Rata şomajului în luna iulie 2021 a crescut cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă, ajungând la 5,1%, au transmis miercuri oficialii Institutului Național de Statistică, ei revizuind metodologia Anchetei forței de muncă în gospodării pentru a răspunde cerințelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. 12.000 mai mulți șomeri decât în iunie. Practic, INS nu mai include în rândul populației ocupate pe cei care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului. Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,7 puncte procentuale mai mare decât la femei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna iulie a anului 2021 a fost de 420.000 persoane, în creștere față de luna precedentă (408.000 persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbați a depăşit-o cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,4% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,7% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,1% pentru luna iulie 2021 (4,2% în cazul bărbaţilor şi 4,0% în cel al femeilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 76,5% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iulie 2021.

Începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forței de muncă în gospodării a fost revizuită pentru a răspunde cerințelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Începând cu anul 2021, persoanele care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului nu mai fac parte din populația ocupată, acest indicator diminuându-se corespunzător.

• Populația ocupată cuprinde persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 89 de ani (în ani împliniți, la sfârșitul săptămânii de referință) care, în cursul săptămânii de referință, se încadrau în una dintre următoarele categorii:

- persoane care, în cursul săptămânii de referință, au lucrat cel puțin 1 oră contra plată sau pentru obținerea unui profit, inclusiv lucrătorii familiali care colaborează la întreprinderea familială;

- persoane care au un loc de muncă sau o întreprindere și care au fost temporar absente de la lucru în cursul săptămânii de referință, dar au avut o legătură formală cu locul de muncă, în condițiile în care următoarele grupuri au o legătură formală cu locul de muncă:

- persoanele absente de la lucru din cauza concediilor de odihnă, a organizării timpului de lucru, a concediilor medicale, a concediului de maternitate sau de paternitate;

- persoanele aflate la cursuri de formare profesională pentru locul de muncă;

- persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului, care primesc și/sau au dreptul la un venit sau la prestații legate de locul de muncă sau al căror concediu pentru creșterea copilului ar trebui să dureze cel mult 3 luni;

- lucrătorii sezonieri în extrasezon, în cazul în care îndeplinesc în continuare cu regularitate sarcini și îndatoriri pentru locul de muncă sau pentru întreprindere, excluzând îndeplinirea obligațiilor legale sau administrative;

- persoanele absente temporar de la lucru din alte motive, în cazul în care durata preconizată a absenței este de maximum 3 luni;

- persoane care produc bunuri agricole destinate în cea mai mare parte vânzării sau schimbului în natură.

Începând cu anul 2021, persoanele care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului nu mai fac parte din populația ocupată.