​Guvernul a adoptat marți prin ordonanță de urgență rectificarea bugetară, principala surpriză fiind o alocare de 1,89 miliarde pentru Fondul de rezervă din care se dau de regulă bani pentru primării, mult față de 600 milioane lei alocate în bugetul de stat pentru acest an. Cum explică premierul această creștere? "Un miliard sunt doar pentru a repara ce au stricat inundațiile și apoi avem și alte cheltuieli", a spus marți Florin Cîțu. Acesta a mai spus că anul trecut s-au dat peste 2 miliarde de lei de la Fondul de rezervă numai pentru pandemie și pericolul nu a trecut.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei
  • "Până acum am strâns cereri de un mld lei de la UAT-uri în urma inundațiilor din acest an. Sunt tot felul de orașe, sate, comune unde sunt distruse drumuri și poduri și sumele pe care ni le cer sunt de 1 mld de lei.", a spus marți premierul Florin Cîțu, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.

Acesta a mai spus că "încă un miliard de lei avem doar proiecte pentru asigurarea sumei necesare finanțării proiecte beneficiari și continuarea finanțări proiecte cazuri de indisponibilitate temporară fonduri UE și mai avem deja 1 miliard de lei pentru calamități cerute deja, deci nici acum nu avem bani."

  • "Mai mult, suntem în plină pandemie. Anul trecut am dat din Fondul de rezervă peste 2 miliarde de lei numai pentru pandemie. La începutul acestui an am transferat catre Ministerul Sănătății 230 milioane de lei pentru Remdesivir. Trebuie să avem bani acolo pentru astfel de situații. Suntem încă în pandemie și dacă avem o situație de urgență ați văzut că nu putem lua din altă parte resurse, decât din Fondul de rezervă. Un miliard sunt doar pentru a repara ce au stricat inundațiile și apoi avem și alte cheltuieli.", a mai spus premierul.

Cele 4 Ministere care primesc cei mai mulți bani la rectificare: Sănătatea, Dezvoltarea, Investițiile și Transporturile

Premierul a spus că prin rectificarea bugetară adoptată azi 4 Ministere primesc cele mai multe resurse:

  • - Ministerul Sănătății - un plus de 3,7 miliarde de lei, cu 3 miliarde de lei mai mult decât în 2020 când eram în plină pandemie, și cu 4,4 miliarde de lei decât in 2019 și dublu față de 2018
  • - Ministerul Dezvoltării are un plus de 2,3 miliarde de lei, 2 mld de lei pentru programul national de dezvoltare locală, 200 milioane de lei pentru programul national de constructii
  • - Ministerul Investițiilor - un plus de 760 de milioane de lei
  • - Ministerul Transporturilor - un plus de 760 milioane de lei.

Guvernul condus de Florin Cîțu, fără miniștrii USR-PLUS care și-au înaintat marți demisiile, a adoptat în ședință marți după amiaza proiectul de rectificare bugetară*. Principala surpriză din ultima variantă a proiectului de rectificare este o realocare foarte mare pentru Fondul de rezervă ce este folosit, de pe vremea PSD, la alocarea de bani către primării pentru diverse proiecte PNDL. Practic, fondul lui Cîțu a ajuns să fie de 4 ori față de cât s-a alocat inițial în bugetul de stat.