Comisia chineză de reglementare a pieţelor financiare (CSRC) a anunţat luni accelerarea eforturilor de deschidere a pieţelor de capital investitorilor globali şi, totodată, depunerea de eforturi pentru o cooperare pragmatică transfrontalieră, în vederea supervizării firmelor chineze listate peste hotare, relatează Agerpres citând Reuters.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

În timp ce îşi accelerează eforturile de deschidere a pieţei de acţiuni şi obligaţiuni investitorilor globali, Beijingul canalizează depozitele gospodăriilor spre pieţele de capital ale ţării, pentru a ajuta la finanţarea avansului economiei şi a inovaţiilor.

Dar încrederea investitorilor a fost afectată în ultimele luni de o serie de decizii ale autorităţilor de la Beijing de înăsprire a reglementării în diverse sectoare, de la meditaţii la tehnologie.

"Accelerarea deschiderii şi cooperarea reprezintă un trend inevitabil în dezvoltarea integrată a pieţelor globale de capital", a afirmat preşedintele CSRC, Yi Huuiman, la o conferinţă organizată de Federaţia Mondială a Burselor.

China analizează noi măsuri, inclusiv extinderea schemei de conectare dintre Bursele din China şi Hong Kong şi îmbunătăţirea programului de conectare între Bursele din Shanghai şi Londra. Între timp, CSRC va face eforturi pentru o cooperare "pragmatică" în domenii ca supervizarea firmelor chineze listate peste hotare, auditul transfrontalier şi aplicarea legislaţiei, a declarat Yi.

Acesta a adăugat că centrele financiare globale trebuie să faciliteze finanţarea transfrontalieră "şi nu să devină instrumente prin care guvernele să sancţioneze alte ţări".