Surpriza din ultima variantă a rectificării bugetare. Cât s-a umflat, peste noapte, fondul lui Cîțu prin care se alocă bani către primării

de F.B.     HotNews.ro
Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 15:03 Economie | Finanţe & Bănci


Florin Citu si sustinatorii sai din PNL
Foto: Facebook
Autoritățile au modificat proiectul rectificării bugetare încă o dată. Conform noului document, bisericile primesc mai mulți bani decât s-a dorit inițial, iar bugetul de Acțiuni generale al Ministerului Finanțelor, deși se diminuează puțin, în interior s-a făcut o realocare foarte mare pentru Fondul de rezervă ce este folosit, de pe vremea PSD, la alocarea de bani către primării pentru diverse proiecte PNDL. Practic, fondul lui Cîțu a ajuns să fie de 4 ori față de cât s-a alocat inițial în bugetul de stat. Pentru a face asta, dacă ne uităm pe nota de fundamentare, premierul taie banii contribuției României la bugetul UE și pentru transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat. Detaliem mai jos.

Proiect rectificare bugetara varianta 3 (click pentru a deschide)


Două modificări importante în noua variantă a rectificării


1. Secretariatul General al Guvernului primește acum 98,1 milioane lei (anterior era vorba despre 89,9 milioane lei). De precizat că în nota de fundamentare scrie că din această sumă, 80 de milioane sunt dedicați bisericilor. De precizat că în primele două variante de proiect suma în plus era mai mică: 71,8 milioane lei.

La începutul anului, când s-a realizat bugetul pe 2021, s-au alocat pentru culte 760 milioane lei. Așadar, după rectificare, bugetul pentru biserici urcă la 858 milioane lei.

2. Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale primește 2,897 miliarde lei. În cea de-a doua varianta a proiectului rectificării primea 2,905 miliarde lei. Privind mai în spate, în prima varianta avea peste 3 miliarde.

Pentru ce se alocă cele 2,897 miliarde lei în plus?


• 15 milioane sunt subvenții.

• 1,895 milioane sunt pentru Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului. De precizat că inițial se alocau 800 milioane lei aici. Din acest fond se alocă, în general, bani către primării.

• Se scad 12,9 milioane lei – fond de premiere pentru loteria bonurilor fiscale.

• Se adaugă 1 miliard pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Fondul de rezervă este gestionat ca pe vremea PSD. Nu o spunem noi, ci reiese din rapoartele Consiliului Fiscal. Fondul de rezervă ar fi trebuit să fie pentru urgențe. Totuși, acesta a fost transformat de pe vremea PSD într-un vehicul prin care banii sunt mai greu de urmărit. O parte importantă din bani au mers, istoric vorbind, către primării. Mai exact către proiecte PNDL, deși ar fi trebuit să se fi alocat bani prin proiectul de buget.

Aceste cheltuieli nu erau neprevăzute. E greu de crezut că nu se știa, de exemplu, ce investiții vor face autoritățile locale la PNDL când s-a realizat inițial bugetul de stat.

Așadar, în contextul alegerilor din PNL, acum s-a majorat această sumă.

Cu alte cuvinte, Fondul lui Cîțu crește de la 597 milioane lei (cât s-a alocat prin bugetul de stat), la aproape 2,5 miliarde lei după rectificare. Adică va fi de 4 ori mai mare decât la începutul anului.

De unde s-a tăiat pentru a se aloca suma asta uriașă la Fondul de rezervă


Așadar, pentru asta ne uităm la varianta 1 a proiectului rectificării. Analizând documentul, nu se mai alocă bani în plus pentru Contribuția României la bugetul UE și pentru transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat.

Așadar, se iau din banii pentru UE și pentru firme, mai exact pentru ajutoarele de stat.

Cum arată alocările (rectificarea) pe celelalte instituții în varianta actuală


*în paranteze sunt modificările față de varianta inițială. În cel de-al treilea document obținut de HotNews.ro, comparativ cu al doilea, nu apar alte noutăți în afară de cele două de mai sus: SGG și Acțiuni generale


Administrația Prezidențială primește la fel 12,4 milioane lei

Consiliul Concurenței primește acum 2 milioane lei (anterior se dorea 1,5 milioane lei)

Ministerul Dezvoltării primește acum 2,39 miliarde lei (anterior era vorba de 2,24 miliarde lei). A crescut suma pentru că s-au alocat locuințelor sociale.

Ministerul Finanțelor +168,8 milioane lei

Ministerul Justiției +13 milioane lei

Ministerul Afacerilor Interne + 29 milioane lei

Ministerul Tineretului și Sportului primește acum 51,1 milioane lei (anterior se dădeau 23,1 milioane lei)

Ministerul Agriculturii +150 milioane lei

Ministerul Mediului +533,8 milioane lei

Ministerul Transporturilor primește acum 660,6 milioane lei (anterior primea 625,6 milioane lei). Banii în plus ar fi pentru Metrorex.

Ministerul Educației +210 milioane lei

Ministerul Sănătății +3,72 miliarde lei

Ministerul Culturii +12,3 milioane lei

Ministerul Public primește acum 18,8 milioane lei (anterior suma era de 4,3 milioane lei)

Agenția Națională de Integritate +8,75 milioane lei

SRI +116,9 milioane lei

SIE +17,2 milioane lei

STS +41,1 milioane lei

Ministerul Economiei +40,6 milioane lei

Ministerul Energiei +650,5 milioane lei

Academia Română +22,5 milioane lei

ANSVSA +134,1 milioane lei

Societatea Română de Radiodifuziune +20 milioane lei

TVR +13 milioane lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene +760,7 milioane lei

Autoritatea Electorală Permanentă primește acum 1,75 milioane lei (anterior era vorba despre 101,7 milioane lei). Practic au decis să nu mai subvenționeze cu 100 de milioane partidele politice.

Scăderi

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: -2,781 miliarde lei, per sold. Se propune diminuarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu 3,319 miliarde lei, în principal ca urmare a creșterii veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii și majorarea transferurilor către bugetul asigurărilor pentru șomaj cu suma de 547,1 milioane lei.

Curtea de Conturi pierde 10 milioane lei

Senatul pierde 1,9 milioane lei


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

43539 vizualizari

 • +53 (71 voturi)    
  Opriti jaful !! (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 15:16)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ciztu trebuie scos pe tusa. Altminteri jaful va continua la nesfarsit. Un parvenit incompetent, mai periculos si mai ticalos chiar decat Dragnea, car a dus Romania cu un picior in groapa in nici un an de zile.
  • +28 (42 voturi)    
   Stati linistiti (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 15:40)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Pnl si psd nu duc lipsa de “mostenitori”. Catzu, Dragnea, Ciolacu.. astia sunt doar pioni. Baga partidul pe altii in fata de indata.
   • -3 (7 voturi)    
    exact... (Duminică, 5 septembrie 2021, 5:56)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    obsesia usereilor pentru hâțu e puerilă. se va fura in stil mare cu oricine la putere. nu vezi usr a ajuns să se alieze cu dacopatii ca n-au primit loc bun la ros ciolanul?
  • -3 (19 voturi)    
   Daca nu dadea motiunea trecea. (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 16:40)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Si asa USR o sa ramana idiot. Noi o sa dam bani la primari (am scris bine cu un singur i) si o sa stam ca oile sa ne miram ca de altceva nu mai sunt.
  • +16 (22 voturi)    
   De ce s-au agitat cu cvorumul? Iata... (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 17:12)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Eh, mai trebuia tras de timp putin. Citu pregateste petrecerea cu PNL. Si ca sa fie sigur ca motiunea pica "la mustata" (saru-mana dom' Livache), parca vad ca vor fi si cativa baroni PSD care vor primi ceva firimituri acolo. Ca sa iasa bine pentru toata lumea. Mai putin pentru popor.

   Deci Las Fierbinti a zis-o 100% corect. Problema nu era de furtul PSD-ului, jefuirea tarii, devalizarea firmelor, pomparea banilor in firmele prietene, sifonarea fondurilor europene. Nu asta ii deranja pe Orban, Citu, Gorghiu, Roman, Iohannis. Ci ca PSD fura tot si nu mai ramane nimic si pentru PNL.

   Eh si de la sumele modice aplicate de PSD, ce zice PNL? "Baaaiii, hai repede, bagam viteza la maxim acum, ca cine stie cand mai avem ocazia data viitoare? acum sau niciodata"

   Nu-i de mirare ca s-au baga "all-in" cu tot, inclusiv cu minciunile. Nu mai au cum sa de inapoi acum. Si orice ar fi, orice se intampla cu Guvernul, important e sa fie initiat tot, ca sa nu mai poata fi retras (legile nu le poti schimba retroactiv). Ca dup-aia nu conteaza.

   Pe premisa "dupa noi, desertul", ca doar nu potopul.
  • +4 (10 voturi)    
   Jaf ?! (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 19:19)

   Lineax [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Ce jaf, toată lumea primește bani in plus,.. unde este jaful ???
   • -4 (8 voturi)    
    jaful strigă aia... (Duminică, 5 septembrie 2021, 5:58)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Lineax

    ... care nu primesc nimic.. hipsterii useristi si dacopatii aur :)))
  • +2 (2 voturi)    
   nu-ți face (Duminică, 5 septembrie 2021, 11:48)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   probleme.
   Pentru mâna de ajutor a pesedacilor în vederea menținerii unui prim ministru atât de manevrabil și darnic cu gherțoii usl (am putea spune), aceștia vor avea partea lor bună de tot din tortul PNDL. Că d-aia și-a alocat cîțu poala de bani (și cine să-l mai tragă de mânecă, că nu mai e niciunul de USR-Plus în Guvern). Urmează PNRR deși acolo va fi mai greu, că-s bani europeni, condiționați de USR-Plus de îndeplinirea unor criterii (eliminarea SIIJ, a pensiilor speciale, chestii d-astea promise și de pnl dar peste care micționează cîțu și iohannis de n-au treabă).
 • +37 (77 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 15:16)

  [anonim]

  • -11 (33 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 16:13)

   [anonim] i-a raspuns lui

  • +2 (16 voturi)    
   hehe (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 19:01)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui

   PeNaLii viseaza...deja aveti -5% fata de alegerile trecute...in 2024 va veti topi toti in psd :)))
   • -4 (8 voturi)    
    stai sa vezi usereii... (Duminică, 5 septembrie 2021, 5:59)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    .. cum vor debarca toți in HAUR cand nu vor mai face nici pragul minim :-):-)
 • +21 (33 voturi)    
  donatii (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 15:43)

  danton68 [utilizator]

  cine vrea sa ajute guvernul catu, sms la 0800800--- 2euro
 • +38 (48 voturi)    
  Ce de bani isi aloca Catu ca sa fie sigur (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 15:44)

  Susufler0 [utilizator]

  ca il invinge pe Orban in lupta pt Presedintia PNL !!!

  Era PSD un partid nesimtit pt ca isi aloca bani foarte multi la Fondul de Rezerva aflat la dispozitia Guvernului (PM) dar o facea ca sa-si creeze avantaje fata de competitorul politic ( care nu primea bani din acel fond sau primea prea putini pt primarii lui), dar PNL este un partid ultra nesimtit pt ca cheltuieste fondul de rezerva pt ca primul ministru sa aloce bani primarilor penelisti pt a-i cumpara in folosul sau personal si a-si crea astfel un avantaj decisiv in cadrul alegerilor interne !
  PS. Cu alte cuvinte, la ce au plusat pesedistii cand conduceau tara, Catu a spus: "PE DE TREI" !
 • +35 (51 voturi)    
  Citu, baiatul asta zici ca e Dragnea sub acoperire (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 15:49)

  Crup [utilizator]

  Dar parca mai turbat si mai pe ascuns decat Dragnea. :))))
  • -15 (25 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 16:15)

   [anonim] i-a raspuns lui Crup

   • -1 (7 voturi)    
    au primit ordin de partid.. (Duminică, 5 septembrie 2021, 6:02)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

    ... de câteva zile, pe grupuri de Facebook si WhatsApp să îl atace pe hâțu pe unde apucă pe net..
  • +16 (22 voturi)    
   Doar calitatea de penal ii lipseste si mustata ! (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 16:42)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   Stai... calitatea de penal o are de tanar !
   PS. Florinache, hai lasa-ti mustata, te rog !
 • +31 (39 voturi)    
  bani aruncati pe fereastra .... (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 15:54)

  Paul_ [utilizator]

  Intai trebuie construite autostrazile.
  Oamenii pleaca la strainatate nu neaparat pentru ca nu canalizare sau gaz metan ci pentru ca nu au locuri de munca.

  Daca mai asteapta 20 de ani, degeaba mai construiesc autostrada spre Moldova!

  Aceea ce se intampla acum este din filmul: scoli construite in sate unde nu sunt copii si are acum sunt inchise, parcuri la tara, terenuri de fotbal in panta etc
 • +11 (27 voturi)    
  Un Dorel ! (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 16:10)

  unins [utilizator]

  Si-a taiat craca de sub picioare ...

  Pa, Catu!
  • -3 (5 voturi)    
   pa hâțu?? (Duminică, 5 septembrie 2021, 6:02)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui unins

   ... bine ai venit George Simion?
 • +7 (19 voturi)    
  bine face... (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 16:31)

  Tulai doamne [utilizator]

  ... a invatat de la Dragnea, are sprijinul direct a lui Johannis, ar fi prost daca n-ar face. Nu sunt banii lui, cu acesti banuti cumpara primarii, iuhuii.. castiga la 25 septembrie, devine Presedinte PNL, premier este deja, iar in 3 ani presedintele tarii? Numai ca calculele de acasa nu sunt egale cu cele de la piata. Ciolacu sta si asteapta. Gratie bunavointei lui Johannis, de curand va forma noul guvern, iar in 3 ani, cine stie, va fi noul Presedinte.
 • +16 (24 voturi)    
  Opriti candidatul manciurian (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 16:32)

  alunescu [utilizator]

  Pana nu e prea tarziu! Altfel intr-un an sau doi ne vom milogi din nou pentru imprumuturi de la FMI. Banii astia , asemeni celor din programul nefericit botezat Anghel Saligny sunt bani de imprumut, ce genereaza dobanzi. Dar probabil asta e misiunea candidatului manciurian Cîțu, indatorarea peste masura a romanilor.
 • +13 (21 voturi)    
  pas cu pas (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 16:37)

  revo [utilizator]

  pe urmele PSD-ului.

  Ma, daca ar fi venit macar cu o idee proprie! Dar ei, nimic! Nu sunt in stare.
  Urmeaza bani pentru pelerinaje la manastiri, excursii in Grecia, ochelari si spectacole in strada + luminite colorate.
  • -1 (7 voturi)    
   usereii pas cu pas.. (Duminică, 5 septembrie 2021, 6:03)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui revo

   .. spre tunelurile subterane din Bucegi. pentru voturile haur.
 • +14 (18 voturi)    
  cati bani a imprumutat RO in 2021? (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 16:37)

  John_Re [utilizator]

  btw
  • +3 (3 voturi)    
   Multi, foarte multi (Duminică, 5 septembrie 2021, 15:50)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   Prea multi
 • +18 (22 voturi)    
  Citu s-a radicalizat! (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 16:44)

  Remarque [utilizator]

  Acum in fereastra guvernamentala fara USR Plus profita si isi aloca banii publici dupa cum doreste.
 • +13 (19 voturi)    
  Hotie pe fata! (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 16:45)

  VOX. [utilizator]

  Daca usr-istii cad la pace cu astia, se numeste complicitate!
 • +15 (19 voturi)    
  psd a preluat pnl prin ioha via catzu! (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 17:04)

  Antenistontel [utilizator]

  .
  • +2 (2 voturi)    
   Eu cred ca e exact invers (Duminică, 5 septembrie 2021, 16:17)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   Pesedistii au devenit niste liberali second-hand, voteaza tot ce vrea Joianis, mimeaza opozitia.
 • +17 (21 voturi)    
  PNL=PSD (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 17:25)

  mr_mojo [utilizator]

  QED
 • +9 (21 voturi)    
  ! (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 17:32)

  tudorr [utilizator]

  Catu trebuia sa zboare cand se vedea clar ca suntem pe ultimul loc din UE la vaccinare, si la vaccinare, caci suntem campioni la tot ce e mai rau in Europa!
 • +15 (21 voturi)    
  jalnic (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 18:04)

  traiang [utilizator]

  Cand un om gandeste si procedeaza precum Citu este practic irecuperabil si nu avea ce cauta in postura de ministru sau premier Problema este ca nu are nici o vina vinovati sunt cei care l-au promovat si care vor trebui sa plece odata cu el
 • +9 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 18:44)

  [anonim]

  • -1 (3 voturi)    
   USL-ul a fost foarte bun (Duminică, 5 septembrie 2021, 16:21)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui

   A fost infiintat exact cand trebuia ca sa desfiinteze PD-L-ul dupa care suspinati toti tembelii acum, dar in situatia de fata n-ar fi buna reinfiintarea lui. De ce? Simplu, pentru ca asta ar duce la cresterea AUR si a legebetistilor hastagisti useristi si numai de asta n-are nevoie Romania, de niste exaltati nepriceputi nici la politica si nici la furat (a se vedea cazul Clatita), aserviti cu totii intereselor straine.
 • +3 (15 voturi)    
  "Ministerul Sănătății +3,72 miliarde lei"..??? (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 18:51)

  Klaus_ [utilizator]

  Ministerul Sanatatii e al USR si Cîțu ii da in plus mai mult decat la toate celelalte la un loc? Cred ca toate adunate dau sub 3 miliarde si doar pe Sanatate creste cu +3.72 miliarde. Hmm. Interesant!
  • +2 (2 voturi)    
   Pentru că Cîțu (Duminică, 5 septembrie 2021, 13:25)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

   a uitat de câteva luni bune să plătească circumscripțiile de vaccinare, medicii de familie care vaccinează și mai multe în domeniul vaccinării. I-a atras atenția doamna ministru al sănătății de câteva luni că e nevoie de mai mulți bani dar l-a durut undeva, el strângea bani doar pentru primarii PNL loiali, cărora le-a promis marea cu sarea dacă va ajunge președinte de partid.
 • -8 (12 voturi)    
  Plus (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 19:18)

  Lineax [utilizator]

  Eu nu vad decât +++ peste tot, !
  Acum ce numai este in regula?
  Toți primesc bani in plus, cu toate ca economia este la pământ .. si tot nu e bine. :|
  • +1 (3 voturi)    
   vedeți greșit (Duminică, 5 septembrie 2021, 13:32)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Lineax

   sunt și scăderi. Nu se mai alocă bani în plus pentru Contribuția României la bugetul UE și pentru transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat. Așadar, se iau din banii pentru UE și pentru firme, mai exact pentru ajutoarele de stat după cum urmează: Ministerul Muncii și Protecției Sociale: -2,781 miliarde lei, per sold, diminuarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu 3,319 miliarde lei, curtea de Conturi -10 milioane lei, Senatul -1,9 milioane lei.
 • +2 (8 voturi)    
  Iohannis (Duminică, 5 septembrie 2021, 0:27)

  Edmond_Nicolaus [utilizator]

  Iohannis simte nevoia sa faca ceva, ca nu a facut nimic in sapte ani. Vrea sa iasa in evidenta, sa spuna lumea "uite, ce realizari marete ... etc". Asa ca gireaza imprumuturi facute de un golan (betiv condamnat si care a fugit cu 6000 dolari), care se vor cheltui pe nimicuri.
 • 0 (4 voturi)    
  Dar pentru levante? (Duminică, 5 septembrie 2021, 6:19)

  Coco Whistle [utilizator]

  Nu e nici o suma, ca astia fac ce vor cu banii romaniei….ar trebui sa existe o pedeapsa…


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by