui potențial de creștere mai ridicată, care să fie susținută fără acumularea de dezechilibre. Iar pentru ca asta să se întâmple, ai nevoie de o strategie de dezvoltare cuprinzătoare și asumată. Ceva ce România nu a avut niciodată”, conchide Crăciun.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12626 vizualizari

 • +19 (27 voturi)    
  evaluare facuta de teparica, are vreo valore se (Miercuri, 18 august 2021, 13:14)

  hopsinoi [utilizator]

  poate baza cineva pe ea?
  • -4 (22 voturi)    
   Noi să consumăm dacă avem bani (Miercuri, 18 august 2021, 13:56)

   Laurell [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Cine are bani poate cheltui o parte din aceștia pentru bunuri și călători.
   Salariul minim pe economie trebuie să fie majorat de guvern pentru ca să nu pierdem bani.
   Mulți patroni nu trec salariile intregi pe contract, le dă în mână angajaților, la bugetari nu se poate.
   • +6 (8 voturi)    
    vorbesti prostii! (Miercuri, 18 august 2021, 16:22)

    wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

    cel putin companiile straine multinationalele NU dau bani in plic angajatilor NICIODATA! diferentele dintre salariile bugetarilor si cele ale privatilor in romania sunt uriase! sunt record mondial! in romania este cea mai mare taxa pe munca/salarii din europa! altfel n-ar fi bani de pensii speciale si de sporurile animalelor politice! patronul roman asacum e el plateste acelasi salariu brut la stat doar ca in polonia ungaria si slovacia doar ca angajatul slovakul si ungurul au netul mai mare, deci pleaca acasa la sfarsitul lunii cu bani mai multi! statul nu iifura pe privati maghiari si slovaci ca sa dea la pensii speciale si animalelor politice! iar daca sunt si patroni romani (pote conectati la banii statului) care mai dau si bani in plic este tot vina bugetarului care nu care trebuie sa-i verifice si sa-i amendeze! deci tot animalele politice nu iisi fac treaba!
   • +7 (7 voturi)    
    obligatoriu toti pe contributivitate! (Miercuri, 18 august 2021, 16:32)

    wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

    Fara eliminarea furtului numit pensii speciale de la 42 de ani si fara o depolitizare, reformare si o restructurare consistenta a aparatului bugetar tara se va prabusi sub datoriile uriase care tot cresc! este adevarat ca si alte tari au facut datorii dar nu au bagat banii in pensii speciale obscene de la 42 de ani si in salariile si sporurile bugetarilor(bugetari platiti dublu fata de privati, record mondial)! alte tari au bagat banii imprumutati in autostrazi in cai ferate in infrastructura i nenergie in scoli in spitale etc, i nschimb noi platim regeste pt romania specialii si bugetarii! ne de oare ne depopulam mai repede decat siria si afganistanul? pt ca ne batem joc de romanii care nu sunt 'esentili' si ii inrobim mai rau decat o fac talibanii cu poporul lor!
  • -5 (17 voturi)    
   Campania anti-Citu, efect negativ asupra coalitiei (Miercuri, 18 august 2021, 14:14)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   "Dezvaluiri", linsaj mediatic, acum ajungem sa ne intristam ca avem crestere economica in top 10 din cele 27 tari UE, masochism tipic si cadere brutala in sondaje a intentiei de vot pt PNL (spre 20%) si USR (sub 10%). PSD-AUR profita din plin..

   Inflatia e de natura exogena, e produsa de marile economii ale lumii, nu de Romania, Ungaria sau Polonia.

   "Efect de baza mecanic" la recuperarea economica dupa prabusirile PIB-urilor din 2020 se intampla peste tot in Occident, nu doar in Romania, e si normal sa fie asa.

   Ce face diferenta este ritmul anual, rapiditatea cu care unele tari recupereaza si aici Romania sta clar mai bine decat majoritatea tarilor europene si occidentale.

   Consumul e pe primul loc peste tot in Occident in acest moment, din USA pana in Romania, datorita sumelor uriase de bani investite prin programele care au ajutat la nivele nationale.

   Iar acum vin alte sume uriase in economiile UE/USA, de data asta speram ca ultramajoritar spre investitii, prin programe europene comune (si prin programul pt infrastructura aprobat in USA).

   Datoria publica e o problema peste tot in Occident, sunt rare tarile care au pastrat o disciplina bugetara severa (Germania e un exemplu, interzice constitutional sa aiba deficit), majoritatea sunt cu mult mai indatorate decat Romania si par decise sa faca si mai multe datorii pt a relansa economiile.

   Deficit bugetar are toata lumea acum in UE, pana si in Germania se discuta despre o eventuala revenire la un usor deficit bugetar.

   Romania trebuie sa aiba o mult mai mare exigenta a cheltuirii banului public, disciplina bugetara ne va ajuta in masura in care va exista vointa politica.

   Problema noastra prioritara ramane deficitul de cont curent, importam prea mult in raportam cu ce exportam (desi avem si la export record istoric, creste an de an).

   Sustinerea exporturilor si a productiei interne (prin investitii publice si private), descurajarea unor importuri, disciplina bugetara stricta, reducerea fraudei.
   • +1 (13 voturi)    
    Wow! (Miercuri, 18 august 2021, 15:41)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    1."Ce face diferenta este ritmul anual, rapiditatea cu care unele tari recupereaza si aici Romania sta clar mai bine decat majoritatea tarilor europene si occidentale." Tu glumesti cu noi? Ia zi tu care-i "majoritatea" aia de-o intrecuram?
    2. "majoritatea sunt cu mult mai indatorate decat Romania ". Aceeasi rugaminte ca la 1.
    Altfel, sfaturi economice de cl. XII garla, bune de pus in rama sa se bucure familia.
    • +3 (11 voturi)    
     Romania a depasit nivelul din 2019 inca din T1 (Miercuri, 18 august 2021, 16:14)

     animatron [utilizator] i-a raspuns lui atc

     Pana acum (T2), potrivit Eurostat, nu sunt decat 4 tari care au recuperat scaderea economica si chiar au depasit putin PIB-ul pe care il aveau la sfarsit de 2019, inainte de declansarea pandemiei.

     Romania (cu 7% peste PIB 2019, avea deja +0,1% in T1), Lituania (3,5%), Suedia (1,1%) si Letonia (0,5%).

     In acest moment, in raport cu PIB 2019, recuperarea nu e terminata in nici o alta tara UE:

     Spania e la -6,1%, Cehia -3,9%, Italia -3,9%, Portugalia -3,4%, Austria -3,3%, Franta -3,1%, Germania -3,0%, etc.

     Toata zona euro e inca pe minus, in T2 2021 fata de nivelul de PIB pe 2019, deci nu a recuperat si asta e veste proasta pt ca Romania acolo exporta in principal.

     Romania e printre rarele tari din lume care au avut revenire economica in V, au recuperat total caderea pandemica si acum e pe crestere rapida.

     Astea sunt cifre oficiale, Eurostat, nu ale dlui Citu, sunt rapoarte ale institutiilor internationale.
     Cifre care confirma ca Romania are o datorie publica (circa 50% PIB) mai redusa in comparatie cu majoritatea statelor UE (doar cateva stau mai bine ca noi).

     Nu trebuie amestecata politica cu factualul economic, indiferent de opiniile Dvs. partizane.
     Daca sunteti economist ar trebui sa stiti ce e un "deflator" si cum sa calculati un PIB sau o rata de crestere/scadere.
     • -2 (4 voturi)    
      PIB (Miercuri, 18 august 2021, 18:40)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui animatron

      ".... potrivit Eurostat, nu sunt decat 4 tari care au recuperat scaderea economica si chiar au depasit putin PIB-ul pe care il aveau la sfarsit de 2019, inainte de declansarea pandemiei...Romania (cu 7% peste PIB 2019,..."Daca sunteti economist ar trebui sa stiti ce e un "deflator" si cum sa calculati un PIB sau o rata de crestere /scadere" Nici vorba sa stiu ce-i un "deflator"! Ce stiu. insa, este sa citesc si sa inteleg ce-am citit, spre deosebire de multi priceputi de pe-aici. Si hai sa verificam ce-ati afirmat, utilizand datele INS:
      - PIB Ro./ 2019 = 223 mld E.
      - PIB Ro. / 2020 = 214 mld. ( 94,1 % fata de 2019).
      Atunci, , cum spuneati, cu 7,1% peste PIB 2019, Ro. ar avea AZI un PIB = 238, 6 mld.E Nu vi se pare un pic cam exagerat, cumva? Poate va mai ganditi!?
    • +2 (14 voturi)    
     Lasa-l ma pe animatron! (Miercuri, 18 august 2021, 16:39)

     Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui atc

     Bate campii cu gratie.Partea buna a povestii ''Cutu sef la liberali'' o vom vedea in 2024 cand acest partid va prinde cu greu parlamentul.Cutu este groparul liberalismului,asa chior cum este el in Romania.Scopul lui si al celor din culise este sa puna mana pe banii imprumutati.Restul nu conteaza.Poporul va plati datoriile iar altii vor ajunge milioanari in euro.
     • -1 (3 voturi)    
      la mezat (Miercuri, 18 august 2021, 20:43)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

      Teama mi-e ca au un scop ceva mai "inalt": sa vanda- impreuna cu Prompterul national- ce-a mai ramas din economia profitabila a Ro. catre stapanii care i-au pus pe functii exact in acest scop. Prin -asa zisa- listare pe bursa. ca doar n-or sa vina investitorii pentru "green-fields'-uri, cand li se vor face cadouri -practic la preturi de nimic- tot ce-a construit profitabil un popor. Plocoanele oferite la intrarea in UE si NATO sunt un bun exemplu de urmat de actualii vanzatori de tzara.
  • +8 (24 voturi)    
   Cine mai are incredere in Cutzu ? In afara de SIE (Miercuri, 18 august 2021, 14:41)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   omul e mincinos cronic si laudaros fara masura.
   adica un caracter de 2 bani, cam cat cresterea economica reala din buzunarele romanilor
   • -1 (1 vot)    
    Dacă preferi să pui porecle. (Joi, 19 august 2021, 9:33)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Te compromiți și arăți înclinațiile spre sectorul infractorilor. Porecle, tatuaje, manele multă gălăgie, dar nu spui nimic .Verifică, te încadrezi.
 • +8 (32 voturi)    
  mda (Miercuri, 18 august 2021, 13:21)

  SoulSearcher [utilizator]

  lasati-o mai moale.. ca energia s-a scumpit tot timpul vara... ca apoi sa se resimta pe timp de iarna..

  in rest, toti sunt economisti si analizeaza cifre... dar in teren nu se duce nimeni sa vada ca a crescut consumul, constructiile, achizitiile.. etc

  nici asa nu e bine... hai sa facem foame cu totii ca doar unora sa le fie bine... nu ? adica bancherii si economistii lu` peste care traiesc doar din datul cu parerea.. si n-au muncit o zi in viata lor efectiv.
  • -4 (14 voturi)    
   Pe ce baza vrei tu analizele "in teren" ? (Miercuri, 18 august 2021, 14:45)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Realitatea se masoara in indicatori economici cuantificabili, nu la vizite in teren si apoi la dat cu parerea dupa filtrul fiecaruia...
   • +5 (9 voturi)    
    mda (Miercuri, 18 august 2021, 16:57)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    da.. in economii fiscalizate unde totul se declara corect

    nu in Romania unde totul se da pe sub mana, fara facturi, fara nimic

    eu iti pot zice concret ca in vanzari si constructii totul s-a dublat din mai si pana in iulie... este o cerere imensa, nu se face fata la cati bani au romanii de dat in aceste sectoare.
   • 0 (0 voturi)    
    ptr soul... (Miercuri, 18 august 2021, 20:15)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    daca sunt cheltuieli care pot sa fie amanate, deci nu strict necesare, poti sa renunti la bunurile/ serviciile/ lucrarile respective.

    Este clar ca toata lumea cere si atunci cand cererea este asa de mare isi permit sa creasca preturile. Daca nu se va inghesui lumea atunci este normal, in special la alimente, preturile sa scada - se intampla si la alte bunuri - nu prea in constructii.

    Nu este prost cel care cere si cel care da...

    Uite, de exemplu, ca nu prea se mai ingramadeste romanul sa mearga la mare in RO si deci aia care tin preturile sus nu prea mai au clienti - marea majoritate, cu venituri mai modeste, prefera sa mearga in Bulgaria de exemplu sau chiar in Grecia.

    dar, pe de alta parte, sunt de acord cu soulsearch ca preturile au crescut un pic mai mult decat se vad la BNR - asa simt eu in buzunar.
 • -14 (32 voturi)    
  tot crestere economica se numeste (Miercuri, 18 august 2021, 13:23)

  kostake [utilizator]

  Oriunde de unde ar veni aceasta crestere ramane totusi o crestere care lubrifiaza multe sectoare, cel putin pina cind incep sa se realizeze autostrăzile si alte investitii. Articolul este cu tinta , , se vrea documentat.Pe tipul lui Dragnea tot din consumi a venit cresterea economica, atunci mirosea frumos, acum le pute.
  • +9 (19 voturi)    
   dacă (Miercuri, 18 august 2021, 14:22)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui kostake

   e creștere, nu ar trebui să resimțim și noi, pu*imea votantă și plătitoare de taxe și lefuri mincinoșilor ajunși prim miniștri?
   cîțu compară mere cu pere. Păi anul trecut a fost toată economia pe pierdere, din cauza covidului,. Cum să te compari cu negativul de atunci și să te bați cu pumnul în piept că datorită măsurilor economice liberale (care or fi alea?) am ajuns la creștere economică cu 2 cifre? Te pomenști că mai avem un pic și-i depășim pe nemți, americani și japonezi, luați la un loc.
   Românii nu sunt tâmpiți, așa cum vor ei să creadă și vor taxa pnl de o să-i usture fundul.
   • -4 (12 voturi)    
    mda (Miercuri, 18 august 2021, 15:18)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    mie mi-a crescut salarul anul trecut cu 30%. si anul asta cu 25% plus bonusurile de final de an si de sezon

    depinde si ce lucrezi, daca esti taximetrist s-ar putea sa nu fi simtit nicio crestere..

    daca esti pe vanzari, marketing si servicii.. acestea au crescut.
  • +13 (19 voturi)    
   Din contra (Miercuri, 18 august 2021, 14:28)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui kostake

   Se numeste cresterea consumului pe datorie.
   Un betiv care se duce la birt si bea "pe caiet", se poate lauda ca o duce mai bine?.. :)

   Citu se lauda ca a imprumutat bani in numele vostru, cu care a platit salarii marite la niste bugetari care stateau de pomana in pandemie, cand toate institutiile erau inchise. Acum bugetarii aia si-au cheltuit banii nemunciti pe produse din import.
   Romania pierde de 3 ori: 1. s-a imprumutat pentru consum; 2. a platit salarii nemuncite; 3. banii s-au dus in afara, nu au ramas in economia tarii.
  • +8 (12 voturi)    
   datoria publica si deficitul au crescut (Miercuri, 18 august 2021, 14:48)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui kostake

   romania are astazi o datorie publica cu vreo 10 miliarde euro mai mare decat in 2020

   deficitul comercial al romaniei a crescut, consumam mancare din import si alte bunuri in exces

   cresterea economica e de fapt o revenire la acelasi nivel din 2019 dupa inchiderea economiei 'statz in cas'

   INFLATIA e la nivelul record de 5% in medie dar mancarea s-a scumpit si consuma peste 1/3 din venituri

   deci cifrele alea seci cu 13% sunt doar aroganta si pierderea cointactului cu realitatea a unui om disperat sa isi acopere trecutul cu minciuni
  • -2 (2 voturi)    
   WLG (Miercuri, 18 august 2021, 18:51)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui kostake

   Pai nu erau demonizati Dragnea / Valcov pentru cresterea economica bazata pe consum ( teoria wageledgegrowth- neinventata de ei!) de catre apostolii dreptei, cei ce ne spuneau basme cu investitiile lor marete?
 • -8 (22 voturi)    
  Se poate si fara? (Miercuri, 18 august 2021, 13:24)

  tontu [utilizator]

  Economia capitalista asa cum functionaza ea astazi in toata lumea are ca principal motor de crestere consumul. Indatorarea exagerata asta face: mentine un consum in continua crestere. Dezechilibrele nu apar doar in Romania, ele sunt mai mari in tarile mai putin dezvoltate, iar principala corectie in acest moment sunt banii cat mai ieftini.
  • +12 (16 voturi)    
   Se poate si fara (Miercuri, 18 august 2021, 14:38)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Poti sa consumi mai mult daca produci mai mult sau poti sa consumi mai mult, dar pe datorie.
   Care varianta crezi ca este de preferat?

   In plus, "consumul" este un termen extrem de vag. Poti sa cresti consumul pentru ca nu mai produci paine cu 1 leu, dar o importi cu 2 lei. Consumul s-a dublat. Tu mananci aceeasi paine, dar brutarul din sat a dat faliment si tu te imprumuti 1 leu pe zi ca sa-ti ajunga banii de paine.
   Ura! A crescut consumul!

   Sau poti sa cresti "consumul" pentru ca tu mai nou castigi 2 lei pe zi si iti permiti o paine de 1 leu de la brutarul din sat plus o felie de salam de 1 leu. Tot 2 lei, tot a crescut consumul, dar nu te imprumuti si macelarul are mai mult de lucru, iar brutarul nu da faliment.
   Sa-ti mai povestesc si de varianta in care dai 1 leu in plus pe carti?.. ;)
   • -3 (3 voturi)    
    ca sa ajungi sa produci mai mult (Miercuri, 18 august 2021, 20:31)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    dupa ce ai stat in casa inchis ar trebui sa investesti - investitia dureaza, asta daca ai proiectul cu aprobarile gata si banii pregatiti sau creditul antamat...

    RO este in momentul de fata fara PNRR aprobat, cu imprumut pentru consum, cu o scadere a exporturilor din lipsa materii si produse necesare dar cu o crestere a importurilor pentru consum,dar zice ca se pregateste de investitii - mai face un drum, o casa, dar nu prea multe fabrici, brutarii si altele deci inca mai asteptam pana o sa producem mai mult... Poate mai la anul sau in 2023.

    Si in final zic ca unele carti le mai gasesti ca ebook si sunt mai ieftine deci cheltui doar 50 de bani , basca ca mai poti sa vezi un video/podcast cu discutii unde platesti curentul si traficul de date...

    sa avem rabdare totusi zic eu - un copil se face in 9 luni iar o tara mai buna cred ca in ani...
  • -3 (5 voturi)    
   ai alt model economic ? (Miercuri, 18 august 2021, 14:53)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Nu'ti cumpara masina, frigider, televizor, telefon, etc. si nu mai consumi "excesiv". Asta insemnand ca cei care produc masini, frigidere, televizoare (si toti furnizorii lor) stau cu mana intinsa sa primeasca somaj. Ne zici si noua de unde ar putea veni banii astia ca sa poata manca toata lumea ?
   • -1 (1 vot)    
    pai nu a zis cineva aici ca (Miercuri, 18 august 2021, 20:38)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    datorita vanzarilor mai mari a inregistrat o crestere a salariului de 30%??? Cine are are si isi permite, cine nu are se abtine...

    Romanii cand cumpara masina, frigider, televizor, telefon in general ajuta la crearea de locuri de munca la altii, nu la ei acasa - a zis chestia asta cineva...

    Banii ar trebui sa vina din profit si din salariu dar sunt multi bugetari, pensionari, mai ales din aia cu pensii speciale...pensionari+hugetari cred ca depasesc salariatii din privat... Basca ca unii muncesc pe afara ...
 • -6 (14 voturi)    
  parerist -Melescanu stie (Miercuri, 18 august 2021, 13:32)

  iondelaafumati [utilizator]

  Mircea Coșea este un politician român, membru al Parlamentului European între 1 ianuarie 2007 și decembrie 2007. Mircea Coșea este profesor universitar la ASE din 1995. Până în 1997 a făcut parte din PDSR. În iunie 1997 a fondat împreună cu Theodor Meleșcanu și Iosif Boda partidul APR, care a fuzionat cu PNL în 2002
 • +14 (24 voturi)    
  Consumul ... (Miercuri, 18 august 2021, 13:34)

  holinessdani [utilizator]

  Pai cu ce altceva sa se laude Catzu decat cu ... consumul.
  E specialist in asa ceva, doar studiat in strainatate atat teoria cat si vreo doua zile de practica intr-un laborator special amenajat la cele mai inalte standarde si inconjurat de colegi somitati in materie!
 • +11 (21 voturi)    
  crestere economica este o himera de fapt (Miercuri, 18 august 2021, 13:37)

  crisssssstyyy [utilizator]

  Cresterea economica din al doilea trimestru, care se compara cu trimestrul I cand HORECA de exemplu si alte activitati au lucrat intre 21 ianuarie si 5 martie..o luna adica! Si apoi comparam cu trimestrul I cu al doilea in care, urmare a vaccinarii masive din primul trimestru am trecut in scenariul verde, cand toata lumea a produs pentru ca statea de un an pe bara, in plus au crescut consumurile cu ocazia Pastelui plus vacantele din iunie... Mda, extraordinara comparatie! Eu nu inteleg, atata se bat cu pumnii in piept dar nu au nici o viziune de ansamblu! In plus, atata grandomanie!! Atata laudarosenie! De parca am scapat de toate imprumuturile externe si de parca am fi crescut numarul de contributori! Pe ce planeta locuiti domnilor guvernanti? Ca pe asta in nici un caz...nici nu va pasa de noi! Dati salarii la bugetari de ne ingenunchiaza pe noi privatii, adica noi astia pe de pe spatele cui traiti regeste dumneavoastra! Cum de va permiteti numai bolizi de lux -doar am vazut cum ati intrat ieri la Vila Lac, aveti cotizatiile foarte mari? Sau sunteti toti privati si sunt masinile personale? Mi se pare trist ce se intampla...fara nici o speranta.....tara aceasta nu mai are nici o speranta...legea aceasta este numai pentru noi, nu pentru dumneavoastra...voturile se fura din pix sau fizic... domneavoastra va permiteti orice si sa iesiti in media zambind, fara remuscari........Fara sa faceti ceva sa aduceti contributorii inapoi din alte tari de unde au plecat, nu mai exista sansa..Ati compromis orice viitor al copiilor!! Trist
 • -9 (17 voturi)    
  Inflatia e globala (Miercuri, 18 august 2021, 13:40)

  Alex S [utilizator]

  Inflatia e mare oriunde in lume, nu doar la noi. Lasati-o mai moare cu dezinformarea.
  • +2 (8 voturi)    
   Nivel de intelegere sau ... manipulare? (Miercuri, 18 august 2021, 15:04)

   holinessdani [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

   E totuna o inflatie de 3-4% la un salar mediu de 2-3 mii de euroi ca pentru un salar mediu de 700 de euroi?
 • -1 (13 voturi)    
  Ar merita dați în judecată jurnaliștii. (Miercuri, 18 august 2021, 13:46)

  asavreau [utilizator]

  Pentru creșterea prețului las energie electrică. De la începutul anului ne tot amenință cu creșterea prețului dacă nu ne mutăm la furnizorul recomandat de ei. Fac niște analize valabile la analfabeți. Eu consider că un furnizor care promite că mai asigură și alte servicii pe lângă furnizarea(încasarea în fapt),minte că livrează en. el mai ieftină. Ca să asiguri acele servicii înseamnă să ai angajați care să facă acele servicii și angajații trebuie plătiți. De unde, din factura mea la en.el. Vreau ,nu vreau plătesc niște angajați ai furnizorului, plus facilitățile acordate, en.el gratis pentru salariați, plătite tot de noi.
 • -2 (14 voturi)    
  cifrele pot fi interpretate diferit (Miercuri, 18 august 2021, 13:46)

  nonpostac [utilizator]

  Economia nu este o stinta, asta se stie astfel ca economistii se contrazic intre ei, doctoratele in domeniu =ZERO. Traim doar in stereotipuri.. adevarul este ca bani au si IT-istii si dezvoltatorii imobiliari, notari, agenti imobiliari, afaceristii etc care nu sunt bugetari. Pretul la case a crescut cu 40% in ultimul an, ce cumparai cu 120000 euro anul trecut se vinde acum cu 180000 euro sau mai mult. Clientii sunt cei cu bani cash, care sigur nu sunt bugetari. Ne facem ca nu vedem adevarata problema: sunt multi bani la negru, generati exclusiv de sectorul privat (decapitalizarea propriilor firme).
 • +9 (19 voturi)    
  despre (Miercuri, 18 august 2021, 13:54)

  costelo999 [utilizator]

  investitiile lucitzu sunt de fapt consum, daca au crescut preturile se unfla instantaneu si tva-ul si accizele si incasarile la buget, care pleaca ? unde ? ca asta nu se stie ca investitii nu vad deloc, deci investitiile lucitzu sunt consum, si beneficii pentru buget care este sustinut de imprumuturi care au ajuns la 50 % din pibuletz , deci foarte bine, in curind vom fi ca grecii,
 • +1 (13 voturi)    
  alooo (Miercuri, 18 august 2021, 14:19)

  bancheru83 [utilizator]

  pai cum?voi hotnews aveti voie sa l contraziceti pe marele PM? block total si amenda meritati si interdictie 6 luni!:)
 • +5 (7 voturi)    
  Mindrie reprimata (Miercuri, 18 august 2021, 15:59)

  n.dumiritu [utilizator]

  Romania se indatoreaza pe termen lung cu 3,25% (la o pondere datorie/pib de 50%). Grecia primeste imprumuturi pe termen lung cu 0,7% la o pondere datorie/pib de 210%.

  Concluzie? Guvernamintul Romaniei este privit cu cea mai mare mefienta (=negociem scump cu sarlatanii) de catre creditori. Romania are pozitia privilegiata de a se indatora cel mai scump din UE. Iar guvernul se bucura din plin de acest privilegiu. Nu inteleg de ce guvernul curent, ca si cele anterioare, ezita sa-si faca un titlu de glorie din asta. Sintem si noi primii in Europa la ceva, nu!?
  • +1 (3 voturi)    
   imprumuturi oneroase (Miercuri, 18 august 2021, 18:43)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui n.dumiritu

   Da' si procentele comisioanelor sunt pe masura!
 • -1 (5 voturi)    
  Falimentarea Romaniei! (Miercuri, 18 august 2021, 18:23)

  mike123 [utilizator]

  De catre cuplul malefic Johanis & Catu - cu ajutorul Guvernului (compromis) PNL-USR- UDMR - merge inainte!
  Romanii au ramas la: MuRe PSD si si-o iau la MuRe!
 • +1 (1 vot)    
  Dacă aș avea informații privind personalul. (Joi, 19 august 2021, 9:38)

  asavreau [utilizator]

  Aș putea să vă spun care dintre furnizori //poate// vinde energia mai ieftin. Spun //poate//, pentru-că nu știu dacă și vrea. Oricum ,o societate comercială cu mulți salariați nu va vinde ieftin.
 • +1 (1 vot)    
  Adevar graieste cronicaru Craciun (Joi, 19 august 2021, 11:29)

  AdevaratulMirceaCelBatran [utilizator]

  "ai nevoie de o strategie de dezvoltare cuprinzătoare și asumată. Ceva ce România nu a avut niciodată”


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by